Vazand cohortele de credinciosi care care umplu zilele acestea strazile din Iasi, vazand desfasurarea de forte preotesti in alaiuri fastuoase si pline de o importanta lipsita de smerenie, imi explic statistica ta. Dar cred ca numai in vremuri de restriste, de nevoi si saracie se indreapta lumea spre locurile de cult in asemenea masura; speranta in oamenii puterilor civile, laice, s-a naruit si nimeni nu mai asteapta rezolvarea problemelor lor decat de la Dumnezeu.In tara cu atat de multi someri, cu atat de multi asistati social, cu atatea cazuri de crima pentru suma pe care o primeste un pensionar, nici nu vad o alta speranta. Daca oamenii ar fi fericiti si ar avea siguranta zilei de maine, nu ar sta rebegiti pe uliti asteptand sa atinga niste moaste in speranta ca asta ii va ajuta sa-si schimbe viata. Iar preotii au sesizat momentul si-l exploateaza din plin.In anii trecuti, cand abia incepuse furia construirii de noi lacasuri de cult, in curtea catedralei metropolitane din Iasi, misunau o mare de calugari sau preoti purtand pancarte prin care solicitau donatii; si dau marturie :am vazut cu ochii mei babute sfrijite, rebegite de frig, cum deznodau din coltul batistei banutul adunat cu sarg si sacrificiu timp de un an si il treceau in niste maini hraparete.Sa ma ierte Dumnezeu, dar atunci mi-a fost rusine pentru slujitorii sai.Propovaduiesc smerenia si sunt aroganti, spun ca trebuie sa ne iubim ca fratii dar ii spoliaza pe acestia fara teama de Domnul asa cum insusi patriarhul tarii face cu fratii sai de sange.Multe lucruri care intristeaza sufletul se petrec in tara romaneasca, dar filistinismul fetelor bisericesti intrece toate limitele.Romanii vad toate acestea dar nu au alt loc, alte puteri in care sa spere.Nici macar legi care sa-i apere.Doar Dumnezeu le-a ramas.Si sa nu-mi spuneti ca, in timpul acesta, bogatasii din topul celor 500, someaza. Ei inca mai incearca sa depisteze ce mai este de furat, cu ce si-ar mai putea spori avutiile si asa sfidatoare intr-o tara de saraci.Se spune ca chinezii au 500 de milionari la miliardul lor de cetateni; noi avem tot atatia la cele 20 de milioane.Nu stiu daca statistica aceasta e adevarata, dar toate cele ce se intampla in Romania explica statistica despre care ne vorbesti tu. Ea spune ca romanului nu i-a nmai ramas decat speranta in Dumnezeu.Numai bine.
Eu zic ca e un fel de strategie de conducere a oamenilor.Cum multi sunt asa de"credinciosi" fac mereu ce zice popa si astfel sunt controlati.Cu banii la fel. Le zice popa sa dea bani, ei da.Au o mare influenta asupra oamenilor.Si celor de la conducere le convine nu? De aia si popii au salariile mult mai mari si lor niciodata nu le scad din salarii pe timp de criza.Totul e un fel de strategie.
Asa da! ei vezi? da tot nu-mi place, schimba cuvantul biserica cu organizatie de tip parazit, unealta de manipulare sau afaceri scutite de impozit pe profit o:-)
Romanii directioneaza din inconstienta, va astept la primul copac asteptandu-l pe Dumnezeu sa vina sa va scoata din fiarele contorsionate, va astept sa fugarim un cartof impreuna prin supa intr-o cantina, va astept la o infectie pe o plaga deschisa din lipsa de materiale sterile.
Romanii sunt egoisti si mai ales rai asta se vede in ultimii ani, ca atunci inainte de revolutie cand toti asteptau sa se intample ceva. Iar, biserica, nu face decat sa insele si mai mult prostia omeneasca, nu vezi ca nimeni nu se gandeste la sanatate, iar copii sunt abandonati zilnic nu numai din divorturi (care sunt tot mai dese)iar de crucea rosie nu a auzit nimeni in tara asta doar, tu .Bravo.Pa,pa
Biserica se implica cel mai mult in strangerea acestor fonduri. Restul nu se inghesuie.
Pai nu e clar ca aia sunt cei mai pacatosi, si asa spera ei sa "scape" - cu minime exceptii?! La cata evaziune fiscala fac preotii, ar fi ideal sa fie SMURD pe primul loc, si sutanele pe ultimul!
Intr-o tara cu pupatori de oseminte unde ai vrea sa se duca banii? Umflam bani de la buget in biserica si apoi ne plangem ca spitalele sunt derapanate, nu avem aparatura si personal medical si nici medicamente. Crestinii au o vorba : sa ne dea dumnezeu sanatate!
Pentru ca biserica se afla in topul institutiilor apartinand statului roman care se bucura de cel mai inalt grad de incredere in randul populatiei. Explicabil, nu?
Neexplicabil mi se pare "fenomenul" tau : postezi de doua ori aceiasi intrebare dar altfel nuantata. Experizezi prostia sau incerci, subtil, sa "luminezi" prostimea?
Cum am mai raspuns si alaltaieri la intrebarea ta: este modul in care turma intelege sa-si cumpere "indulgente".
anonim_4396 întreabă:
FreddieM întreabă: