Pai vezi, alta viata! Doar unitatea, fara monitor, corect? Ce rezolutie are monitorul pe care il vei folosi? Daca e 1280X1024 si il pastrezi, putem face un sistem pe AMD bine mersi, cu procesor A8 X4 dar cu memorii, sursa si placa de baza ca lumea, nu cum au facut aia de la eMAG ragalia aia. Pe Intel, ca sa strecuram un i3 si o placa video OK ar trebui suplimentat pina la ~2000 RON. Astept sa imi raspunzi privitor la monitor, e foarte important (ca idee, eu inca am HD 4770-ul din 2009 fiindca am monitor de 1280X1024 si la rezolutia asta mica inca face fata cu brio la toate jocurile noi).
Nici unul, ambele sint depasite. De ce tot pui aceeasi intrebare? Mai bine ia frumos si intreaba ce calculator de gaming iti poti face cu ~2000 RON sau cit e bugetul tau maxim.
Dar eu nu vreau sa il fac pe piese... vreau sa il cumpar intreg.
Nu, nu vrei sa il cumperi intreg, doar ca inca nu stii ce vrei. Crede-ma ca stiu oameni care lucreaza in domeniu. Vrei sa iti povestesc cum si-o bat astia de tine la garantie si cum is asamblate pe genunchi sistemele astea "intregi" sau cum se cumpara stocuri intregi de componente depasite pentru ele?
Eu nu ma prea pricep la astea, am auzit ca este mult mai avantajos sa il cumpar pe bucati dar pur si simplu nu ma pricep, daca iau ceva gresit si nu se potriveste?
Nu exista asa ceva. Pe bucati pare mai avantajos pentru fraieri, in timp iti smulgi parul din cap, crede-ma, stiu o gramada de cazuri. Eu imi fac upgrade cam o data la cinci ani, iar la sfirsit am si componente in stare excelenta de vinzare, iar altii platesc inca rate la calculatoare din care au schimbat sursa, placa de baza si memorii... Poti sa comanzi de exemplu de la pcgarage un calculator pe componente si alegi sa ti-l asambleze ei, asta incluzind si testare, iar garantia o sa o ai frumos pe componente. Uite, ca tot am mentionat ~2000 RON ca fiind buget de referinta, o sugestie - http://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/672986/ - si ai codul 92WQ7UMX pentru inca 1% reducere. Asamblarea standard parca e vreo 59 RON, daca tii musai. Daca vrei musai sa mergi pe AMD intr-un buget restrins, uite aici ceva frumos - http://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/634868/ - la care mai adaugi o placa video oarecare cit sa te incadrezi in buget (sistemul asta merge OK la joace mai vechi si fara placa video, cea integrata fiind excelenta in nisa ei).
Multumesc mult de raspunsuri dar cred ca imi voi lua tot unul dintre cele 2 din intrebre.
... pentru ca? Ambele sint mai slabe si ai conditii zabaloase de garantie, dar daca vrei sa faci o treaba, macar nu fa timpenia sa il iei pe primul.
Oh, da, abia acum am observat o chestie - la al doilea, hardul ala iti moare garantat in maxim 2 ani. Poti sa te uiti pe net dupa intellipower sa vezi ce si cum. Nu vorbesc din auzite, am si eu unul, doar ca e intr-un rack extern si il folosesc destul de rar.
Nu prea inteleg de ce zici ca sunt slabe.De ce ar fi unul cu un dual core mai slab decat unul cu quad.Si presupun ca pe cele doua ruleaza... gothic 3, risen2, league of legends...
Imi poti spune care sunt avantajele?
Si eu voiam in vara trecuta sa imi iau un quad AMD si m-am oprit pina la urma la Intel, asta dupa ce am citit o tona de review-uri, astfel ca, in mare:
1. Quad-urile respective nu rup deloc stilul in jocuri fata de un i3, insa consuma cam de 2 ori mai mult curent, generind si caldura pe masura
2. Chipseturile pentru AMD au probleme cu SSD-urile (transfer mai mic decit ar fi normal), iar in cazul de fata, nu ai nici SATA 3 si mi se pare ca nici USB 3).
3. GT 630 e o timpenie de placa video (vezi review-uri, nu am nimic cu NVIDIA, au citeva placi sub 600 RON care chiar isi merita banii). Gothic 3 si Risen 2 sau LOL ruleaza OK pe sistemul nevesti-mii, sistem cu componente de prin 2006-2007 (video are un X1950Pro de 256MB/256 de biti pe care l-am avut eu intre 2007 si 2009), asa ca nu le iei pe astea ca jocuri de referinta acum, in 2013.
4. Ambele sisteme au doar HDD. De cind mi-am pus SSD, parca m-as fi mutat pe alta planeta. Daca ar fi sa imi crape, mai degraba as sparge piatra o luna intreaga ca sa string bani de altul, decit sa folosesc calculatorul fara asa ceva.
P.S. Vezi benchuri in jocurile actuale si o sa fii surprins cum i3 face bine mersi fata la i5 si i7 in majoritatea cazurilor. De AMD nu mai aduc vorba, ei au de tras un pic ca sa prinda intelu' din urma, mai ales la capitolul eficienta per watt.
P.S. Primul sistem nu are decit IGP-ul... nu are nici urma de placa video dedicata, iar IGP-ul face treaba cu memorii rapide, nu cu mizeriile alea de 1333, iar de placa de baza nici nu aduc vorba...
Ok, hai sa ne "prefacem" ca nu s-a intamplat nimic si eu nu am pus intrebarea asta.Deci....ce pc imi recomanzi? buget maxim 1800 lei.
Da, am um LG cu rezolutia 1280x1024
Dar este posibil sa fie inlocuit de un viewsonic cu 1640x1200...
Oh, perfect in cazul asta! Uite ca tocmai am stat sa iti fac o configuratie similara celei de la eMAG, insa cu memorii la 1866, sursa de cursa lunga, placa de baza decenta (3 ani garantie fata de 2 la asrockul ala bagat de ei, chipset cu SATA3 si capabilitati mai rasarit de overclocking, etc) - http://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/676010/. Putem incerca si similar celui de-al doilea, insa daca vrei quad fara video pe el, e musai sa fie cu nucleu Vishera sau deloc.
Genial, plus ca acesta are 8gb ram fata de cel de pe eMAG si e si de 1866.Placa video presupun ca este buna...deci perfect: ). Preaupun ca merg bine jocurile de mai sus . Asamblarea... sper ca nu este grea deoarece nu am mai facut asta niciodata si de acei 49 roni imi mai iau un mouse sau o tastatura.
Placa video e integrata in procesor, la fel ca in cazul sistemului eMAG, insa performanta va fi net superioara datorita a doua aspecte mari si late: chipsetul placii de baza si viteza memoriei. Partea buna e ca in viitor cindva vei putea sa iti iei o placa video dedicata, dar pina atunci poti sa te joci cam orice si sa stringi bani (in cazul meu, de exemplu, am IGP la procesor, nu am testat, dar daca imi crapa placa video inainte sa o vind/fac upgrade, nu stau cu ochii in soare si pot folosi calculatorul, chiar daca cam adio jocuri).
Si ce placa video dedicata merge? sub 500 lei daca se poate.
Ce zici de asta? E buna?
http://m.emag.ro/......EG71NBBBM/
Si mi-ar trebui ai un dvd writer.
E depasita si nu e cu mult peste IGP, ori iei ceva cu DDR5, ori mai astepti. Ce naiba sa faci cu DVD writer? Iei un stick de 16 GB si ai rezolvat problema suportului de date extern. Pentru boot merge superb cu stickul. Nici nu mai stiu de cind am folosit ultima oara un CD/DVD... dar daca ai musai nevoie de asa ceva, sa nu faci greseala sa iei ASUS.
Intr-o saptamana sau 2 vreau sa trimit comanda si vreau sa stiu cateva lucruri inainte de asta.Mai am nevoie de vreun cablu de alimentare sau ceva de genul? Piesele sunt 100% compatibile? Ce jocuri noi pot rula pe el? Cand o sa imi iau o placa video la ce trebuie sa ma uit sa stiu ca e buna si compatibila? Placa integrata va merge impreuna cu cea dedicata sau decat una dintre ele va merge? Daca mi-l asambleaza ei, cand il primesc voi putea direct sa il aprind si sa instalez un windows presupun (tastatura si mouse am).
Cablu de alimentare nu ar trebui sa iti trebuiasca, posibil sa vina sursa cu el, daca nu, folosesti cablul pe care il ai acum. Nu exista 100% compatibile sau mai putin compatibile. De obicei, problemele se rezolva cu un update de BIOS... o sa poti rula toate joacele noi pe el, unele la low/medium, dar unele o sa mearga chiar la high/v high, ca te ajuta mult rezolutia si memoria, plus ca o sa poti sa overclockezi IGP-ul fara mila.
Cind iti iei dedicata, nu o sa mai aiba rost IGP-ul. Bonus fact: dupa ce dezactivezi IGP-ul, procesorul o sa fie mult mai rece (deci mai overclockabil, desigur) si o sa consume mai putin. Daca il asambleaza ei, cam asa ceva - iei si ii infingi un windoze si te pui pe treaba.
Am gasit aceasta placa video:
http://www.pcgarage.ro/......5-128-bit/
Este buna aceasta, se merita sa o iau?
E OK, dar poti sa mai astepti sa se ieftineasca si sa iei eventual ceva de serie noua. Pina una-alta, ai avantajul de a avea video integrat in procesor care chiar face treaba buna.
Asa eventual de unde pot lua ultimele drivere ( nu neaparat pentru acest sistem).
Si ca sa stiu si eu, cat de silentios este sistemul (nu conteaza prea mult dar e bine sa stiu).
Indiferent de componente, driverele le iei frumos de pe site-ul producatorului, evident. La bugetul asta de austeritate vrei si silentios? O sa fie relativ silentios, ca n-o sa ai decit coolerul de la procesor care sa faca galagie, probabil si HDD-ul. Vrei siletions, e musai sa ai o carcasa antifonata, cel putin partial (undeva pe la 250-300 RON) sau laterale+panou frontal (Coolmaster Silencio 550 FTW, doar ca e aproape 500 RON - http://www.pcgarage.ro/carcase/cooler-master/silencio-550/).
Cineva mi-a spus ca pot face hybrid crossfire cu placa aceasta video: http://www.mediadot.ro/......b-ddr5-vga
Ce inseamna acest hybrid crossfire si..ma ajuta cu ceva?
Gugal it. HC se facea intre video onboard si placi dedicate, nu IGP-dedicata. Posibil sa se faca si cu astea noi, dar sigur Trinity nu face HC cu seria 6xxx. Marketing reasons, de aia.
Ok, multumesc foarte mult pentru sfaturi si rabdarea acordata.M-am hotarat si peste 2 saptamani maxim 3 mi-l cumpar.Ca o ultima intrebare (sau nu), tu ce placa video imi recomanzi? Acum nu imi permit dar peste ceva timp imi vou lua
Pai nu iti pot recomanda nimic momentan, ramine sa vedem cum evolueaza preturile pina atunci cind te decizi sa faci miscarea. In principiu, ar trebui sa te orientezi la cea mai rece si economica in bugetul tau, desigur fara a sacrifica foarte mult din performanta. Daca ar fi sa imi iau miine placa mie, nu as sti exact la ce sa ma orientez, HD 7770 avind niste competitori foarte interesanti de la NVIDIA in bugetul de ~500-600 RON, plus ca nu mi-ar strica CUDA si PhysX...
Pai vezi, alta viata! Doar unitatea, fara monitor, corect? Ce rezolutie are monitorul pe care il vei folosi? Daca e 1280X1024 si il pastrezi, putem face un sistem pe AMD bine mersi, cu procesor A8 X4 dar cu memorii, sursa si placa de baza ca lumea, nu cum au facut aia de la eMAG ragalia aia. Pe Intel, ca sa strecuram un i3 si o placa video OK ar trebui suplimentat pina la ~2000 RON. Astept sa imi raspunzi privitor la monitor, e foarte important (ca idee, eu inca am HD 4770-ul din 2009 fiindca am monitor de 1280X1024 si la rezolutia asta mica inca face fata cu brio la toate jocurile noi).
Pentru gaming iti trebuie RAM, Placa Video mare si Procesor bun. Eu ti-l l-asi recomanda pe al doilea ca are toate acestea necesare dar si primul e bun ca are RAM-ul mare. Succes!
DavidAndrei33 întreabă: