| Lightning1997 a întrebat:

Ai voie sa plimbi cainii in fata blocului fara lesa? Cat de mari trebuie sa fie pentru a fi obligat sa ii tii in lesa? In ultimul timp am probleme cu 2 caini,stapanul nu ii tine in lesa pentru ca nu sunt mari, dar chiar si asa, se reped cum vad pe cineva... exista vreo sanctiune?

9 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sanctiunile sunt in functie de rasa cainilor, respectiv daca sunt de o rasa considerata periculoasa, conform OUG 155/2001 ori daca sunt agresivi sau sunt caini normali, precum si daca musca ori nu pe cineva.
In cazul cainilor considerati periculosi si agresivi este obligatorie lesa si botnita. Daca nu le poarta fapta constituie contraventie. Daca musca pe cineva fapta constituie infractiune.
In cazul celorlalti caini portul lesei si botnitei sunt reglementate prin hotarari ale consiliilor locale, de regula lipsa acestora constituie contraventie.

| Lightning1997 explică (pentru Ioandelasal):

Sunt destul de mici, dar foarte agresivi, se reped la mine de fiecare data, niciodata nu ii tine in lesa din cauza faptului ca nu sunt mari...pot face plangere in acest caz?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Lightning1997):

Poti face reclamatie dar nu cred ca vei rezolva ceva, daca nu fac parte din categoria cainilor periculosi sau agresivi.

| baru a răspuns:

Nu. Nu ai voie in public fara lesa. Sanctiuni sunt multe dar....nu se fac reclamatii, nu se aplica...este greu!

| alex495 a răspuns:

In Romania sanctiune penala decat dupa ce te musca. Preventiv sunt unii cu risc crescut, pitbull, rotwailler etc care esti obligat sa le pui botnita. In cazul tau i as face morala si poate se potoleste

| cevdet a răspuns:

Da, exista sanctiuni. Poti sa chemi Politia. Daca nu sunt mari, pot merge fara botnita. Dar numaidecit in lesa.

| cevdet a răspuns (pentru cevdet):

Eu am asistat la o scena unde un trecator a facut observatii unuia cu cainele liber. Proprietarul cainelui s-a ratoit la trecator. Acesta, a chemat politia. L-au amendat cu mult pe cel cu cainele, nu pentru vorbe ci pentru lipsa lesei.

| AnonimCuDiploma a răspuns:

Tii *

| Lightning1997 explică (pentru AnonimCuDiploma):

Mersi pentru ca m ai corectat, am modificat...acum imi poti raspunde la intrebare?