Actiunea penala se exercita in tot cursul procesului penal, incepand cu urmarirea penala in personam si terminand cu hotararea instantei de judecata.
Conform Codului de procedura penala, citez:
"ART. 309. Punerea în mişcare a acţiunii penale
(1) Acţiunea penală se pune în mişcare de procuror, prin ordonanţă, în cursul urmăririi penale, când acesta constată că există probe din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există vreunul dintre cazurile de împiedicare prevăzute la art. 16 alin. (1).
(2) Punerea în mişcare a acţiunii penale este comunicată inculpatului de către organul de urmărire penală care îl cheamă pentru a-l audia. Dispoziţiile art. 108 se aplică în mod corespunzător, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.
(3) La cerere, inculpatului i se eliberează o copie a ordonanţei prin care a fost dispusă măsura.
(4) Atunci când consideră necesar, procurorul poate proceda personal la audierea inculpatului şi la comunicarea prevăzute la alin. (2).
(5) Organul de urmărire penală continuă urmărirea şi fără a-l audia pe inculpat atunci când acesta lipseşte nejustificat, se sustrage sau este dispărut."
Nu stiu la ce te-ai referit. Daca te-ai referit la actiunea penala din oficiu, atunci sunt anumite situatii in care se poate pune in miscare actiunea penala fara plangere, denunt. Vezi articolele de la 288 si mai departe din partea speciala a codului penal
Nici el nu știe ce întreabă, iar dacă-i dai articole din cod îți dă eronat și nefolositor)
A ok nu mai raspund atunci nu voiam sa dau copy paste din cod, dar bine
Daca si-ar cumpara un cod cu index ar gasi raspunsu la 99% din intrebarile pe care le-a pus
efectiv ii e lene sa caute