Principala tema a prozei lui V. Voiculescu este moartea lumii aflata sub mister, eres, creinte arhaice - invadat fiind de civilizatie. Ne aflam intr-o lume fabuloasa, imaginata de scriitor, salbatica, plina de vitalitate, cu eroi aflati sub semnul magiei, arhetipi usor de gasit in timpi si spatii apartinand trecutului indepartat.
Tema povestirii este obsesia absolutului care se dovesdeste in final distrugatoare, mai cu seama ca aici absolutul, reprezentat de lostrita are o puternica incarcatura malefica.
In rezumat povestirea prezinta destinul lui Aliman, un tanar pescar dintr-un sat de pe malul Bistritei care initial accepa ca pe o provocare prinderea lostritei de dimensiuni neobisnuite ce facuse multe victime intre flacaii satului.
Inceputul povestirii îl constituie superstiţia populară că diavolul ia diverse înfăţişări pentru a atrage oamenii ca să-i distrugă. Acţiunea, caracterizată prin înlănţuirea întâmplărilor, debutează în plin fabulos, cu povestirea legendei populare despre "dracul din baltă", întruchipat de o lostriţa uriaşă care "a ademenit multă lume", de Ia pescari iscusiţi la copii neştiutori şi care, furaţi de strălucirea ei, s-au înecat în apele Bistriţei, întrucât ea era mai ales "nesătulă de carne de om". Această legendă poate fi considerată prologul naraţiunii. îmbinat cu planul fabulos, se manifestă încă de Ia început şi planul real, reprezentat de satul de pescari de pe malul Bistriţei.
Tânărul Aliman, fascinat de lostriţa, nădăjduia că la un moment dat "o să-i cază-n mâini" şi reuşeşte s-o prindă o dată în undiţă "numai o clipă". Altă dată, Aliman a încolţit-o şi a reuşit să o prindă în braţe, dar sălbăticiunea "i-a scăpat din mâini ca o săgeată licăritoare". Flăcăul a rămas acolo "buimac, cu gura căscată şi de atunci nu i-a mai ieşit din carnea braţelor o dezmierdare [...] îi simţea mereu povara şi forma în mâinile nedibace şi în sufletul tulburat".
Cam asta ar fi subiectul si tema. Daca nu, cauta aici http://www.ebacalaureat.ro/......--LOSTRI-A
Last13Lucky întreabă: