BNR(si nu BCR) este banca centrala a Romaniei si este singura in drept sa emita insemne monetare.
Emiterea de bani, fara ca acestia sa aiba acoperire in bunuri ori servicii, ar duce la o inflatie galopanta, astfel ca ar avea chiar efectul advers celui gandit de tine, in loc sa ne scoata din criza mai mult ne-ar adanci.
Datoriile Romaniei in strainatate nu sunt platite in lei, ci in valuta din contracte - euro, dolari SUA, franci elvetieni etc, astfel ca nici la plata acestor datorii nu ne-ar folosi emiterea de bani.
Se fac confuzii grave intre termeni. Banii in orice tara sunt emisi de catre banca centrala, dar emiterea si fabricarea sunt chestii total diferite. Nu stiu care e situatia actuala, in urma cu multi ani bancnotele romanesti erau tiparite prin Canada, dar asta are mai putina importanta. Nu se da aur la schimb, ci se plateste tiparirea, la fel ca pentru orice alta tiparitura (a nu se intelege ca e acelasi pret). Aurul nici macar nu mai garanteaza valoarea banilor, iar acest lucru se intampla de mai multe decenii, in intreaga lume. Iar criza financiara care intr-adevar a pornit din America nu are nicio legatura cu emiterea de bani fara acoperire in aur.
La ora actuala banii trebuie sa aiba acoperire in bunuri si servicii existente pe piata, bunuri si servicii care pot fi cumparate cu ajutorul lor. Dar si aici lucrurile nu stau foarte simplu, pe langa bancnote si monede crescand tot mai mult importanta banilor "virtuali".
Mecanismul reglarii masei monetare nu este foarte usor de inteles pentru cine nu are pregatire economica; pentru a-i intelege insa principiile de baza putem considera banii o simpla marfa care circula intr-o economie de piata, in care totul se regleaza pe baza cererii si a ofertei. O oferta mai mica decat cererea va duce la cresterea pretului marfii respective, deci o crestere a valorii ei, dupa cum o oferta prea mare comparativ cu cererea va duce la o scadere a pretului, deci la o devalorizare a marfii respective. Vezi de exemplu pretul la rosii - acum cand inca nu s-au copt in gradinile oamenilor, oferta este redusa, pretul lor este ridicat, in luna iulie, cand toti producatorii vor iesi pe piata cu cantitati serioase, pretul se va reduce, deci valoarea lor va scadea.
Lucrurile stau exact la fel si cu banii, o cantitate prea mare de bani aruncata de BNR pe piata ar reprezenta o oferta foarte mare pentru o cerere mica. Valoarea banilor va scadea, fenomenul numindu-se inflatie galopanta, cu consecinte dezastruoase pentru economie. Situatia de dupa '90 nici nu a fost foarte grava, intrebati-va bunicii ce s-a intamplat imediat dupa razboi, cand banii se devalorizau pana treceai strada, expresia "un sac de bani" pierzandu-si sensul figurat.
Rezumand, raspunsul la intrebarea ta este urmatorul: fabricarea de bani nu este o solutie pentru iesirea din criza, banii se emit pe baza unor reguli foarte precise, orice exces ducand la inflatie.
Asta ar insemna inflatie galopanta.Atunci cand nu se produc bani ci se tiparesc, cand moneda nationala nu are echivalent in aur, este inflatie, pentru ca bunurile sunt din ce in ce mai putine (pentru ca nu se produc)iar banii sunt din ce in ce mai multi.Si ajungi sa dai pe un pachet de chibrite, de ex, de la 0, 25 lei - 1 leu, 5 lei, 100 lei...etc.Am avut inflatie dupa revolutie si abia am scapat de ea! E cel mai rau lucru pentru economia unei tari!
Vrei sa spui BNR. deoarece tiparirea de bani nu ar insemna decat inflatie, adica devalorizarea monedei si cresterea preturilor in consecinta. ce poti cumpara astazi cu 5 lei ( de ex o sticla de cola) maine o sa coste 10 lei deoarece vor fi mai multi bani in circulatie. banii nu au valoare decat daca sunt acoperiti de catre productia de bunuri (si servicii). altfel sunt doar niste bucati de hartie (sau plastic) fara nicio valoare.
Banii romanesti (Leii), nu sunt fabricati in Romania. BNR (Banca Nationala a Romaniei), emite aceste monede si bilete bancare.
Nu se poate fabrica bani pentru iesirea din criza. Banii nu sunt decat reprezentarea unei valori, daca acea valoare este inexistenta nu se pot emite bani fara acoperire.
E destul de complex conceptul, dar, poate, aceasta pagina web te va lamuri mai bine: http://cariera.ele.ro/Financiar/Ce-sunt-de-fapt-banii-_--a8599.html
Iti raspuns repede c stiu eu: banii romaniei nu sunt fabricati la noi in tara, iar tu zici ca sunt doar o hartie si intrebi care ar fi problema daca s/ar fabrica cati avem nevoie ce zici tu daca am avea toti banii asa, sul, ca hartia igienica? cui i/ar mai trebui? am ajunge sa mergem la magazin si sa cumparam pachetul d tigari p diamante ca de bani nu vor mai avea cautare, iar diamantele nu le/am mai fabrica asa cum zici tu, p banda! sper ca ai inteles d c! sallut
Pentru ca banii trebuie sa aiba valoare, momentant aurul garanteaza valoarea banilor
Ma uimeste ignoranta ta! haideti sa tiparim banii pe saturate ca sa fie pentru toata lumea, problema se pune dupa primirea banilor! nu vom putea cumpara nimic cu ei, nu vom avea ce, pentru ca productia alimentara, a masinilor, spitalele, etc etc s-ar opri, cine ar mai vrea sa lucreze atata timp cand sunt bani gratis? te rog nu mai pune asa intrebari prostesti... e rusine!
Pentru ca asta e sistemul economic facut pentru a controla masele si a imbogatii pe cei putini care conduc lumea.simplu.gandeste-te ca unii s-au imbogatit considerabil datorita crizei, ca banii s-au dus la ei.asta e economia. 2% din famiile americane au peste 60% din capitalul americii.printre acestea se numara rockefeller si bush.
T!
Au atins raspunsurile si colegii, dar sa incercam sa sistematizam. Ai acolo 2 intrebari diferite:
1. Cati bani se fabrica, cine, unde si de ce?
Raspunsul la acesta intrebare este simplu - Monetaria Statului fabrica bani la comanda Bancii Nationale. Mici cantitati de bancnote si monede sunt fabricate permanent, pentru inlocuirea celor uzate. Cantitati suplimentare sunt fabricate si lansate pe piata exclusiv la comanda BNR.
2. De ce nu se fabrica/pun in circulatie mai multi bani?
Pentru ca masa monetara in circulatie trebuie sa corespunda cantitatii bunurilor si serviciilor aflate pe piata. Simplificat, nu poti avea un salariu mai mare decat bunurile si serviciile pe care le produci - doar o fractiune din valoarea bunurilor produse! Altfel, a doua zi dupa leafa o sa golesti magazinele. Cererea ridicata o sa ridice preturile, muncitorii o sa vrea salarii mai mari ca sa poata sa cumpere la preturile marite, etc - rezultand o spirala inflationista, pana la hiperinflatie. Au fost cazuri prin state din Africa in care nivelul preturilor se dubla in fiecare zi!
In fapt, BNR injecteaza permanent bani suplimentari pe piata (prin intermediul Bancilor comerciale), inflatia moderata este totusi utilizata ca parghie economica pentru stimularea cererii (3-4% /an este considerata acceptabila), coordonata si cu alti indicatorii (de pilda cu nivelul somajului, nivelul dobanzilor la credite, nivelul cursului de schimb, etc).
Echilibrul monetar este o factor critic pentru o tara - anomaliile pot produce dezastre nationale. In acele situatii, este necesara o stabilizare monetara, o masura disperata cu implicatii grave. In Romania au avut loc 3 stabilizari - 1929, 1947 si 1952.
Pentru ca banii romanesti sunt facuti de alta tara, iar tara noastra, ca oricare alta de fapt, da in schimb aur. Si daca Romania ar fi facut cum zici u, asta ar fi insemnat sa numai fie criza deoarece fiecare tara isi facea bani si iti dai seama unde s-ar ajunge...
Deci ai inteles? nu tiparim bani ca pe carti ca nu avem cu ce acoperi valoarea
Problema sta in felul urmator, chestia cu banii tipariti de o banca centrala independenta e cea mai mare hotie si cel mai mare control al populatiei, de aici vin toate problemele.Cine are dreptul sa produca banii controleaza tot.hotia sta in felul urmator : banii pot fii produsi de guvern, pot fii produsii de oricine ca nu e mare lucru, dar in lume s-au facut aranjamente pentru a fii produsi de o banca centrala INDEPENDENTA, adica nu statul isi produce banii ci o banca independenta, adica la care ii vei plati si mari dobanzi in urma fabricarii lor.Deci daca statele si-ar fabrica proprii bani dar care sa fie acoperiti de valoarea lor in aur, nu ar exista deloc inflatie, dar pentru a controla populatia si ao face sa aiba cat mai multe datorii si a o face sa munceasca cat mai mult banciile produc inflatie.cum o produc?, simplu.De exemplu astazi Romania ar avea nevoi de bani in plus pentru "ridica nivelul de trai",asa ca se intelege cu bnr si aceasta produce cati bani au nevoie guvernanti,dar acesti bani nu produc o crestere a nivelului de trai real,pentru ca bani nu au o acoperire in valoare,adica dupa ce s-au produs banii de bnr catre statul roman,acesta va trebui sa plateasca cu dobanzi pentru aceasta infuzie de capital,infuzie care real nu are nici o valoare mare,deoarece bnr ti-a facut niste hartii practic,si cum plateste statul datoriile? baga impozite mai mari pe oameni,dar oamenii cum isi platesc impozitele? ei muncesc,adica oamenii fac ceva de valoare,produc ceva cu valoare reala,ca faci o haina,ca faci un drum,ca faci o ptitza,ca vinzi petrol sau lemn etc,are valoare,adica statul indatoreaza oamenii pentru ca ei au primit bani de la bnr(niste harti),si ii pune sa plateasca facand si vanzand lucruri de valoare,tot astfel oamenii ajung de au datorii,si sunt deposedatii de lucruriile de valoare,masini,case etc,care sunt confiscate,ei acumulad datorii fictive,Deci intr-un scurt rezumat am prezentat cum functioneaza hotia in aceasta lume,si cum sunt produse inflatiile si crizele economice,ele fiind produse artificial. Solutie ca sa nu mai fie criza sau inflatie? Pai e simplu,statul trebuie sa-si produca singur bani, si sa produca in limita aurului pe care il detine, pentru ca acesti bani sa aiba acoperire in aur, sau in ceva de valoare, si atunci nu mai ai inflatie, totul e stabil.
Draga Pimky, banii si bancile au fost inventate cu unicul scop de a crea o ierarhie prin reducerea vietii oamenilor pioni la concepte abstracte si antropice cum sunt cererea si oferta. Spun asta pentru ca daca e sa ne gandim la evolutia speciei de la epoca de piatra pana la navele spatiale rusesti, aceste concepte (de vanzare si cumparare) sunt i-re-le-van-te! Sigur, in conditiile in care oamenii aleg sa se concentreze cu milioanele in cateva sute de kilometri patrati, ideea de ierarhie sub orice forma pare din ce in ce mai legitima. Dar aici ca sa avem o casa a noastra azi trebuie sa promitem sa muncim cel putin 20 de ani 8 ore pe zi mereu cu teama datoriilor, mereu dependenti de maretul curs de schimb. Macar cu mintea daca am cuprinde si taramuri mai pustii, mai aproape de natura care am fost si noi acum cateva milenii.
Poate nu stii dar criza a inceput la americani pentru ca au tiparit dolari fara acoperire in aur! Aceasta "idee" ne-ar afunda in criza nu ne-ar scoate!
anonim_4396 întreabă: