Gripa felina sau raceala la pisici este o boala respiratorie infectioasa, ce se raspandeste rapid de la o pisica la alta si poate avea efecte grave asupra sanatatii pisicii, in cazul in care nu este diagnosticata rapid. Infectiile respiratorii nu se pot transmite de la pisica la om si nici invers, iar gripa felina nu este provocata de un virus gripal, ci de alti doi agenti patogeni: FHV-1 sau FCV. Infectiile respiratorii se manifesta diferit la pisici decat la oameni, iar in cazul pisoilor pot fi fatale. Boala dureaza de obicei intre 7 si 14 zile, dar virusurile raman active de-a lungul vietii pisicii si poti provoca alte atacuri simptomatice. Primele simptome sunt asemanatoare cu cele ale infectiilor respiratorii de care sufera si oamenii: stranuturi repetate, insotite de scurgeri de mucozitati din nas. Pisicile sufera insa de inflamare si la nivelul ochilor, care pot fi uneori inchisi complet ca simptom al infectiei.
In cazul infectiei cu FHV-1, ochii se inflameaza rapid si de multe ori acest simptom este insotit de scurgeri la nivelul ochilor. Scurgerile din nas sunt transparente la incepu dar devin apoi verzi si vascoase, iar pisica isi pierde partial mirosul. De multe ori, dar nu intotdeauna, pisica poate avea febra, iar datorita mirosului mai slab, patrupedul isi poate pierde complet apetitul si este si in pericol de deshidratare.
Infectia cu FCV este insotita de cele mai multe ori de ulcere la nivelul cavitatii bucale, care provoaca scurgeri necontrolate de saliva si pierderea poftei de mancare. Ulceratiile pot afecta limba, cerul gurii, varful nasului si chiar labele. Nasul si ochii prezinta scurgeri neobisnuite, iar pisica poate dezvolta si gingivita. Raspandirea infectiei poate provoca dureri in articulatii, ce fac pisica sa adopte un mers schiopatat.
Indiferent de virusul care a provocat infectia, pisica isi modifica puternic comportamentul in perioada bolii, dand dovada de apatie si chiar depresie. Cele doua virusuri ce provoaca gripa felina pot fi atacate cu terapie antivirala (Lysine), insa cei mai multi veterinari folosesc si antibiotice pentru a ameliora simptomele pisicii. Patrupedul are nevoie de caldura si chiar de ajutor pentru a manca sau a bea apa atunci cand sufera de dureri provocate de ranile din gura.
Medicul veterinar poate presctie pentru pisica si medicamente care fluidizeaza mucoasa, unguente si picaturi pentru infectiile la nivelul ochilor. Infectia cu FHV-1 poate provoca ulcere ale corneei care, netratate, pot duce la complicatii suplimentare si chiar la pierderea unui ochi. Conjunctivitata si gingivita sunt afectiuni care apar adesea la pisicile ce sufera de o infectie virala si necesita tratament separat in functie de gravitate.
Au fost dezvoltate vaccinuri pentru ambele virusuri, insa de multe ori pisoii sunt infectati chiar la nastere, chiar daca simptomele apar mai tarziu. Infectia cu virusul FHV-1 nu poate fi elimitata, iar pisica poate suferi perioade simptomatice de-a lungul vietii, in timp ce FCV este eliminat complet din organism intre 2 si 18 luni.
Multumesc,dar imi poti spune cam cat costa sa o duc la veterinar?
Pai depinde de oras si de veterinar... Eu am platit aproape 30€ pentru vaccinul catelului meu dar nu am pisici si nu stiu ce sa spun...
Dar e probabil ca la pisici sa coste mai putin.
Stau in Botosani.
Am sa merg maine! Multumesc, Ai funda.
Bună,
Ce să-ţi zicem?
Cred că ştiu la ce te referi. Răspunsul: du-o la veterinar.
Numai bine!
Cateva informatii ce ti-ar putea fi de ajutor:
Gripa felina sau raceala la pisici este o boala respiratorie infectioasa, ce se raspandeste rapid de la o pisica la alta si poate avea efecte grave asupra sanatatii pisicii, in cazul in care nu este diagnosticata rapid.
Primele simptome sunt asemanatoare cu cele ale infectiilor respiratorii de care sufera si oamenii: stranuturi repetate, insotite de scurgeri de mucozitati din nas. Pisicile sufera insa de inflamare si la nivelul ochilor, care pot fi uneori inchisi complet ca simptom al infectiei.
- Cum se poate trata?
Cele doua virusuri ce provoaca gripa felina pot fi atacate cu terapie antivirala (Lysine), insa cei mai multi veterinari folosesc si antibiotice pentru a ameliora simptomele pisicii. Patrupedul are nevoie de caldura si chiar de ajutor pentru a manca sau a bea apa atunci cand sufera de dureri provocate de ranile din gura.
Medicul veterinar poate presctie pentru pisica si medicamente care fluidizeaza mucoasa, unguente si picaturi pentru infectiile la nivelul ochilor.
Concluzia mea:
Din cunostintele si experientele mele cu pisicile, cred ca este racita.
Poate trece usor peste aceasta raceala daca este dusa la veterinar.
Pana ai ocazia sa ajungi cu ea la veterinar, pune-o intr-un culcus cald, tine-o in casa, si da-i mancare la temperatura camerei, sau putin ( nu mult, ca nu ii face bine ) calduta. Succes, si Sarbatori fericite!
Multumesc mult.
Sarbatori fericite si tie.
Multumesc Sa imi spui cum a evoluat
miasdbnqwyiudnwqiygu întreabă: