| Vikim a întrebat:

Salutare TPU, rog seriozitate cât se poate de mult.

Am locuit în Olanda 5 ani, în aceşti 5 ani mi-am schimbat permisul din Ro în NL, între timp am cumpărat o maşină, a trebuit să vin în România pentru că există ceva probleme personale în familie, şi trebuie să rămân o lungă perioadă aici.

Maşina mea are numere de Olanda, este înscrisă acolo, plătesc taxele la maşină şi asigurarea de acolo, dar este totuşi destul de scump, şi aş vrea să o inmatriculez pe România, mă puteți ajuta vă rog frumos cu ceva sfaturi utilitare cum aş putea face asta, şi cât durează să schimb numerele în cele de Ro, aştept cu nerăbdare mesajul de la voi!

2 răspunsuri:
| BogdanTemisan22 a răspuns:

Salutare!

Pentru a înmatricula în România mașina ta cu numere de Olanda, va trebui să parcurgi următorii pași:

Obținerea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV) de la Registrul Auto Român (RAR):

Programare la RAR: Efectuează o programare online, telefonic sau direct la sediul RAR pentru inspecția tehnică a vehiculului.
LIBERTATEA
Documente necesare:
Actul tău de identitate (original și copie).
Documentele vehiculului din Olanda:
Certificatul de înmatriculare (Kentekenbewijs): Acesta poate fi sub forma unui card și este esențial pentru procesul de înmatriculare.
ACTE AUTO SUCEAVA
Cartea de identitate a vehiculului (Tenaamstellingsbewijs): Fără acest document, procedura de înmatriculare poate fi complicată și de durată.
ACTE AUTO SUCEAVA
Dovada plății taxelor aferente serviciilor RAR.
Inspecția tehnică: RAR va verifica starea tehnică a mașinii și va certifica autenticitatea acesteia.
RAROM
Achitarea taxelor și obținerea asigurării obligatorii (RCA):

Taxa de mediu: Verifică dacă mașina ta este supusă plății timbrului de mediu sau altor taxe similare.
Asigurarea RCA: Încheie o poliță de asigurare de răspundere civilă auto valabilă în România.
Depunerea dosarului de înmatriculare la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV):

Documente necesare:
Cererea de înmatriculare completată.
Actul de identitate (original și copie).
Dovada plății taxelor de înmatriculare și a contravalorii plăcuțelor de înmatriculare.
Certificatul de autenticitate și Cartea de Identitate a Vehiculului eliberate de RAR.
Documentele vehiculului din Olanda (original și copie).
Dovada asigurării RCA.
Plăcuțele de înmatriculare olandeze, dacă este necesar să le predai.
Durata procesului: Timpul necesar pentru finalizarea întregului proces de înmatriculare poate varia în funcție de programările la RAR și SPCRPCIV, precum și de timpul de procesare a documentelor. În general, poate dura câteva săptămâni.

Recomandări suplimentare:

Asigură-te că toate documentele sunt completate corect și că ai toate copiile necesare pentru a evita întârzieri.
Verifică dacă există taxe suplimentare sau proceduri specifice în județul tău de reședință.
Sper că aceste informații îți vor fi de ajutor în procesul de înmatriculare a mașinii tale în România!

| mihai2628 a răspuns:

Trebuie sa mergi in Olanda sa radiezi masina, exact acolo unde ai si inmatriculat-o, apoi cu cartea masinii si certificatul de inmatriculare pe care le primesti din Olanda mergi in orasul tau la un birou de acte auto si te indruma ei de ce mai ai nevoie....asigurare, cerere...act de vanzare cumparare nu cred ca este nevoie daca o inmatriculezi tot pe tine si scoti numere rosii valabile 3 luni sa poti circula cu ea, apoi iti faci programare la RAR si faci inspectia tehnica sa o poti inmatricula definitiv