Ambele joburi au plusuri şi minusuri.
În amândouă domenii am lucrat, şi nici unu nu mi s-o părut cineştie ce de ok.
Cu banii:
La supermarket să te aștepți să primești un salar sub 2000 de lei cu bonuri cu tot, asta la un orar în ture ce va depăși 40 de ore pe săptămână, şi vei lucra de Luni-Duminică.
La spălătorie treaba stă un pic mai bine.Salariul declarat la ANAF(e foarte important acest aspect, că după acest salar angajatorul îţi calculează de exemplu concediul medical, îţi plăteşte taxele la stat, iar în cazul în care vrei un credit banca după acest venit îţi va calcula venitul) variază în funcţie de angajator şi poate fi chiar şi cel net sau cel minim pe economie.Salariul e de regulă cuprins între 1900-2200 lei şi programul de regulă 12/24, 12/48(asta anterior restricţiilor COVID, acum nu ştiu cum e)
Cu volumul de muncă
În supermarket să te aştepţi la un volum de muncă mare, stres indus de șefii de magazine şi chiar abuzuri flagrande asupra ta ca salariat, mai ales dacă refuzi să stai peste program sau refuzi programul flexibil(adică să mergi la lucru când i se scoală directorului de magazin)
La spălătorie nu am avut astfel de probleme deşi era inconvenientul că uneori mă mai udam din cap până în picioare.Acuma nu-i mai aşa rău că se dă echipament de lucru impermeabil, şi volumul de muncă nu mai e aşa mare cum era anterior pandemiei, plus că mulţi oameni preferă serviciile self service din domeniu.
Stabilitatea locului de muncă
Aici supermarketul câştigă.
În caz de pandemie poţi merge cu maşina nespălată pe drum, adică te poţi lipsi de spălătoria auto(risc de şomaj tehnic sau chiar concediere), dar de mâncare nu.
Deci supermarketul n-are moarte indiferent de vremuri, şi implicit tu nu vei rămâne fără loc de muncă.
Ca recomandare dacă tot vrei să te angajezi, ai 18 ani împliniţi, încearcă în construcţii sau la firme cu statut de firme de construcţii.
Nu trebuie experienţă, nu trebuie nimic.
Acest domeniu e printre cele mai bine plătite din ţară după IT, şi salariile pleacă de la 2400 lei şi pot ajunge şi la 5000 de lei dacă eşti meseriaş.
Programul de lucru este 9 ore Luni-Vineri( din care o oră pauză), în 99% din șantiere se lucrează vara de la 07-16 şi iarna de la 08-17 cu sărbători legale libere și plătite, toate drepturile salariale se plătesc bi lunar(15/30 a lunii) şi la ANAF se declară obligatoriu prin lege 3000 de lei
Eu în domeniul ăsta lucrez actualmente şi salarul de început a fost 2400 net şi după expirarea perioadei de probă mi-a fost majorat la 3000 lei net şi o să-mi tot crească pentru că îmi place ce fac, şeful de echipă îmi apreciază munca şi vede că sunt serios.
De menţionat în domeniul ăsta este că perioada de probă este 90 de zile(aşa e legea) perioadă în care atât tu cât şi angajatorul puteţi renunţa la contract fără preaviz sau motivare, dar în practică nu prea se ţine cont de asta, şi plus de asta ai drepturi egale cu toţi angajaţii, ideea e să fi serios să-ţi placă lucru să nu tragi de timp, să munceşti, şi să înveţi o meserie, Nu trebuie hârtie, trebuie să ştii face bine.
"din propria voastră experiență ...supermarket sau la o spălătorie auto"
cred că e extrem de puțin pobabil să fie cineva să fi lucrat prima dată, pe rând in cele 2 locații indicate. Fă SINGUR o balanță și pui pe ea: salariu, timp, stress, priceperi, bonusuri, dezvoltare,... și vezi unde se inclină.
Aștept să scrii ce a rezultat!
Dacă ai chef să stai ud fleașcă pe ger, să ai pielea de pe mâini zbârcită și crăpată de umezeală, mergi la spălătorie.
Altfel, alege magazinul.
As zice magazin. La noi nu se practica bacsisul cat sa merita, si primesti minimul pe economie plus conditiile mentionate de mihai69.
Dar dupa mintea ta asa, nu ar fi mai bine sa aranjezi marfa pe rafturi acolo in ritmul tau la caldurica decat sa stai ud fleasca spaland masinile altora pe un salariu de rahat (de regula cel minim), si sa fii injosit de cate un cretin care iti arunca 1 leu in scarba daca ti-l da si pe ala?! Chiar ma uitam ieri ca ningea si era un frig de imi venea sa nu mai ies din casa pana la primavara (urasc frigul) la un pusti dintr-o spalatorie cand am trecut pe langa ei. Spala saracul masini pline de mocirla pe frigul si ninsoarea aia, in cizme de cauciuc si o bluza subtire uda fleasca. Iar eu abia ma dezghetam in masina cu caldura data la maxim. Nici 30 de milioane daca iti da nu e rentabil.
Din propria mea experienta sunt si avantaje si dezavantaje, si ti le dau in ordine!
Spalatorie avantaje- muncesti cand vrei si cat vrei, si primesti bacsis
spalatorie dezavantaje- lucrezi afara in aer liber, vara e bine, iarna nu prea, ca stai numai ud, si pe frig ud te poti alege cu o pneumonie frumoasa! si in plus nu ai salar, primesti bani in functie de cate masini speli
magazin avantaje- munca nu e grea, asculti muzica, stai la caldura iarna si vara la racoare pui alimente pe raft sau stai la casa, ai salar, esti asigurat la casa de sanatate si etc
dezavantaje- sunt clienti nesimtiti, care se uita la tine ca la un animal si hoti care incearca sa te foloseasca! Eu 1 as alege magazinul. O zi buna
Marie308 întreabă: