Dupa 16 ani nu primesti pensie de urmas, o primesti doar daca urmezi studii in continuare, o poti primi pana ce termini o facultate dar nu mai mult de 26 de ani.
Conform Legii nr.263/2010, privind pensiile publice, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.83.Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
ART.84.Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b)."
Pai eu imi continui studiile deci o voi primi, doar ca daca si lucrez in timpul acela o voi mai primi?
Daca urmezi studii o primesti si poti si lucra in timpul vacantelor sau cu timp redus.
Cum adica cu timp redus? si daca lucrez in timpul scolii are ceva?
Chiar asa aerian esti?
Cu timp redus inseamna cu timp mai mic decat timpul normal de lucru (de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana), respectiv poate fi de la o ora pe zi la 7 ore pe zi, de obicei este 4 ore pe zi.
Nu are nimic daca lucrezi pe timpul scolii, desi ma indoiesc ca poti lucra cu norma intreaga (8 ore pe zi).
Pai m-am gandit ca part time, dar am spus sa intreb ca sa fiu sigur. oricum si in timpul vacantei cat si in timpul scolii voi lucra part time, respectiv 6 ore, oricum, multumesc mult ca m ai ajutat