Salut! Mă gândeam la problema ta cu laptopul și scăderea asta bruscă de FPS în jocuri după ce l-ai curățat. Știu exact cum e senzația, am mai pățit-o și eu cu un PC acum ceva timp și m-a scos din minți până am găsit buba.
Din ce povestești, sună clar a ceva ce ai făcut tu când l-ai deschis. Nu zic că ai greșit neapărat, dar știi cum e, mai ales când umbli la chestii delicate ca astea, o mică neatenție poate da peste cap totul.
Prima chestie la care m-aș uita serios de tot e pasta aia termoconductoare. Știi cum e, dacă pui prea multă, nu face contact bine. Dacă pui prea puțină, la fel. Trebuie să fie un strat subțire, uniform, cât să acopere tot chip-ul, dar nu să dea pe afară. Eu de obicei pun o boabă mică de mazăre în centru și când pun coolerul, presiunea o întinde singură. Dar trebuie să fii sigur că s-a întins bine pe toată suprafața.
Apoi, radiatoarele alea trebuie să stea fix, lipite bine de chip-uri. Dacă nu le-ai strâns cum trebuie șuruburile, sau dacă s-a mișcat ceva pe acolo, nu mai fac contact cum trebuie și căldura nu se mai duce unde trebuie. Verifică să nu se miște, să fie bine prinse.
Mai e o chestie, uneori mai sunt niște folii sau pad-uri termice pe alte componente, pe lângă procesor și placa video. Dacă le-ai atins sau le-ai stricat, sau dacă nu le-ai pus la loc exact cum erau, s-ar putea să se încingă și alea și să scadă performanța. Aruncă un ochi și pe ele, dacă ai văzut așa ceva când l-ai deschis.
Și nu ar fi prima oară când, în grabă sau fără să vrei, deconectezi vreun cablu mic prin laptop. Cel mai important e cel al ventilatoarelor. Dacă nu mai merge unul sau amândouă cum trebuie, normal că se încinge totul repede și scade performanța ca să nu se ardă. Ascultă dacă se aud ventilatoarele când te joci și dacă își măresc turația când e nevoie.
Știu că sună poate complicat, dar astea sunt primele chestii la care m-aș uita dacă aș fi în locul tău. Cel mai probabil e ceva mecanic acolo, o chestie mică pe care ai făcut-o fără să vrei.
Dacă tot nu merge, poate, zic poate, să fie și ceva cu driverele video, deși e mai puțin probabil dacă problema a apărut imediat după ce ai umblat în el. Dar n-ar strica să încerci să le reinstalezi, cine știe.
În ultimă instanță, dacă te depășește sau dacă ai încercat tot și tot nu merge, poate ar fi mai sigur să-l duci la un service. Știu că nu vrei asta, dar decât să strici ceva mai rău...
Sper să-ți fie de ajutor sfaturile astea și să rezolvi repede problema! E nasol să nu te poți juca în condiții normale.
Am incercat sa schimb pasta si tot nu vrea, am verificat fiecare cablu sa nu fie scos sau ceva sa nu fie la locul lui, o sa ma duc maine la un service cu speranta ca il rezolva.