BIOS ( Basic Imput Output System) este un sistem de operare ca Windowsul, ca Linux-ul, Android, iOS, MacOS, etc doar ca este mai mic si cu putine optiuni. Se apropie de MS-DOS. Are o interfata grafica care se apropie de cea din MS-DOS. El are rolul de a recunoste componentele aflate pe placa de baza. Fara el nu porneste sistemul fizic( hardware). Ca orice sistem necesita imbunatatiri in timp. Atunci apare un update. Ideea este ca operatiunea este foarte sensibila si poate da rateuri. Atunci nu mai poti folosi placa de baza. Este bine ca atunci cand faci un update sa ai cel putin 3 copii ale BIOS-ului care pot boota fara pornirea Windowsului si care sa fie verificate in prealabil ca n-au bad-uri.
Un update de bios este un update care aduce imbunatatiri sau adauga suport pentru modele mai noi de procesoare sau rezolva incompatibilitati intre componente.
Un update de bios se face doar cand PC-ul nu functioneaza in parametri normali sau ai cumparat o componenta noua si nu este recunoscuta de sistem.
Daca sistemul functioneaza corespunzator nu ai de ce sa faci update de bios pentru ca sunt riscuri destul de mari sa strici placa de baza daca update-ul nu este facut cum trebuie sau se opreste curentul in timpul update-ului si garantia nu acopera acest lucru asa ca e bine sa te gandesti de 2-3 ori inainte sa faci update.