Prin decizia nr. 62 din 18.01. 2007 a Curţii Constituţionale, pronunţată în cadrul controlului concret a posteriori de constituţionalitate (asupra unei legi intrate în vigoare, deci promulgate şi publicate în Monitorul Oficial) s-a admis excepţia de neconstituţionalitate şi s-a constatat că dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi, partea referitoare la abrogarea art. 205, art. 206 şi art. 207 din Codul penal, sunt neconstituţionale.
Decizia Curţii Constituţionale determinând, prin efectele sale, suspendarea efectelor normei juridice declarate ca fiind neconstituţionale, face ca de la data publicării sale în Monitorul Oficial să reintre în vigoare dispoziţiile art. 205 şi art. 206 din Codul penal, ceea ce echivalează cu incriminarea din nou a faptelor de insultă şi de calomnie.
Consider acest mod de rezolvare a lucrurilor nu tocmai usor de acceptat, avind in vedere ca art.60 alin.3 din Legea nr.24/2000 zice ca "abrogarea unei dispoziţii sau a unui act normativ are totdeauna caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial". Dar, principial vorbind, nu este admisibila nici aplicarea unor prevederi legale neconstitutionale.
Cu toate acestea, pana la elaborarea unei legi care sa prevada in mod explicit incriminarea acestor fapte, jursiprudenta a actionat neunitar. Cert este ca o speta de aplicare prin incriminarea acestor infractiuni este cea pronuntata de Secţia penală a Tribunalului Ialomita (Decizie nr. 74/2007 din 27/02/2007).
Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/......omnie.html
Follow us: Avocatnetro on Facebook
stefanst2312 întreabă: