Da a aderat si ea la UE dar este singurul stat care nu permina accesul romanilor doar cu buletinul vezi mai multe aici:www.suedia.se/index.php?c=588
si sper ca ti-am fost de ajutor astept fundita
De aici vei intelege de ce Suedia nu a renuntat la moneda lor(coroana), chiar daca au aderat la Uniunea Europeana.
Suedia are finante sanatoase, desi unii sustin ca valoarea lor e scazuta de cand tara a preferat sa-si pastreze moneda proprie, coroana, decat sa treaca la Euro.Suedia are o balanta pozitiva si finante puternice. In Statele Unite, criza financiara este sacaitoare si sume enorme sunt imprumutate pentru a acoperi gaurile. In ciuda acestui fapt, dolarul a crescut si coroana suedeza a scazut. Acum, 1 dolar american cumpara mai mult de 8 coroane suedeze. Inainte de criza era cu mult mai scazut. Dintr-o perspectiva globala, faptul ca moneda suedeza are o valoare scazuta conteaza mai mult decat faptul ca economia Suediei este in ordine. In ciuda problemelor lor financiare, dolarul american este considerat o moneda sigura, asadar si in perioade de neliniste economica globala, coroana suedeza scade in fata dolarului.
Atunci cand Uniunea Europeana a dorit o moneda comuna pentru statele ei membre, Suedia a facut un sondaj in 2003 pentru a decide daca sa actioneze la fel. 56% dintre suedezi au dorit sa pastreze coroana, dar dezavantajele deciziei lor au devenit evident de dureroase.
Cu toate acestea, exista si avantaje. Cu moneda suedeza slaba, Statele Unite pot cumpara bunuri suedeze la preturi mai mici, lucru ce intareste economia Suediei. Totusi, in general, in economia mondiala, cererea este slaba si daca moneda suedeza ramane la un nivel scazut, Suedia risca aparitia inflatiei.De asemenea, Suedia plateste Uniunii Europene o taxa de membru, fiind unul dintre statele membre. De cand coroana suedeza a scazut in fata Euro, taxa de membru va fi cu cateva miliarde de coroane mai mare, ceea ce ii va afecta pe platitorii de taxe suedezi.
In timpul alegerilor din Suedia din 2003, 42% dintre suedezi au vrut sa treaca la Euro. Acest numar a ramas relativ constant, potrivit unui studiu publicat la 19 aprilie in Svenska Dagbladet, un ziar important din Suedia. Diferenta este ca acum, cei care doresc sa pastreze coroana sunt doar 47%, fata de 56% in 2003. Mult mai multi sunt nesiguri acum.
CrisDdf întreabă: