Iti explic simplu:
Un numar, daca este inmultit cu el insusi, atunci vorbim de patratul lui, sau spunem ca "numarul este la puterea 2".
Radicalul este INVERSUL ridicarii la putere.
Exemple:
2 x 2 = 4 se spune "doi la patrat" sau "doi la puterea a 2-a".
Inversul este RADICALUL.
Radical din 4 este 2 (adica numarul care s-a inmultit cu el insusi, astfel sa rezulte 4).
Radical din 9 este 3. (3x3=9)
Radical din 16 este 4. (4x4=16)
Radical din 25 este 5, (5x5=25)
... si asa mai departe.
Ai vrut sa scoti ceva inteligent, dar "cu numele ala" nu ti-a prea iesit.
Să zicem ca ai un număr, 25.
Cineva îți spune ca a gasit un al număr, mai mic decât al tău. Dacă înmulțește cu el însuși acest număr, îi dă numărul tau, 25.
Există metode, sau calculator, cu care găsești acest număr mai mic "creste" numarul tău.
In cazul nostru, numarul cautat care sa fie radicalul lui 25 e 5. Pentru că 5 inmultit cu el insusi (5x5) = 25.
Nu toate numerele au un radical cifra exacta. De ex am vazut ca 25 are radicalul 5. 16 are radicalul 4. Dar 20, care e intre 16 si 25 nu are un radical cifra exacta, ci ceva intre 4 si 5. Daca pui pe calculator radical din 20 iti da 4, 47.
Cifrele pana la 100 care au radical cifra exacta poti sa le inveti pe dinafara. De ex:
4: 2
9: 3
14: 4
25: 5
Daca continui cu radicali 6, 7, 8, 9 ajungi la 10 care e radicalul lui 100.
Asa ajungi ca radical din 100 e 10.
Pe 5 îl numim "radical" adică rădăcină. Vrea sa spună ca din această rădăcina mică se naște ceva mai mare.
Avem deci 5, rădăcina, și 25.
Radicalul luat în sinea lui nu folosește la nimic. Dar cu ajutorul lui rezolvi alte probleme.
De exemplu afli ca ai moștenit un teren frumos de 900 metri pătrați (m2) de formă pătrată.
Nu l-ai văzut dar mai afli că ești obligat să faci gard. Cîți metri de gard oare?
Păi latura terenului este chiar radical din 900, adica 30 metri.
Terenul are 4 laturi de 30. Deci stii deja, fără să fi trecut pe acolo, că îți trebuie 30 x 4 = 120 m de gard.
Xtraped si Frunzarescu mai bine ati tacea din gura si v-ati vedea de minecraftul si frunzele voastre si doar ca sa stiti numele l-am scris aiurea nu am simtit nevoia sa il pun...
celmaitarenume întreabă:
Catalin979 întreabă: