Dreptul la libera exprimare nu i-a fost incalcat ziaristei de catre o instanta de judecata, ci de catre altcineva, nu spui de catre cine. Nu spui nici cum a decurs procesul la noi, eu n-am auzit de cazul respectiv, asa incat nu-mi pot forma o parere corecta. De altfel aceste litigii, privind dreptul la libera exprimare sunt foarte complicate, deoarece nu prea exista o masura obiectiva care sa stabileasca limita dreptului la libera exprimare, astfel ca sunt numai pareri subiective si situatiile pot fi judecate foarte diferit, de instante diferite si judecatori diferiti si este greu de dat o hotarare perfect obiectiva si justificata pe probe. Situatia este foarte diferita in celelalte cazuri expuse de tine, unde prejudiciul este perfect cuantificabil in mod obiectiv, asa ca nu se pot face comparatii. Daca a fost un proces la instantele interne acesta a parcurs toate gradele de jurisdictie si nu a gresit un singur judecator, ci mai multi. Un judecator poate fi acuzat pentru ca a pronuntat o hotarare complet gresita doar daca se dovedeste ca a facut-o cu intentie, respectiv a fost influentat ori stimulat pentru aceasta de catre o parte din proces. Numai bine!
Multumesc,Ioandelasal; recunosc ca intrebarea mea e formulata cam superficial.Este vorba despre o ziarista care a calificat drept "stupefiante"sentintele unei judecatoare; aceasta din urma i-a intentat proces de calomnie, iar instantele superioare au decis ca articolele scrise de ziarista respectiva erau de natura sa diminueze increderea publicului in justitia romana.Cei de la Strassbourg au decis ca ziarista e nevinovata iar instantele romanesti au incalcat art., 10 din Conventia Europeana a Drepturilor omului.Dar,daca asa cum spui,in aprecierea limitelor liberei exprimari poate exista subiectivism,cum s-ar putea explica oare castigul de cauza dat in aceeasi instanta pentru cauze juridice mai concrete,in legatura cu dreptul de proprietate,sa spunem? De fapt, dincolo de discutiile absolut specializate.pe mine ma interesa sa aflu in virtutea carei legi,daca ea exista,statul plateste pentru o decizie luata de persoane aflate intr-o anumita functie, ce pot fi invinuite ca incalca,in cunostinta de cauza sau nu,o lege. Vreau sa spun, adica, in ce masura si prin ce mijloace se pedepseste eroarea in domeniul juridic.Multumesc inca odata.Numai bine, asijderea!
Pentru ca Romania e bagata in belea si daca coruptia e pe locul 1 la noi atunci si lumea e bagata in belea. Asta e ce sa-i faci.
Acel magistrat sau judecator reprezinta statul roman. Inginerul, profesorul sau medicul nu. Totusi, asta nu inseamna ca respectivul magistrat nu va pati nimic.
Iri_Na_Flo_Ri_2001 întreabă:
LanguageMaster întreabă: