Mergi la Casa Judeteana de Pensii cu mama ta sau cu dovada ca esti umasul lui si iti va da niste adeverinte cu perioada lucrata. De acolo rezulta si daca a cotizat sau nu.
De la locul de munca. Acolo pe Statul de plata se fac reținerile toate si îți pot spune si unde au virat banii. Cat si perioada in care a cotizat. Din cate stiu eu poți depune cerere pentru a restitui suma cotizară.
Din pacate in statul de plata NU apare unde se duce pilonul 2, crede-ma. Banii pentru pensie se duc toti la buget si de acolo se repartizeaza SI la pilonul 2. Faza e ca bancile care sunt pe felie cu pilonul 2 trimit MACAR o informare anuala prin posta privind situatia cotizarii si cuantumul acumulat. Eu de exemplu primesc de la NN Pensii in fiecare luna cand vireaza...
Nu mai sunt rubrici separate pentru fiecare cotizație in parte? Dar oricum tot de la locul de munca se poate afla. Cunosc persoane moștenitoare care au primit banii cotizați de cel decedat. Sa se informeze pentru ca ar fi păcat sa lase banii atata timp cat legea prevede ca se vor restitui.
Mama spune ca nu ar fi primit niciodata informare acasa cu privire la cuantumul acumulat. Din ce stiu, pensia privata e obligatorie, este posibil sa nu fi fost inscris pentru aceasta?
Am fost la locul de munca sa intreb secretara si aceasta mi-a spus ca nu ar fi cotizat, neverificand pe undeva.
Orice întrebare se pune in scris. Si sunt obligați să-ți dea răspunsul in 30 de zile.
La pilonul 2 nu are cum sa nu fie. Poate doar daca de la servici nu i-au platit absolut deloc. Ideea e ca la p2 esti repartizat automat undeva, chiar daca nu ai cotizat. Ia si completeaza formularul asta - https://asfromania.ro/scr/petitiiFP