1.Imobilul instrainat contra intretinerii nu intra in masa succesorala, deoarece decedatul a transmis dreptul de proprietate la data incheierii contractului.
2.Il vei putea ataca, doar ca vei avea sanse zero sa castigi in instanta, din cel putin 2 motive: a)contractul de intretinere a fost executat din partea intretinatorului prin prestarea intretinerii si nu ai nici un motiv pentru a cere anularea; b)acceptand succesiunea fara ca imobilul obiect al acestui contract sa figureze in masa succesorala, de fapt ai fost de acord cu el in mod tacit.
3.Cine sa se prezinte la succesiune? Unul dintre mostenitori trebuie sa ceara de la primaria ultimului domiciliu al defunctului anexa nr.23 si apoi sa mearga cu aceasta si cu certificatul de deces la un notar public si sa solicite deschiderea procedurii succesorale. Aici va afla de ce acte mai are nevoie, cat costa procedura si se va fixa data de dezbatere a succesiunii, fiind citati toti mostenitorii. Daca nu se prezinta toti mostenitorii, la termenul fixat, procedura poate fi suspendata ori se da un nou termen. Daca mostenitorii nu se inteleg notarul va da o incheiere de trimitere in instanta de judecata. Este bine ca procedura sa fie deschisa in 6 luni de la deces dar nu este obligatoriu, se poate deschide si dupa. Important este sa nu se depaseasca 2 ani de la deces, daca se depaseste acest termen se va plati impozit pe mostenire de 1% din valoare. Numai bine!