No, din cauza ca scolile de formare in diferitele tipuri de psihoterapii sunt niste pepiniere de facut bani ale unor anumiti membri ai colegiulul psihologilor, conditiile de intrare sunt destul de relaxate, motiv pentru care poti sa ajungi psihoterapeut dupa ce ai terminat o gama destul de larga de specializari de licenta care au treaba doar tangential cu psihologia. In acelasi timp, poti sa ajungi psihoterapeut chiar daca abia ti-ai luat lincenta in psihologie, ata timp cat ei absolvent, iti iau banii cu drag si iti dau diploma.
Acum, sa o luam pe rand.
1. "Inteleg ca trebuie sa fac o formare ca sa devin psihoterapeut sub supervizare si master ca sa fiu autonom."
Nu e asa, dupa ce faci o fomarea te poti duce la colegiul psihologilor ca sa devii psihoterapeut sub supervizare. Asta presupune ca poti sa iti deschizi cabinet si poti profesa doar ca trebuie sa ai un supervizor pe care il platesti parca dupa un barem stabilit de CoPsi. Deupa ce treci de perioada asta o sa fii autonom.
2. Insa ce nu imi este clar este legat de acele cerinte de completare de studii pentru inscrierea la programele de formare.
Aici depinde de ce formare vrei sa faci, sunt o gramada, de la cognitiv-comportamentala, hipnoza eriksoniana, psihanaliza, psihodrama, si ajungi inclusiv la vrajeli gen transpersoanala (e echivalentul horpscopului pentru psihologie). Unele cer doar licenta in ceva domeniu tangential cu psihologia, altele cer masterat de psihologie clinica..depinde ce alegi.
Eu zic sa te uiti cu foarte multa atentie in oferta de formari pentru ca diferentele sunt mari, incepand de la durata formarii (psihanaliza dureaza cat o facultate la poli) si majoritatea nu-s validate in vreun fel deci randamentul va veni din flerul tau personal ca terapeut nu din faptul ca terapia e buna la ceva.
3. Daca ma inscriu la masterul de psihologie clinica se completeaza cu materiile de acolo?
Depinde ce formare o sa alegi, fiecare au conditiile lor.
4. M-ar ajuta daca ar putea sa imi raspunda un psihoterapeut cu licenta in AS
Mult noroc cu asta.
Nu o sa gasesti psihoterapeuti aici, suna si vorbeste cu cei care ofera acel program, ei stiu cel mai bine
catalin542000 întreabă: