Raspuns pentru toate trei intrebarile:
Profesorul poate raspunde legal, fapta constituind infractiune, doar daca primeste mita pe notarile nereale favorabile.
In rest mai poate fi si sanctionat disciplinar, inclusiv cu desfacerea contractului de munca.
Păi mită nu am acceptat si cred că și dacă ar fi vreun părinte psihopat, nu ar avea cum să însceneze așa ceva. Deși nu ar avea nici de ce să însceneze deoarece notele sunt în final în interesul lor.
Dar faptul că am dat note mari și chiar faptul că le și știu nivelul elevilor mei, e un fapt real. Nu au acel nivel.
Trebuie sa stii ca in invatamantul superior clientii sunt studentii. Deci profesorii dau in mod curent note mai mari decat trebuie, pentru ca altfel "firma" lor ar ramane fara clienti.
De ex. in trecut in invatamantul superior olandez, studentii picau masiv inainte de a intra in anul II. Acum nu prea se mai practica, deoarece s-au schimbat conditiile de finantare a studiilor.
Nu poti da raspunde pentru ca o sa zici "cand l-am ascultat a stiut, aia e, nu conteaza ca acum n-a invatat si nu mai stie".
O iei asa.
Ptr orice eventualitate nu dai note mai mari la lucrari ca sa ramana scris. Dai la oral daca ai vrea unde nu se poate verifica, desi normal e sa dai cat trebuie ca sa invete ceva.
Poate in alt sistem poate pateai ceva daca faceai asta, dar in sistemul actual nu.
Pai baga erau licee unde nici unu n-a luat bacu si profii aia care i-au trecut nu au patit nimic.
Pai asa a fost in liceu la mine anul 1994-1995 clasa 11-a.
La fizica eram praf noi clasa. Profa de mate f servera ne-a prins ca nu stim cand prin trimestrul intai era o lectie la analiza care folosea fizica.
A zis "ia sa ii zic eu lu don prof..cum v-a trecut...". Si ala a zis "cand i-am ascultat au stiut". Si gata treaba. Niciodata nu dadea la lucrari note mai mari decat trebuia, dar avea grija sa ne dea subiecte sa le facem de nota mare, erau subiecte medii, dar le faceam ca ne lasa cu materiale aditonale pe langa.
Ne-a zis diriga ce au vorbit aia doi "vai don prof a zis ca voi stiati, ca...".
Deci niciodata nu lasa urme in caz de ceva.
Da, păi presată de inspecție, am pus note în catalog. Cum am rămas cu materia în urmă, nu am prea dat teste. Așa că am pus note mai mult pe oral. Dar m-o atenționat directoarea că notele alea sunt prea mari pentru nivelul lor. Am întrebat dacă pot fi trasă la răspundere și o zis că da. Oricum o să încerc să-mi fac o fișă de observație și chiar una pentru niște evaluări chiar și orale, zic, în caz de orice, să am o foaie, doar am învățat că la stat nu contează decât hârtia. Ba chiar mă uitam la șefa mea, când a zis la dat de hârtia x, păi hârtia x se duce, la unele cum eu sunt debutant se mai uită peste ele, mai importante, dar la altele nici nu se mai uită, le ia și le pune la dosar. Nu mai contează ce se scrie, conteaza ca hârtia să fie la dosar. Deci o să-mi fac și eu fișă pentru oral. În caz de orice. Când credeam că e prea liniște prin școală, asta ar mai lipsi să mă tragă careva la răspundere, că în final am ținut cu elevii. )
De unde stie directoarea ca notele alea is prea mari?! A fost ea la ora cu elevii tai?
Si daca da, pune si tu note corect sa nu ai probleme, desi stiam ca nu-s probleme, sunt n profi care nu-si fac treaba chiar si nu patesc nimic.
Pun parintii meditatori dar profii de la scoala cucu, si merge treaba asa.
La inspectie isi fac prezentarea si aia e. Copiii mai stiu de la meditatii si s-a scos profu.
Tii cu elevii dar sa fi desteapta sa stii cum.
plus un punct acolo, ca la o inspectie sa nu bata la ochi, ceva nedemonstrabil.
Adica subiecte pe care se pune nota 5-6 sau 6-7, ceva de genu.
Adica sa nu se stie ca 100 % trebuia 6, deci nu exercitii cu barem si subpuncte bine determinate.
De ex unii profi daca ai facut problema pana la jumate dau 4, altii 5. Primu zice ca nu ai rezolvat problema necontand altceva, al doilea zice ca daca ai facut jumate, stii ceva totusi si asa a considerat el ca meriti un punct in plus.
Sau trei sferturi, chestii interpretabile sa nu poata fi contestate zic eu.
Păi noi avem oricum barem de corectare, mai ales la scris. La oral nu prea știu ce bareme sunt și pe ce criterii concrete se bazează, dar o să întreb, nu-i bai, că am învățat multe din greșelile trecutului, gen, nu te apuci să faci cum te taie capul, nu știi te duci și întrebi ca prostul. Asta ni se spune mereu la școală, doar că eu nu prea sunt fană întrebat mereu, adică îmi place să știu ce am de făcut, e ok să ai și reperele, dar ca să întrebi mereu și să nu faci și lucruri cum vrei tu, nu știu dar uite de aia eu una am fugit de muncă, mulți mi-au zis că aș fi leneșă, nu neg complet, însă am detestat mereu că la muncă a trebuit să fii îngrădit de niște nenorocite de rguli, unele îs ok, unele hai merg, exact cum spuneai tu cu poliția, ce ar fi un stat fără poliție și fără reguli, dar fazele de genul în care noi trebuie să urmărim regulile la maxim și să nu facem nimic și cum ne taie capul sau ba din contră să avem și noi un cuvânt de spus, mi se pare îngrozitor, chinuitor, schingiuitor. :/ De aia nu vreau eu să merg la job, la nici un job, pentru că la job mă simt mai mult un păpușar în mâinile unora și mai mari, ba chiar și pe elevii mei îi simt păpușele în mâinile mele care la rândul lor sunt controlate de alte păpuși superioare. Și nu mă înțelege greșit dragă Mosotti, directoarea de anul ăsta e pâinea lui God, nu o perii ci o spun cu maximă recunoștință deoarece am întâlnit alții mult mai răi, femeia asta e extraordinară, nu o să mai aibă nimeni șefă ca directoarea mea de anul acesta, dar observ și la școală, câtă presiune pune toată școala pe clasa mea, mai ales că ea e mai șturlubatică și totul doar din cauza unor nenorocite de reguli și o frică de inspectorat și mai sus, de parcă ăia s dracu și noi suntem subalternii lor din infern. :/ Ahhh, hai că nu mai scriu, că azi am o stare de aș lua pe toți la bătaie și de ahhh, am doar o stare retardată din asta.
Și da, directoarea mi-o văzut notele că aveam inspecție pe cataloage și le-a luat pe toate la puricat. De altfel predă și religia la clasa mea și îi știe chiar de mai mulți ani decât mine și mi-o zis că ăla nu e nivelul lor real. Dar mna, pe dumneaei și dacă aș vrea nu am cum să mă supăr că este o femeie, God, nu există altă femeie așa de blajină ca ea și cu un bun simț mai mare chiar și decât al meu. N-o să mai vadă femeie ca ea, învățământul, dar sunt nervoasă pe situație, dar azi evident sunt nervoasă pe elevii mei și pe ceea ce fac zi de zi, din ce în ce mai grav, de la o zi la alta parcă haosul din clasă crește, iar obrăznicia atinge cote alarmante, alarmante, o să ajung să fiu dată și eu afară, dar nu de șefa mea ci de elevii, iar cel mai tare mă doare de fapt în final, tot personalitatea mea că de ea m-am lovit 27 de ani, nu am vrut să pun idioata de replică pe care nici eu nu o suport dar am impresia că se aplică "Cine-i bun e luat de prost." Asta, asta de fapt mă înfurie și îmi vine să fierb, e și mai crunt când un copil de clasa a III - a te minte cu o nonșalanță pe față, bă, pe față, când eu mi-am dat jumătate din salarii ca să facă ei educație, în timp ce ei vin cu mașini mult mai bune la școală, eu doar cu Dacia, iar alte doamne cu buzul chiar, că am și discutat despre asta, că doar le mai iau și pe doamne după școală acasă, și sunt doamne cu grade, cu performanță care ai zice că au ceva finanțe strânse de-a lungul vieții, nu ca mine debutant și vin cu buzul sau tot cu o mașină românească, iar ăia vin cu BMV și alte firme de nici eu nu le știu, chipurile ca să ia bursa lu' fi-su/fi-sa, pentru că ei chipurile nu au venituri, iar ei nici măcar un caiet nu au bunul simț să-și aducă la clasă și ai lor părinți nu se ocupă nici măcar de cei 7 ani de acasă cu ei, dar au apoi pretenții să se ocupe profii și de materii și de educație. Ahhh, îmi vine să sparg ceva acum, păcat că nu am un sac de box, că mi-aș fi rupt capul în el în acest moment. )))
Pai ai fugit de munca, nu e rau, ei de ce joaca la loto unii? Nu tot sa scape de munca? Sunt cam ipocriti. E normal sa vrei sa fi libera sa faci ce vrei la o adica.
Deci ai barem la scris, la oral mai poti face rabat putin.
De inspectorat e normal sa ii fie frica directoarei ca aia e.
Smecherii mereu vin cu BMW si Merzane, si aialalti vai de mama lor! Asa a fost e si va fi.
Norocul conteaza mult.
Nu prea se poate asta, profesorul apreciaza nivelul unui elev si ii va da note in functie de asta. E imposibil de demonstrat ca elevul respectiv a luat o nota mai mare decat ar fi meritat.
Nu am auzit de cazuri de genul. Nu cred ca exista precedent, probabil invers se întâmplă mai des când nedreptatesti elevul. Probabil conducerea te poate sancționa dacă sunt plângeri și dovezi ca ai vrut sa favorizezi un elev dar penal nu cred ca este posibil fiindcă frauda poate fi doar când primești ceva în schimb si este dovedit
În primul rând, trebuie să știți că Legea educației naționale nr. 1/2011 stabilește principiile și normele care reglementează sistemul național de învățământ de stat, particular și confesional. Printre aceste principii se numără: calitatea, echitatea, transparența, responsabilitatea și profesionalismul.
În al doilea rând, trebuie să știți că profesorii au obligația de a respecta codul deontologic al profesiei didactice, care prevede printre altele că profesorii trebuie să evalueze corect și obiectiv performanțele elevilor și să nu favorizeze sau defavorizeze pe nimeni. De asemenea, profesorii au obligația de a respecta regulamentul intern al unității de învățământ în care activează și metodologia specifică de evaluare a elevilor stabilită la nivel național sau local.
În al treilea rând, trebuie să știți că elevii au dreptul de a contesta notele primite dacă consideră că au fost nedreptățiți sau discriminați. Contestatia trebuie să vină în termen de cinci zile de la comunicarea notei și poate fi soluționată la nivelul unității de învățământ sau la nivel superior (inspectorat școlar sau minister).
În concluzie, dacă un profesor oferă note mai mari decât nivelul real al elevilor săi fără o justificare obiectivă și transparentă, acest lucru poate fi considerat o încalcare a legii educației naționale, a codului deontologic al profesiei didactice și a regulamentului intern al unității de învățământ. În funcție de gravitatea situației și de probele existente, acest lucru poate atrage sancțiuni disciplinare sau chiar răspundere legală pentru profesor din partea conducerii unitatii scolare sau din partea părtilor vatămate (elevi sau părini). Nu pot spune cu siguranţã dacã o astfel de faptã se poate încadra la fraudã sau nu, dar pot presupune cã ar putea avea consecinţe negative atât pentru profesor cât şi pentru elevi.