| razvishark a întrebat:

Ieri am primit o mini-tabla de table (Backgammon") care are 8 coloane intr-o parte si 8 in alta spre deosebire de cea normala care are 12 si 12. Tablele sunt tot atatea, 15. As vrea sa stiu cum pot sa joc.
Trebuie precizat ca piesele de joc sunt niste pioni care pot fi bagati in niste gaurele aflate in varful coloanelor si la baza acestora.
Multumesc!

1 răspuns:
| Kruger2 a răspuns:


Procesul implică o boabă de noroc şi o varietate de tehnici şi strategii sub anumite specificaţii. În consecinţă, singura ţintă indeplinibilă e să te asiguri ca toţi verificatorii de pe fiecare punct ajung acasă. Regula victoriei e şi ea simplă, cine termină primul câştigă jocul.

Backgammon e un joc în doi, aşa că alegerea culorilor se face ori la înţelegrere, ori prin aruncarea zarului. Cine obţine mai multe puncte la zar poate alege culoarea dorită.
În acelşi fel, "cine mută primul" e hotărât prin aruncarea zarului.

Pentru că zarurile joacă cel mai important rol e nevoie să existe câteva reguli până şi la aruncarea zarului. În plus e singurul factor de noroc al jocului.

Regula e să agiţi zarul în interiorul ceşcuţei proprii lui înainte să-l arunci, iar zarurile trebuie aruncat de la o înălţime rezonabilă pentru a se lovi corespunzător permiţându-le să se oprească numai bine pentru a fi citite. Lasă zarurile să se învârtă libere, nestingherite de alte obiecte. De asemenea nu ar trebui lăsate să se rostobolească în afara tablei.

Mutările verificatorilor au loc în funcţie de indicaţiile zarurilor. Poţi să muţi câte un verificator cu suma numerelor indicate de zaruri, sau doi verificatori în mod independent dar corespunzător cu indicaţia fiecărui zar.

Mută verificatorii numai pentru a deschide puncte, deschizând puncte însemnând un punct ce râmăne neocupat. Totuşi poţi să muţi până la un punct unde adversarul a poziţionat un singur verificator. Asta de numeste Lovire.
Ţine minte că dacă loveşti un verificator al adversarului, el trebuie pus pe bară şi oponentul trebuie să repornească verificatorul. Totuşi eşti liber de orice restricţii de a da prioritate verificatorilor tăi în mişcare, ceea ce înseamnă că poţi să-l mişti pe oricare vrei. E inutil de precizat că poţi să-i mişti individual sau în perechi.


Poţi să începi bearing off, cănd ai reuşit să asamblezi toşi verificatorii de pe tabla de acasă. TREBUIE să muţi un verificator de pe masă doar dacă numărul indiat de zaruri e suficient de mare şi poziţia verificatorului permite mişcarea.


Foloseşte cubul de dublură pentru a dubla şi redubla. Cubul de dublură pus pe bară se roteşte pentru a arătat statusul dublării şi redublării. Ţine minte că dublarea şi redublarea nu numai că modifică pasul jocului dar câştigă şi puncte mult mai mari pentru tine şi oponentul tău.