Se fac motoare so generatoare electrice din magneti, harduri de calculator, sunt folositi la diferite indicatoare, la boxe etc
Buna! Sunt folosite de exemplu pentru detectoarele de metale, motoarele de masina, pentru a bruia semnalul unui obiect(ex:televizorul sau diferite ecrane) sau pentru proteze etc...
ENUNT: La trecerea curentului electric printr-un conductor acesta se comportă ca un magnet.
Sistemul alcătuit dintr-o bobină în interiorul căreia se află un miez de fier se numeşte electromagnet. Experimental s-a demonstrat că:
-Forţa de atracţie exercitată de electromagnet asupra unui obiect din fier este mai mare atunci când bobina electromagnetului are mai multe spire.
-Forţa de atracţie exercitată de un electromagnet asupra unui obiect de fier este mai mare atunci când intensitatea curentului electric prin spirile bobinei electromagnetului este mai mare.
-Forţa de atracţie exercitată de un electromagnet asupra unui obiect de fier este mai mare, atunci când obiectul de fier închide miezul de fier al electromagnetului. Dacă un fir prin care circulă curent electric este înfăşurat pe un suport de fier se formează o bobină care magnetizează puternic (dar care poate şi electrocuta dacă firul nu este bine izolat).
Comparand un electromagnet cu un magnet permanent, constatam urmatoarele:
-polii magnetici ai electromagnetului se pot inversa, pe cand la magneti nu putem realiza acest lucru
-forta de atractie exercitata asupra obiectelor de fier poate fi reglata dupa voie la electromagneti, pe cand la magneti aceasta ramane constanta.
Aceste calitati ale electromagnetilor in raport cu magnetii permanenti au oferit posibilitatea utilizarii lor intr-un domeniu foarte larg de aplicatii practice si tehnice.
Releul electromagnetic. Este un dispozitiv cu care se comandă, de la distanţă, închiderea şi deschiderea reţelelor electrice cu tensiuni periculoase sau alte circuite şi mecanisme, pentru a economisi timp şi energie şi a asigura securitatea omului.
Soneria electrică. Piesa de bază în construcţia soneriei electrice este electromagnetul. Apasând pe buton închidem circuitul electric al soneriei. Curentul care trece prin bobina electromagnetului face ca electromagnetul să atragă plăcuţa din fier şi un ciocănel care se află la capatul lamei elastice şi loveste un clopoţel, producând un sunet. Atracţia plăcuţei din fier întrerupe contactului şurubului şi circuitul se întrerupe. Soneria electrică se foloseşte ca avertizor sonor.
Macaraua electromagnetică. Macaraua electromagnetică are ca piesă de bază un electromagnetul în formă de clopot. Ea se foloseşte la ridicarea şi transportul obiectelor din fier, greu de manevrat.
anonim_4396 întreabă:
AleDia întreabă: