anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

1. Ministrii sunt si functionari publici? Bine mai bine zis inalti functionari publici? Sau doar ministrii si atat.
2. Este adevarat ca in trecut inainte de formarea cabinetului ministrii au fost fie deputati fie senatori? Iar dupa formarea cabinetului ei numai sunt deputati sau senatori ~Am eu niste neclaritati daca pot sa zic asa.

Răspuns Câştigător
| corasa a răspuns:

1. Ministrii nu sunt functionari publici, ei sunt conducatorii ministerelor care alcatuiesc executivul tarii (guvernul+administratia centrala si locala). Inaltii functionari publici sunt secretarii ministerelor, prefectii, inspectorii guvernamentali, adica alta categorie.

2. Ministrii nu trebuie sa fie senatori sau deputati. Pot insa sa fie in acelasi timp si ministri si senatori/deputati.

Ca sa-ti fie mai clar, puterile in stat se impart in 3:

-executiva (presedinte, guvern, administratie) - ei pun in aplicare legea si, uneori, emit legi prin Ordonante de Guvern sau Ordonante de Urgenta

-legislativa (parlamentul alcatuit din camera deputatilor si senat), unde se emit propriu-zis legile

-judiciara - judecatoriile, tribunalele, curtile de apel, ICCJ, CC, care rezolva litgiile in baza legilor.

Sper ca este putin mai clar acum.

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Ministrii nu sunt functionari publici, ei sunt desemnati din ratiuni politice, de catre partidul/partidele care are/au majoritatea parlamentara.
2.Nu conteaza daca au fost ori sunt deputati ori senatori, nu a fost si nu este o regula sa fi avut/sa aiba aceasta calitate. Potrivit art.71 din Constitutia Romaniei republicata in 2003, nu exista incompatibilitate a parlamentarilor cu functia de membru al Guvernului. Numai bine!

| dr0wn a răspuns:

Nu stiu.

Stiu dar ca toti sunt mai mult sau mai putin corupti. happy