Iti spun dupa parerea mea:
program electoral - Unde si cand se face campania electorala (oras, judet, data. ora)
sondaj electoral - Intrebarea unui numar de oameni cu cine voteaza pentru a vedea in sondaje numarul aproximativ de voturi pe care un candidat l-ar putea primi cu toate ca la urna pot si alte voturi
tur de scrutin - aici sincer nu stiu dar cred ca e vba de votul in sine
procent electoral - cat la % din voturi a primit un candidat din totalul voturilor
circumscriptie electorala - un judet, un oras, un cartier in care un anumit numar de persoane cu drept de vot isi pot exercita acest drept.
Program electoral, este ceea ce propui alegatorilor pentru a te vota. (voi face aia, aia si aia)
Sondajul, este o metoda relativ bine pusa la punct, in care un numar de persoane alese dupa anumite criterii sunt intrebate cu cine ar vota in momentul respectiv.
Aceste sondaje sunt relative si rezultatele lor se pot schimba repede in cazul alegerilor. Mai sunt folosite si fraudulos in situatia in care scoate pe cineva cu procente mari dar false mergand pe ideea de "turma": daca toti il voteaza pe ala...il votez si eu.
Turul de scrutin, este totalitatea procedurilor pentru alegeri, inclusiv votarea in sine.
Contine: pregatirea, campania electorala, votul, numaratoarea si adjudecarea castigatorilor
Procentul, este cat la suta din voturile valabil exprimate a castigat un anumit candidat.
In principiu, se cansidera ca si cei care nu au votat, au aceleasi exprimari electorale.
Circumscriptia, este unitate teritoriala cu una sau mai multe sectii de votare la care cetatenii arondati (cei care domiciliaza in raza circumscriptiei electorale respective) voteaza in cadrul alegerilor. A nu se confunda cu sctiile de votare.
Ar mai fi:
Colegiul electoral care este alcatuit dintr-o zona de localitati care au in total un anumit numar de locuitori, stabilit prin lege, pentru a vota senatori si deputati.
Exit pool-ul, care este un sondaj efectuat la iesirea din sectia de votare.
Cam atat!