| Nirvanaaa a întrebat:

Salutare TPU!
Sa zicem ca v-ati dus la medic si aveti nevoie de un tratament medicamentos. Medicul va spune care sunt beneficiile și care sunt posibilele riscuri ( foarte mici). Ati fi dispuși de fiecare data când luați o rețeta de la specialist sa declarați în scris ca acceptați tratamentul prescris sau considerați ca acest lucru nu e necesar? ( conform legislației medicale e nevoie de acordul pacientului informat).

10 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dacă accept tratamentul și mi se cere asta, da.

| doctorandus a răspuns:

Medicamentele au efecte secundare, dar foarte rar au efecte acute si majore (serioase). Daca nu mai vrei sa iei un medicament, nu te poate sili nimeni sa-l iei (cat timp nu esti sub tratament obligatoriu).

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Sa nu consideram ca este necesar... ce? Sa luam tratamentul sau sa dam acordul scris cum ca il luam?

Daca a doua varianta, atunci... daca el chiar ar cere asta, atunci probabil ca ar trebui sa semnez acea foaie. Desi ar parea putin suspect thinking

Deci daca am nevoie de tratament, si imi trebuie, atunci il iau si fac ce trebuie facut.

Dar ca fapt divers, daca el mi-ar prezenta riscurile si eu as fi constient de ele, acea declaratie ar fi cam inutila, pentru ca nu ar schimba nimic.

Asta in cazul meu. In cazul altor persoane, daca s-ar intampla ceva rau, da... oricand ar putea sa zica ca doctorul nu i-a zis nimic de riscuri.
Deci ar fi in avantajul doctorului.

Dar ca raspuns, nu... nu mi-ar placea sa fac asta, doar daca as fi obligat big grin

| Nirvanaaa explică (pentru DoarBogdan):

Detaliez puțin ca recunosc ca am formulat greșit. Întrebarea a venit in urma unui curs și m-a tot măcinat. laughing
Deci teoretic profesorul ne-a spus ca și dacă pacientul vine și ii dam o aspirina ca tratament: in primul rând noi suntem datori sa ii spunem acele riscuri minimale, și apoi sa solicitam pacientului sa scrie o foaie cum ca a luat la cunoștința riscurile asociate acelei aspirine. Mentionez ca pacientul nu trebuie sa declare ca ia sau nu tratamentul, doar ca a fost informat in privința beneficiilor și riscurilor asociate.
Întrebarea mea era dacă e normal ca doctorul dacă vede 70 de pacienți pe zi, sa stea după fiecare sa scrie acordul, chiar dacă vorbește cu ei și pana la urma omul decide singur dacă ia sau nu ia tratamentul. Mie personal, mi se pare pierdere inutila de timp. Și nici oamenii nu cred ca au rabdare sa scrie ca au luat la cunoștința toate informațiile despre un Paracetamol. laughing Mi s-a părut ciudat.

| DoarBogdan a răspuns (pentru Nirvanaaa):

Da, chiar asa si este... ciudat si o pierdere de timp big grin

Doar la... psihiatru, cand merge o persoana si accepta tratamentul dat, impreuna cu psihologul, se semneaza o foaie cum ca are dreptul si la o a doua parere daca vrea, dar daca nu vrea... urmeaza tratamentul impus de doctor.

| T0T a răspuns:

E necesar ca să nu răspundă medicul de eventualele reacții adverse periculoase. Acordul poate e îndeajuns să se facă verbal, totuși nu ar strica să se semneze o hârtie de luare la cunoștință pentru că sunt medici care nu prezintă pericolele unor medicamente. Știu multe cazuri unde medicii prescripționau medicamente dure, fără vreo justificare serioasă. Eu mă informez și de pe Internet și observ că, de cele mai multe ori, medicii evită să îți spună reacțiile serioase sau toate reacțiile serioase. E obligația lor să îți prezinte pericolele, fără să fie necesar să mă uit eu pe Internet. Am o cunoștință de care medicii și-au bătut joc cu medicamente idioate. S-a tratat mai bine singură. S-a informat singură. Când s-a dus la ei cu prospectul, nu știau ce să răspundă sau răspundeau în sictir (asta în Germania - la noi poate fi mai rău). Sunt multe pericole. Când e vorba de sănătatea omului, nu ne jucăm.

| Furnicuta000 a răspuns:

Pai toate medicamentele au riscuri. Probabil medicul ala e un fricos si asa se spala el pe maini in caz ca nu ii merge cuiva bine cu tratamentul, nu va putea nimeni sa il dea in judecata in caz de ceva grav. Nu am mai auzit de asa ceva

| UnchiulRamiz a răspuns:

M a faci sa ma amuz, nici un medic nu iti spune riscurile adevarate. Doar cele minore, chiar daca ii platesti si consultatiile la cabinetul privat. Daca sunt medici cinstiti, aia sunt pe cale de disparitie. Tu semnezi ca necitind prospectul nu ai de unde sa stii efectele medicamentului respectiv. Si cati nu sunt care nu au citit prospectul unui medicament? Fiindca au incredere orbeste in acei medici.

| doctorandus a răspuns (pentru UnchiulRamiz):

Si? Ia medicamentul ca asa vrea el, nu-l sileste medicul sa-l ia.

| Aditu94 a răspuns:

Dar de alergii nu pune nimeni problema? degeaba spui de beneficii si posibile riscuri. orice medic care se respecta inainte sa iti dea o reteta, o prescriptie isi culege toate detaliile importante. apoi se pronunta..de regula cand apelezi la un medicament, apelezi ca ai nevoie de el spre a te face bine, nici de cum sa previi ceva ce nu ai si ca gandesti tu ca poate ai putea avea.