Ubuntu este un sistem de operare bazat pe Linux[1] pentru computerele personale, servere și netbook-uri. Rudă apropiată a sistemului de operare Debian GNU/Linux, Ubuntu se dorește a fi ușor de instalat și folosit, des actualizat și neîngrădit de restricții legale. Ubuntu este sponsorizat de Canonical Ltd., o companie privată fondată de antreprenorul sud-african Mark Shuttleworth.
Numele sistemului de operare provine din limba zulusă, unde „ubuntu" este o ideologie ce poate fi definită pe scurt drept „credința într-o legatură universală ce unește întreaga omenire". Sloganul adoptat, „Linux pentru ființe umane" încorporează unul din scopurile declarate ale proiectului, acela de a face din Linux un sistem de operare popular și ușor de folosit. Cea mai recentă versiune este 12.04 (Precise Pangolin) și a fost lansată pe 26 aprilie 2012. Ubuntu folosește mediul de lucru Unity, al cărui scop este să ofere o interfață gratuită, simplă și intuitivă, dar în același timp și o pleiadă de aplicații și programe moderne. Suita de birou Libre Office, navigatorul web Mozilla Firefox și editorul grafic Gimp sunt câteva din programele distribuite implicit.
După instalarea sistemului de operare, utilizatorul este întâmpinat de un spațiu de lucru fără pictograme, în care culorile portocaliu și maro sunt predominante. Programele de uz general sunt instalate în meniul „Aplicații". Locațiile importante și cele mai des frecventate sunt grupate în meniul „Places". Modificarea parametrilor de funcționare se poate face cu ușurință din meniul „System". Ferestrele deschise pot fi vizualizate în bara din josul ecranului.
Ubuntu este localizat în peste 40 de limbi, inclusiv limba română. Utilizatorii se pot folosi de unealta de traducere Rosetta pentru a contribui corecturi și/sau traduceri noi.
Din dorința de a-l face mai ușor de folosit, dezvoltatorii au pus accent pe folosirea comenzii sudo. Această comandă permite utilizatorilor să îndeplinească sarcini administrative fără a iniția o sesiune cu drepturi administrative. Ubuntu împarte softwareul disponibil în patru categorii, denumite „componente". Această împărțire a fost făcută pentru a sublinia diferențele de licențiere și suport tehnic disponibil. Componentele sunt: Main, Restricted, Universe și Multiverse.
Componentele Main și Universe conțin software compatibil cu cerințele de licențiere Ubuntu, cerințe ce corespund în mare parte cu cele ale proiectului Debian. Main poate conține software proprietar și fonturi ce nu pot fi modificate fără permisiune, însă a căror redistribuire nu este îngrădită din punct de vedere legal.
Componenta Restricted conține software cu restricții în ceea ce privește accesul la codul sursă, dar pentru care se acordă suport tehnic limitat, din pricina importanței softwareului. Se intenționează ca, pe viitor, componentele Main și Restricted să conțină tot softwareul necesar pentru un sistem de operare de uz general.
Programele pentru care nu se asigură suport tehnic sunt plasate în Universe (software liber) și Multiverse (software îngrădit de restricții legale, nu neapărat proprietar). Multiverse conține software ce poate încălca legile S.U.A. și/sau internaționale de proprietate intelectuală. Exemple de astfel de software sunt cele care permit redarea de formate multimedia brevetate. Din cauza statutului incert al decodării algoritmului de securitate a discurilor DVD în anumite părți ale lumii, programul Libdvdcss a fost șters din repozitoriile Ubuntu, dar poate fi în continuare descărcat de pe situl proiectului VideoLAN. Softwareul pentru codarea și decodarea mai multor formate proprietare precum Windows Media este de asemenea indisponibil implicit.
Ubuntu Backports este un proiect recunoscut oficial al cărui scop este implementarea de versiuni noi ale anumitor programe în versiunile de Ubuntu deja existente. Repozitoriul Ubuntu Backports nu este la fel de cuprinzător precum celelalte și este alcătuit predominant din pachete cerute de utilizatori. Acestea sunt aprobate după ce au trecut de un anume control tehnic de calitate.
Utilitare neoficiale, precum EasyUbuntu sau Automatix, încearcă să automatizeze instalarea si configurarea de software ce nu este disponibil pe căi oficiale din motive legale sau ideologice. Echipa ce dezvoltă Ubuntu nu recomandă folosirea acestor soluții, cunoscute pentru tendința lor de a ridica probleme de compatibilitate la actualizarea de ansamblu a distribuției.
Ubuntu are un sistem oficial de certificare pentru software proprietar creat de terți, iar Canonical întreține un repozitoriu numit Commercial, special pentru astfel de programe, pentru care a obținut dreptul de redistribuire. În acest moment, Commercial conține navigatorul web Opera și programul de redare multimedia RealPlayer.Prima versiune, 4.10, a venit cu o unealtă de management a actualizărilor și facilități sporite pentru laptopuri. De asemenea, a fost prima versiune ce a permis raportarea bugurilor prin Launchpad. A treia versiune, 6.06 LTS, a fost prima versiune de Ubuntu care a contopit atât LiveCD-ul, cât și CD-ul de instalare pe un singur disc. Patru luni mai târziu, 6.10 a fost lansat împreună cu o unealtă de raportare automată a problemelor întâlnite în utilizare și un nou sistem de pornire a calculatorului, denumit Upstart. Cea mai recentă versiune vine cu suport pentru access Wi-Fi protejat, o modalitate mai ușoară de a instala codecuri video și software proprietar, efecte speciale pentru spațiul de lucru (opțional). În timpul procesului de instalare, Ubuntu poate detecta Windows XP și poate transfera date din conturile utilizatorilor în noul sistem.
Următoarea versiune va aduce cu sine mai multe efecte speciale, posibilitatea instalării fără supraveghere și suport pentru tehnologia Click'n'Run aparținând Linspire. Versiunea 6.06, nume de cod „Dapper Drake" este prima versiune ce oferă suport tehnic extins. Pentru utilizatorii obișnuiți, Canonical va oferi suport timp de trei ani de la data lansării, iar pentru varianta server - 5 ani.
Ubuntu 6.06 LTS conține GNOME 2.14, Mozilla Firefox 1.5.0.3, OpenOffice.org 2.0.2, X.org 7.0, GCC 4.0.3 și versiunea 2.6.15 a nucleului Linux. Prima actualizare de mentenanță, 6.06.1, a apărut pe 10 august 2006 și este distribuită alături de versiunile recente ale Ubuntu.Cea mai recentă versiune necesită un minimum de 256 MO RAM și cel puțin 3 GO spațiu liber pe hard disc pentru o instalare standard. Versiunea destinată serverelor necesită minimum 64 MO RAM și 500 MO spațiu liber.
Aha..si ce fel de programe pot creea cu ubuntu :S
Ubuntu e un sistem de operare. nu poti crea niciun program cu el.
Bine, nu deloc. Poti crea aplicatii de consola, scripturi shell/bash, balarii din astea. Poate totusi mai bine ca orice Windows.
Aplicatiile de consola le creezi intr un limbaj de programare cu ajutorul unui interpretor sau compilator nu cu ajutorul sistemului de operare.
scripturile de bash nu sunt programe, sunt dupa cum le spune si numele, scripturi, si anume comenzi ce sunt interpretate de sistemul de operare.
Da, ma, dar nu asta ziceam, ca face sistemul de operare programe. Spuneam ca spre deosebire de Windows are anumite lucruri faine la pachet.
anonim_4396 întreabă:
D33jayDany întreabă:
NitaLoredanaFlorentina întreabă: