| DRaEd a întrebat:

Functia pv cine stie cum se lucreaza cu ea daca s-ar putea si un exemplu de calcul cu dobanda ca nu striu sa calculez dobanda.Multumesc mult cine ma ajuta primeste funda

Răspuns Câştigător
| adita32 a răspuns:

Functii financiare

Programul Excel pune la dispozitie o serie de functii financiare ca:



-DB -NPER

-DDB -NPV

-FV -PMT

-IPMT -PPMT

-IRR -PV

-ISPMT -RATE

-MIRR -SLN

-SYD -VDB

Functiile financiare (Financial) efectueaza o serie de calcule economico-financiare furnizand prin valorile returnate informatii utile referitoare la amortismente, la rentabilitatea investitiilor, plasamentelor, imprumuturilor etc.

Cele mai folosite si cele mai cunoscute sunt functiile FV,PMT, NPV, PV.



FV (rata_dobanda, nr_rate, plata, vp, tip)

Functia FV calculeaza valoarea viitoare pentru o serie de încasari/ plati egale (specificate în argumentul plata), facute într-un numar de perioade reper, cu o anumita dobânda (primul argument). Dobânda trebuie sa aiba aceeasi unitate de masura ca reper. De exemplu, dobânda anuala trebuie sa se împarta la 12 daca încasarile/ platile se fac lunar.

Rata_dobanda - reprezinta rata dobânzii care se aplica

Nr_plati - numarul de plati

Plata - suma care se plateste de fiecare data

Vp - reprezinta valoarea prezenta sau suma care se investeste/ împrumuta in momentul initial. Dact vp este omis se considera ca este 0.

Tip - poate lua valoarea 0 sau 1. Daca are valoarea 0 se considera ca platile se fac la sfârtitul perioadei, dact are valoarea 1, platile se fac la începutul perioadei. Daca argumentul tip este omis se considera ca are valoarea 0.

Banii care sunt platiti sunt reprezentati prin numere negative, iar cei încasati sunt reprezentati prin numere pozitive.

Exemplu: Sa presupunem ca o persoana vrea sa investeasca bani pentru un proiect care va fi realizat peste 1 an. De aceea, depune 1.000 lei într-un cont de economii cu o dobânda de 6% pe an (dobânda lunara va fi 6%/ 12, adica 0.5%). De asemenea, sa presupunem ca persoana respectiva va depune câte 100 lei la începutul fiecarei luni, în urmatoarele 12 luni. Câti lei vor fi în cont la sfârtitul celor 12 luni?

Aplicam functia =FV(0.5%, 12, -100, -1.000, 1) obtinem 2.301, 40 lei.



PV (rata_dobânda, nr_plati, plata, vv, tip)

Functia PV calculeaza valoarea prezenta a unui flux de încasari/ plati viitoare.

Argumentele functiei au aceeaai semnificatie ca si în functia FV.

Argumentul vv reprezinta valoarea viitoare, obtinuta dupa efectuarea ultimei plati/ încasari. Daca vv este omis, se considera ca este 0.

De exemplu, daca vreti sa economisiti 10.000 lei pentru un proiect de 20 de ani, atunci 10.000 lei este valoarea viitoare.

Banii platiti sunt reprezentati prin numere negative, cei încasati prin numere pozitive.

Exemplu: O persoana stie ca îsi poate permite sa plateasca 220 lei pe luna în urmatorii 4 ani. Dobânda curenta de piata este de 9%. Cât de mare este împrumutul pe care si-l permite persoana?

Functia necesara pentru calcul este: =PV (0.09/12, 48, -220) care returneaza valoarea 8.840, 65 lei.



PMT (rata_dobanda, reper, vp, vv, tip)

Functia PMT calculeaza suma care trebuie achitata periodic pentru un împrumut/ economie, daca se indica dobânda, numarul perioadelor de plata (reper)

Argumentele functiei au aceeasi semnificatie ca si în functiile precedente.

Pentru a determina suma totala de platit pe durata împrumutului se înmulteste valoarea returnata de functia PMT cu numarul de perioade.

Exemple:

1. Ce suma trebuie platita lunar pentru un împrumut de 10.000 lei cu o dobânda anuala de 8%, care trebuie achita în 10 luni.

Formula de calcul este:

=PMT (8%/ 12, 10, 10.000)

care returneaza valoarea – 1.037, 03 lei daca platile se fac la sfârtitul lunii.

sau

=PMT (8%/ 12, 10, 10.000, 0, 1)

care returneaza valoarea – 1.030, 16 lei daca platile se fac la începutul lunii.S-au obtinut valori negative pentru ca sunt plati care trebuie efectuate.

2. Urmatoarea formula returneaza suma pe care cineva trebuie sa o primeasca lunar, daca a împrumutat 5.000 lei cu o dobânda anuala de 12% pe o perioada de 5 luni.

=PMT (12%/12, 5, -5.000) returneaza valoarea 1.030, 20.

S-au obtinut valori pozitive pentru ca sunt sume ce trebuie încasate.

3. O persoana doreste sa strânga 50.000 lei în 18 ani prin economisirea unei sume lunare constante. Dobânda anuala este de 6%.

Formula de calcul este:

=PMT (6%/ 12, 18*12, 0, 50.000) care returneaza valoarea -129.08 lei.



NPV (dobânda valoare1, valoare2, …)



Functia NPV calculeaza valoarea prezenta actualizata a unui flux de venituri/ cheltuieli.



Valorile trebuie sa fie echidistante în timp si sa fie valori platite/ încasate la sfârtitul fiecarei perioade.Dobânda- reprezinta dobânda anuala.

Functia NPV este asemanatoare cu PV. Deosebirea consta în faptul ce valorile utilizate de PV trebuie sa fie constante, iar PV accepta valori fie la începutul, fie la sfârtitul perioadei.

Exemplu: Pentru o investitie trebuie platiti 10.000 lei timp de 1 an. În urmatorii trei ani se obtin venituri anuale de 3.000 lei, 4.200 lei si 6.800 lei. Dobânda anuala este de 10%. Sa se calculeze valoarea neta actualizata a investitiei.



=NPV (10%, -10.000, 3.000, 4.200, 6.800) care returneaza valoarea 1.188, 44 lei.

Al doilea argument este negativ pentru ca reprezinta o cheltuiala.

RATE(numar de perioade; valoarea platii; valoare prezenta) returneaza rata dobanzii pe perioada unei anuitati, pentru un imprumut sau o investitie.

Functiile financiare PMT, RATE si PV prezentate anterior, permit construirea tablourilor de rambursare pentru imprumuturi.

0 răspunsuri: