| Dorian1986 a întrebat:

Stick nou l. Am stricat cu Rufus. Când bag mp3 pe el nu citește cd playerul auto.Menționez ca l. Am formatat și fat și fat32 și ntsf.Nimic.Asta după ce am pus Windows pe el cu Rufus pe laptop merge dar doar atât..Am încercat pe mai multe cd playere Sony. Pioneer. Etc și nimic

1 răspuns:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Eu am făcut zeci de sick-uri cu Rufus și n-am pățit nimic. Am pus întrebarea asta unui AI și mi-a răspuns așa:
"Da, un stick USB aparent stricat poate fi reparat în anumite cazuri, în funcție de natura problemei. Există soluții software și hardware pentru a încerca să recuperezi funcționalitatea sau datele de pe stick. Iată ce poți face:

1. Probleme comune și soluții:
a. Stickul nu este recunoscut deloc
Posibilă cauză: Conectorul USB este deteriorat sau probleme hardware.
Soluție:
Testează pe alt computer sau port USB – Uneori problema este la portul dispozitivului.
Inspectează vizual stickul – Dacă vezi pini îndoiți sau deteriorați, poate fi reparat prin lipire (în service).
Dacă tot nu funcționează, problema poate necesita intervenție profesională.
b. Stickul este recunoscut, dar nu poate fi accesat (apare ca „neformatat" sau „RAW")
Posibilă cauză: Probleme cu sistemul de fișiere.
Soluție:
Folosește utilitare pentru repararea sistemului de fișiere:
Windows Disk Management:
Click dreapta pe „This PC" > „Manage" > „Disk Management".
Verifică dacă apare stickul și încearcă să-l reformatezi.
⚠️ Notă: Reformatarea va șterge toate datele.
Chkdsk:
Deschide Command Prompt (cmd) și tastează:
cmd
Copiază codul
chkdsk X: /f /r
(înlocuiește „X" cu litera unității stickului).
c. Stickul este recunoscut, dar nu poți copia datele
Posibilă cauză: Sectoare defecte.
Soluție:
Folosește software-uri de recuperare:
Recuva
EaseUS Data Recovery Wizard
R-Studio
d. Stickul are spațiu raportat incorect (ex. 0 byte)
Posibilă cauză: Corupere firmware sau flash memory defect.
Soluție:
Formatare la nivel scăzut:
Folosește programe precum HDD Low Level Format Tool sau utilitarul oficial al producătorului stickului (ex. pentru Kingston, SanDisk, etc.).
Reparare cu utilitare specifice:
Producătorii stickurilor USB oferă uneori unelte pentru reparare. Verifică pe site-ul lor.
2. Probleme hardware
Dacă stickul are componente electronice defecte (ex. cipuri NAND sau conector deteriorat), opțiunile sunt:

Reparare hardware (DIY sau service):
Dacă te pricepi, poți încerca să resudezi pinii USB sau să înlocuiești componentele defecte.
În caz contrar, mergi la un service specializat în recuperarea datelor.
3. Instrumente utile pentru diagnosticare și reparare:
ChipGenius sau Flash Drive Information Extractor: Identifică producătorul și modelul cipului.
HP USB Disk Storage Format Tool: Bun pentru formatarea stickurilor.
DiskPart (Windows):
Deschide CMD și tastează:
cmd
Copiază codul
diskpart
list disk
select disk X (înlocuiește X cu numărul stickului)
clean
create partition primary
format fs=ntfs quick
Introdu comenzile cu atenție pentru a nu șterge altă unitate.
Când nu mai este nimic de făcut:
Dacă nimic nu funcționează și datele sunt foarte importante, ia în considerare un serviciu de recuperare profesională. Aceste servicii pot recupera date chiar și de pe stickuri cu daune severe, dar costurile pot fi ridicate.