anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

A scoate din functiune aparatele care tin in viata un pacient cu sanse zero de viata normala (fara posibilitate de vindecare), aflat intr-o suferinta greu de imaginat, este un gest ce denota umanitate? In ce circumstante putem actiona in felul asta?

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Parerea mea (pe care am exprimat-o in mai multe postari privind pedeapsa cu moartea si pe care mi-o mentin si in aceasta ipoteza) este ca nu avem dreptul de a lua o asemenea decizie, nu noi am dat viata si nu avem dreptul sa o luam. Sa ne gandim doar ca medicina poate face progrese si s-ar putea sa apara un tratament care sa vindece bolnavul. Numai bine!

| anonim_4396 explică (pentru Ioandelasal):

Nu ma refer aici la o pedepsire la moarte. Ma refer strict la o situatie aflata la limita extrema. Cum ai reactiona in situatia expusa de mine mai sus? Ai prefera ca cel drag tie sa traiasca intr-o suferinta continua si absolut teribila, fara sanse de vindecare, sau ai prefera sa stii ca sufletul lui este linistit, chiar inducandu-i moartea. Cine ne da dreptul de necontestat de a curma suferinta unui bolnav incurabil (asa cum am prezentat-o eu), si cine ne da dreptul de al vedea chinuindu-se in cele mai grele dureri? Cine? Cate progrese poate face medicina in timpul acestei suferinte?

| Ioandelasal a răspuns (pentru anonim_4396):

Nici eu nu m-am referit la pedeapsa cu moartea, doar am facut o paralela si am spus ca imi mentin aceeasi parere si in ipoteza expusa de tine.

| justitiarul a răspuns:

Sincer cred ca da,e un gest de apreciat! Aia nu e viata ci chin.
Recunosc insa ca daca unul din membrii familiei mele ar fi intr-o astfel de situatie as prefera sa mor decat sa iau eu o astfel de decizie!
Uite,din cauza asta ar fi bine ca orice om ajuns la maturitate sa lase ceva scris, un fel de "testament"prin care sa isi exprime dorinta ca in astfel de situatii extreme ce trebuie facut, sa nu-i lase pe cei dragi sa decida pentru ca e crud! Mereu se vor gandi..."ce ar fi fost daca..."
Circumstantele? Orice eveniment neplacut(boala sau accident)care aduce o persoana in stare de "leguma" cu sanse 0 cum spui si tu!

| anonim_4396 explică (pentru justitiarul):

Cred ca as innebuni instantaneu, daca ar trebui sa iau o asemenea decizie. Spun asta acum, la rece. Daca as trai alaturi de cel suferind, altfel s-ar pune problema, si poate altfel as reactiona.

| fulgerul a răspuns:

O prostie sa innebunesti. Terminati cu mamoseniile,fiti pragmatici si logici. Daca mama ar fi in situatia asta, primul lucru pe care la-si face, ar fi sa-l intreb pe doctor ce organe sunt sanatoase si cine e pe lista de asteptare.Mortul de la groapa nu se mai intoarce! Eu am cerut expres familiei, daca se intampla ceva cu mine, sa-mi doneze organele si pentru.ai nu lasa cu datorii sa ma duca la crematoriu.Simplu,rapid,igienic! Mare smecherie, mai stiu eu ce e cu mine atunci?

| MMihai a răspuns:

Se vede că există ceva scris și despre așa ceva.

| mona a răspuns:

Daca pacientu nu are sanse de vindecare si este tinut,,vorba vine,, in viata de aparate si daca familia lui hotareste ca asa e mai bine eu nu vad asta ca pe un gest, adica acest gest pentru cine? faci asta pentru ca pacientu sa nu mai sufere...gest e ala cand esti de acord sa fie donate organe