| nefertiti_8737 a întrebat:

[9:51:07 PM] radu maf: Buna ziua,
Imi puteti spune, va rog, daca un testament facut de bunica unui nepot din partea bunicului (fiul surorii bunicului meu) poate fi atacat in justitie. Eu sunt nepotul direct al bunicii. Bunicul este decedat, tatal (singurul mostenitor) a decedat de asemenea, iar bunica s-a stins de curand. Bunica a facut testament acestui nepot, care minte pretinzand ca are de fapt act de vanzare-cumparare pentru partea ei si ce i-ar fi revenit ei de pe partea bunicului decedat cu multi ani in urma. In aceste conditii, ce imi revine mie ca nepot direct si cum ar trebui sa procedez. El sustine ca ii revin sase optimi din avere iar mie 2/8. Va rog foarte mult sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez. Poate el vinde fara acordul meu? Exista un termen-limita pentru dezbaterea succesorala?
Inca o data multe multumiri anticipate pentru raspuns!
Fabius

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca situatia expusa de tine este reala acel nepot din partea bunicului nu are calitate de mostenitor(fiind o ruda colaterala) deoarece existau mostenitori directi, respectiv tatal tau si apoi tu. Testamentul poate fi atacat si desfiintat in justitie, tocmai de aceea acea persoana sustine ca are contract de vanzare-cumparare. Este de vazut daca are acel contract. Daca chiar il are si este valabil incheiat atunci va fi foarte greu de anulat, va trebui sa dovedesti ca a fost incheiat cu viclenie si pentru fraudarea mostenitorilor.
In mod normal trebuia facuta mostenirea dupa bunicul tau, caz in care mostenitori ar fi fost bunica ta, ca sotie supravietuitoare si tatal tau ca fiu. Impartirea masei succesorale intre cei doi ar fi depins de cine detinea dreptul de proprietate, respectiv daca numai bunicul tau ori erau proprietari amandoi, bunicul si bunica. In primul caz bunica ar fi mostenit 1/4 din avere iar tatal tau 3/4. In al doilea caz cotele ar fi fost la fel, doar ca masa succesorala era de numai jumatate din avere, jumatate fiind proprietatea bunicii, astfel ca bunica ta ar fi avut 5/8 din avere si tatal tau 3/8.
Din cele aratate rezulta ca, chiar in cazul al doilea, bunica ta nu putea sa-i vanda acelei persoane decat 5/8 din avere si nu 6/8 din ea.
Mostenirea se poate face, de regula, in termen de 6 luni de la deces, dar se poate face si dupa aceea. Este bine sa se faca in maximum 2 ani de la deces, deoarece peste acest termen se plateste impozit pe mostenire de 1% din masa succesorala.
Daca nu s-a facut mostenire dupa bunicul tau atunci va trebui sa se faca o singura data procedura succesorala, dupa toti trei defunctii(bunic, tatal tau si bunica), respectiv se vor face mosteniri succesive.
Inca o data subliniez ca numai tu ai calitatea de mostenitor legal(impreuna cu mama ta daca mai traieste si era casatorita legal cu tatal tau la data decesului) si prin testament(daca exista) bunica ta nu putea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor legali.
In orice caz, pentru a putea sa-ti dau un raspuns foarte precis, ar trebui sa-mi dai detalii: din ce este compusa masa succesorala, datele de deces ale fiecaruia, cine a fost proprietar(bunicul singur sau si bunica), daca mama ta mai traieste si era casatorita legal cu tatal, la decesul acestuia, daca exista sigur testamentul si ce anume contine, daca exista contractul de vanzare-cumparare si ce anume s-a vandut.
Acel nepot nu poate vinde intreaga avere fara acordul tau, daca este proprietar legal poate vinde doar partea pe care este. Poti sa-mi dai detaliile tot aici ori poti sa-mi scrii pe privat si eu iti voi raspunde tot asa. Noapte buna!

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Bineînțeles că îl poți acționa în instanță.
Și actul de vânzare cumpărare are o excepție și anume cine a dat verdictul că bunica era în toate facilitățile mintale atunci când a făcut acest act?
La masa succesorală vin la împărțeală rudele de gradul 1, nepotul din partea surorii bunicului este rudă colaterală și are dreptul la moștenire atunci când ceilalți nu mai sunt sau nu există (copii, nepoți din linie dreaptă, tu în această categorie faci parte!).
Mergi la instanță și un avocat îți va face toate demersurile pentru soluționarea cauzei.
Dezbaterea succesorală de regulă se face în primele șase luni de la deces.
Succes.
Pa, pa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Din partea mea treaba e simpla. Tu n-ai spus nimic despre vreo succesiune, deci ea nu exista si nici n-a exista, prin urmare bunica ta n-avea nici un drept sa faca testament pe toata averea. Baba s-a grabit si s-a crezut stapana(nu era!). Acel nepot, a prins-o si a crezut ca-i da teapa(si-a luat). Spune din ce acte reiese ca bunica ta, dupa moartea tatalui tau si a bunicului tau, ramane proprietara a intregii averi? Astea se stabilesc printr-o succesiune. Mai exista si mama ta, care avea drepturi, iarasi bunica s-a grabit. Mai esti si tu...
Acel act al nepotului n-are nicio valoare, atat timp cat nu exista o succesiune. Si chiar daca ar fi de vanzare-cumparare, tot se poate ataca. Bunica nu putea vinde decat partea ei(care e una destul de mare!)
Daca e un testament, un proces ar dura 2 ani(daca acel nepot nu face recurs), 2 ani dupa care vei ramane unicul mostenitor(sau vei imparti cu mama ta daca mai traieste). Vei avea de platit experti peste experti(expertii lu' peste), contabili peste contabili, analisti, notari si multi altii, tu ii vei plati+un avocat bun care sa fie in stare sa gandeasca. Conteaza foarte mult si valoarea mostenirii, cu cat e mai mare cu atat platesti mai mult.
Apropo, lasa-l sa vanda! Oricum nu conteaza! Legea iti va da tie proprietatea, iar apoi il poti acuza de mai multe pe acel nepot(exista si despagubiri )
Etape: succesiunea(asta dureaza). Iar apoi actionezi in instanta pentru anularea testamentului, pe motiv ca tu esti unicul mostenitor(sau impreuna cu mama ta), poti acuza si de frauda daca vrei sa joci tare. Judecatorul va analiza dovezile, se consulta cu expertii si intr-un final o sa emita documentul de mostenire. Exista sansa sa nu castigi din prima(asta se face in mai toate cazurile; asa isi castiga judecatorii salariul, prin procese). Dar exista recurs la care vei avea castig de cauza cu siguranta!
Termenul limita e de 6 luni. Grabeste-te!
Sa nu mai vorbim de autenticitatea acelui testament(de care sincer ma indoiesc). Daca e avere mare eu te sfatuiesc sa ataci direct la Curtea Suprema de Justitie(e foarte scump, dar nu pierzi timpul si nici averea)