,,Have" este un verb auxiliar, cum am zice noi, deoarece cu ajutorul lui se formeaza Present Perfect, care arata o actiune care s-a petrecut in trecut, dar oarecum se poate petrece si in prezent. De asemenea se poate folosi si pentru persoane care sunt inca in viata, de exemplu:,, George Martin has written many books so far." ( George Martin a scris multe carti"). Intelegem ca el a scris multe carti si este posibil inca sa scrie. Treaba cu,,had worked" este mai delicata.,,Had" este forma de trecut si participiul verbului,,to have". Acesta formeaza Past Perfect, care exprima o actiune terminata inainte altei actiuni ca de exemplu:,, By the time I had got out of the museum, a brick almost hit me." Prima propozitie :,, By the time I had got out of museum" s-a petrecut inaintea lui,, a brick almost hit me". Adica eu am iesit din muzeu si APOI caramida era sa ma loveasca.,, Had been worked" este The Passive Voice ( Diateza pasiva), care din punctul meu de vedere, este cea mai usoara. Se traduce prin,, A fost lucrat/a. ". In functie de actiune, diateza pasiva se poate pune la toate timpurile limbii engleze, respectand regulile timpurilor.
Mersi mult! Vreau sa te mai intreb ceva! Cum sa zic in engleza: Eu te-am asteptat ieri; Eu am scris o poezie ieri, Cind tu ai venit, eu citeam. Te intreb deoarece nu inteleg trecutul in engleza si nu stiu cum sa pun verbul...
"Am lucrat", "cand am lucrat", "lucrasem"! Dar hai ca stiai si tu formele de trecut!
Pai fii atenta... La prima se foloseste Past Simple deoarece in teoria acestui timp, se spune ca se foloseste atunci cand stim precis cand s-a intamplat actiunea. Acolo ai adverbul,,ieri" care iti arata cand s-a intamplata acea actiune. Deci avem: I waited for you yesterday/ I wrote a poetry yesterday. La ultima este o chestie mai delicata intrucat se stie timpul dar nu se foloseste Past Simple.,, Cand tu ai venit" arata timpul, insa pentru a doua nu se foloseste Past simple, ci Past Continuous, aratand faptul ca,, eu citeam" era continua, adica se petrecea in continuu. Si avem:,, I was reading when you arrived".
Cum sa spun,, Eu am citit multe poezii" si " Eu citeam foarte multe poezii" Soryy p/u asa multe intrebari! Asta e ultima! Mersi!
Deci had been este la perfect progressive>
actiune a avut loc in trecut, a durat o oarecare perioada de timp apoi s-a terminat,
had worked>
simple past, nu stiu cum sa explic aici