Conform Codului penal, citez:
„ART.244. Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2)Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală."
Probabil i-a promis ca se casatoreste cu ea.
Bine, acum inteleg partea legala. Dar sa zicem ca mie imi da iubitul un inel de logodna si ii promit ca ma casatoresc cu el, daca mai apoi fug cu inelul poate sa depuna plangere penala? Ca practic a fost un cadou
Daca relatia ar fi fost reala si ala ar fi profitat de banii oferiti de ea, fara s-o fure, atunci da, n-ar fi fost nicio infractiune.
Dar daca omul era escroc de meserie si folosea chestia cu dragostea in scop de escrocherie, atunci e clara treaba.
Da, suna logic, daca asta e meseria lui si mai depun si altele plangere atunci trebuie facut ceva sa fie oprit
Dap, in primul caz e vorba de un gigolo, in al doilea de un escroc.
Asta este o meserie? Atunci ma reprofilez!
Inelul de logodna nu este cadou, ti-l da in vederea casatoriei.
Fapta nu este inselaciune doar ca atrage raspunderea civila. Conform Codului civil, citez:
"ART. 266. Încheierea logodnei
(1) Logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria.
(2) Dispoziţiile privind condiţiile de fond pentru încheierea căsătoriei sunt aplicabile în mod corespunzător, cu excepţia avizului medical şi a autorizării instanţei de tutelă.
(3) Încheierea logodnei nu este supusă niciunei formalităţi şi poate fi dovedită cu orice mijloc de probă.
(4) Încheierea căsătoriei nu este condiţionată de încheierea logodnei.
(5) Logodna se poate încheia doar între bărbat şi femeie.
ART. 267. Ruperea logodnei
(1) Logodnicul care rupe logodna nu poate fi constrâns să încheie căsătoria.
(2) Clauza penală stipulată pentru ruperea logodnei este considerată nescrisă.
(3) Ruperea logodnei nu este supusă niciunei formalităţi şi poate fi dovedită cu orice mijloc de probă.
ART. 268. Restituirea darurilor
(1) În cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, în vederea căsătoriei, cu excepţia darurilor obişnuite.
(2) Darurile se restituie în natură sau, dacă aceasta nu mai este cu putinţă, în măsura îmbogăţirii.
(3) Obligaţia de restituire nu există dacă logodna a încetat prin moartea unuia dintre logodnici.
ART. 269. Răspunderea pentru ruperea logodnei
(1) Partea care rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum şi pentru orice alte prejudicii cauzate.
(2) Partea care, în mod culpabil, l-a determinat pe celălalt să rupă logodna poate fi obligată la despăgubiri în condiţiile alin. (1).
ART. 270. Termenul de prescripţie
Dreptul la acţiune întemeiat pe dispoziţiile art. 268 şi 269 se prescrie într-un an de la ruperea logodnei."
Pe FOARTE scurt:
tipa i-a dat banii ca IMPRUMUT si apoi a fugit cu ei
(cred ca nu ai prins cuvantul "imprumut" la stiri)
se incadreaza cat cuprinde la furt si inselaciune
iar intrebarea ta, s-ar incadra NUMAI daca i-ar fi dat banii ca, cadou, atunci da, nu era nimic ilegal
Atunci se pare ca au uitat ei sa mentioneze, ca in primele stiri nu apare cuvantul asta
Da, posibil, si eu am percutat cuvantul dupa ce am auzit stirea de vreo 3-4 ori (cat timp lucrez am canalul de stiri deschis)
Bună, exemplul cu zugrăvitul nu e înșelăciune, nici măcar infracțiune, ci o neexecutare contractuală.
Depinde de latura subiectivă, dacă se dovedește că făptuitorul nu a avut intenția niciodată de a face ce a promis, ci doar a urmărit obținerea unui folos injust, atunci e înșelăciune. (Se comite doar cu intenție directă)
Dacă nu a urmărit asta, atunci nu e înșelăciune.
CristaIon întreabă: