Http://www.mapn.ro/recrutare/sgv2.php
SOLDAŢI ŞI GRADAŢI REZERVIŞTI
voluntari
Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari sunt tinerii, cetăţeni români, care consimt, pe bază de voluntariat, pe baza unui contract pe o perioadă determinată, să îndeplinească funcţii militare în structurile forţelor destinate apărării.
Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari sunt selecţionaţi din rândul tinerilor, bărbaţi şi femei, cu sau fără stagiu militar îndeplinit, încadraţi sau nu într-un loc de muncă.
Activităţile de pregătire se desfăşoară preponderent în timpul liber, iar instruirea centralizată, cu scoatere din producţie, în baza prevederilor legale.
CONDIŢII DE RECRUTARE:
Candidatul care optează pentru a urma programul de instruire pentru formarea formarea soldaţilor/gradaţilor rezervişti voluntari, trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii:
a) Generale:
b) Specifice:
- să fie absolvent cel puţin al ciclului inferior liceal sau al unei şcoli de arte şi meserii, cu certificat de absolvire/calificare profesională nivel 1, iar în cazul în care este elev în ultimul an, să facă dovada absolvirii/promovării examenelor până la data începerii programului de instruire;
- să aibă vârsta de cel puţin 18 ani şi de cel mult 26 de ani, împlinită în anul începerii programului de instruire şi să fie luat în evidenţă de către centrele militare zonale, judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, potrivit legii;
- candidatul pentru arma "auto", arma "tancuri", specialitatea mecanic conductor, arma "geniu", specialitatea mecanic conductor maşini de geniu, mecanic conductor poduri de asalt, tehnică specifică auto, trebuie să posede permis de conducere auto categoriile B şi C.
Criteriile de recrutare au caracter obligatoriu, în consecinţă, nu se admit, în nici o situaţie, derogări de la acestea, iar personalul recrutor nu recomandă şi nu încurajează, sub nici o formă, solicitările de derogare de la criteriile de recrutare.
Dosarul de candidat conţine următoarele documente:
cerere de înscriere - document tipizat;
copie legalizată de pe certificatul de naştere;
copie de pe cartea/buletinul de identitate;
copie legalizată de pe certificatul de absolvire a ciclului inferior liceal/şcolii de arte şi meserii sau adeverinţă că este în ultimul an de studii;
certificat de cazier judiciar eliberat cu maximum 3 luni înaintea depunerii;
copie legalizată de pe diploma de bacalaureat/absolvire/licenţă/master sau de pe certificatul de competenţe profesionale ori adeverinţă din care să rezulte că a promovat examenul de absolvire/licenţă/ masterat, profilul şi specializarea, ori certificat de absolvire/foaie matricolă/certificat de studii universitare ori că este în ultimul an de studii - numai pentru candidaţii care au studii liceale, postliceale sau universitare;
copie de pe permisul de conducere -numai pentru arma "auto", arma "tancuri", specialitatea mecanic conductor, arma "geniu", specialitatea mecanic conductor maşini de geniu, mecanic conductor poduri de asalt, tehnică specifică auto;
fişa de examinare medicală - document tipizat;
copie de pe livretul militar, după caz;
fişa de cunoaştere - document tipizat.
Trebuie să fie declaraţi "apt" şi să obţină avize în urma efectuării examinării medicale şi/sau psihologice speciale efectuată după ce au fost declaraţi "Admis" la selecţia din centrele zonale de selecţie şi orientare:
a) Candidaţii care doresc să se angajeze ca soldat/gradat profesionist în specialităţile militare "paraşutişti", "însoţitor de bord" şi "forţe pentru operaţii speciale" - la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială "General Victor Anastasiu" din Bucureşti;
b) Candidaţii care doresc să se angajeze ca soldat/gradat profesionist în specialitatea militară "scafandri" sau cei care vor fi ambarcaţi în Forţele Navale - la Centrul de Medicină Navală din Constanţa;
c) Candidaţii care optează pentru arme/specialităţi militare pentru care este necesară deţinerea permisului de conducere auto categoriile B şi C, conform criteriilor de recrutare specifice - la laboratoarele psihotehnice ale Ministerului Apărării Naţionale.
Testarea nivelului capacităţii motrice a candidaţilor recrutaţi pentru admiterea în învăţământul militar se realizează în centrele zonale de selecţie şi orientare.
Testarea nivelului capacităţii motrice este susţinută numai de către candidaţii care au examinarea medicală efectuată, cu specificaţia apt pentru efort fizic.
Testarea candidaţilor recrutaţi cuprinde două probe:
traseul utilitar - aplicativ;
alergare pe distanţa 1000/2000 m.
Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu!
Testarea potenţialului fizic începe cu traseul utilitar - aplicativ şi continuă cu alergare pe distanţa 1000/2000 m.
Configuraţia probelor şi baremelor sunt diferenţiate în funcţie de sex.
Descrierea probelor, materialele şi aparatele necesare testării
Schema traseului utilitar - aplicativ - orientativ -
Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu.
Timpii realizaţi la fiecare probă se transformă în puncte, conform baremelor specifice şi punctelor asociate, prezentate în tabelul de mai jos, punctajul final fiind egal cu media aritmetică simplă a punctajului obţinut la traseul utilitar-aplicativ şi a punctajului obţinut la alergarea de rezistenţă.
Tabel cu probele şi baremele pentru testarea nivelului capacităţii motrice
Candidaţii recrutaţi sunt declaraţi "ADMIS" la testare dacă îndeplinesc, pentru fiecare probă, cel puţin baremele specifice minime, pentru care se acordă 1 punct.
Candidaţii recrutaţi sunt declaraţi "RESPINS" la testare dacă la una din probe nu au obţinut cel putin baremul pentru care se acordă 1 punct.
Instructajul privind normele şi măsurile de prevenire a accidentelor în locurile de desfăşurare a testării nivelului capacităţii motrice, se face înainte de timpul alocat încălzirii pentru proba traseul utilitar aplicativ.
Candidaţii sunt răspunzători de apariţia eventualelor accidentări pe timpul desfăşurării probelor, datorate nerespectării normelor prelucrate sau a execuţiilor greşite. Candidaţii care se accidentează în timpul unei probe sau pe timpul alocat pregătirii organismului pentru efort şi nu o pot termina, pot fi replanificaţi, la propunerea evaluatorilor, la care se va anexa recomandarea medicului colegiului militar liceal, în baza aprobării şefului centrului zonal de selecţie şi orientare.
Candidaţii care declară, după efectuarea instructajului, că nu pot susţine testarea, sunt replanificaţi pe baza unei cereri adresate şefului centrului zonal de selecţie şi orientare, fără a se depăşi termenul limită de selecţie stabilit pentru categoria de candidaţi din care aceştia fac parte.
Contestarea ulterioară a rezultatelor, pe motive de indispoziţie psihică sau somatică, nu este luată în consideraţie.
Pregătirea organismului pentru efort şi influenţarea selectivă a aparatului locomotor, se desfăşoară în spaţiul destinat acestei activităţi, sub supravegherea evaluatorilor.
Încălzirea se execută timp de 15 minute înaintea fiecărei probe, pe durata căreia, candidaţii se pot acomoda şi cu elementele traseului utilitar - aplicativ.
Înaintea parcurgerii traseului utilitar aplicativ, unul dintre evaluatori va prezenta candidaţilor elementele, modul de execuţie a acestora, restricţiile, penalizările precum şi procedura de testare.
Pauza dintre probe se acordă astfel încât, fiecare candidat să beneficieze de minimum 15 minute de refacere, în care nu se include deplasarea la locul de desfăşurare a probei următoare.
Pe timpul desfăşurării probelor, este obligatorie prezenţa unui cadru medical de specialitate medic, asistent medical sau sanitar în vederea acordării primului ajutor în caz de nevoie.
Rezultatele sunt comunicate verbal candidaţilor, după fiecare probă, de către evaluatori.
Contestarea rezultatului se face individual, prin cerere scrisă adresată şefului centrului zonal de selecţie şi orientare, după comunicarea rezultatului. Contestaţia se rezolvă până la începerea probei următoare, prin verificarea corectitudinii stabilirii timpului total şi a deciziei finale.
Rezultatul contestaţiei este definitiv.
Contracte
Durata primului contract este de 5 ani
Acesta se poate prelungi prin contracte succesive cu durata de la 2 la 3 ani.
Pregătire
Tinerii, bărbaţi şi femei, care optează să devină soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari, dar care nu au inîeplinit serviciul militar activ, execută o instruire cu durata de 4 luni.
Toţi rezerviştii voluntari execută pregătirea la unitatea la care sunt încadraţi în plan, 2 zile lunar în timpul liber şi 5 zile calendaristice lucratoare, consecutive, anual.
Pe timpul pregatirii, aceştia beneficiază gratuit de hrană şi echipament, precum şi de o indemnizaţie lunară egală cu 50% din solda de funcţie şi solda de grad a unui soldat profesionist.
Nu stiu de armata, dar stiu ca incepe sesiunea de recrutari la scoala la Oradea pentru politia de frontiera
DA! se fac acum in 2014 in luna iunie, atunci du-te la cea mai apropiata armata si intereseaza-te ce trebuie sa faci.
Nu mai este obligatoriu serviciul militar, dar daca doresti poti sa mergi sa te inscrii de buna voie la serviciul de recrutari, si asa o sa ai si sansa ca dupa terminarea stagiului militar poti ramane sa lucrezi pentru armata.
lucian69 întreabă: