| Alexandru3131 a întrebat:

Am discutat cu cineva, in sensul ca m-am inteles cu respectiva persoana sa ii lucrez pe un microbuz, pe postul de sofer. Ne-am intalnit, am vorbit, mi-a explicat ce e de facut, salariul etc. Azi am vorbit, maine am mers cu cineva ca sa îmi arate, din punct de vedere practic, ce este de facut, iar de poimaine am ramas singur. Au trecut 4 zile de cand am intrat "in branza", adica am inceput din data de 2 martie. Mi-a cerut copie buletin si copie permis. Ma asteptam ca, in 1-2 zile, sa imi faca contractul, insa nu a pomenit nimic de contract. Ieri i-am zis eu de contract, si a facut ochii mari cand i-am spus, insa mi-a confirmat ca urmeaza sa facem si contractul.
Acesta e un semn ca e genul de patron zgarcit, ca sa scape de plata unor zile pentru cartea de munca, si ca sa economiseasca pe cat posibil? E legal ce a facut, adica faptul ca i-am lucrat fara contract? Normal nu era sa imi faca contract inca din prima zi de cand am ramas singur, fiindca, in respectivul contract, in general, este mentionata, oricum, si o asa-numita "perioada de proba"?
Alte lucruri care bat la ochi: din cate microbuze are, mi-i l-a dat pe cel mai rau, in sensul ca are o problema, si nu trage deloc bine. M-a trimis la o cursa de 60 km/ sens, cu el in starea aceea, si m-am chinui si stresat, plus ca te mai faci si de rușine față de calatori.
Asadar, de semnat, nu am semnat nimic, ca nu am primit niciun document, decat niste foi de parcurs, ca sa fie cursele lungi in regula.
Analizele le-a avut in dupa-masa zilei de 3 martie, iar azi vand i-am zis ca nu vreau sa mai lucrez pentru el, mi-a zis ca vineri nu mai era contabila la birou, plus ca analizele nu erau sosite inca, si ca, fara analize, nu putea face contabila contractul. E adevarat sau e duma de la el?
Detin atestat transport persoane, adica e totul ok, din acest punct de vedere, insa, ce e mai important, adica contractul, lipseste.
Azi am sunat la o alta companie, in vederea stabilirii unui interviu, si cand i-am zis ca am mai lucrat pentru cineva, si ca nu mi-a facut contract, deja mi-a si zis numele firmei patronului cu problema de față, si ca, acest patron, nu angajează cu contract. Si, din cate am observat si eu, toti angajatii lui (vreo 6), sunt batrani, pensionari. Probabil de aceea i-a ales asa, ca sa scape de plata cartii de munca. Un sofer s-a scapat, si mi-a zis ca, recent, i-au plecat 3 soferi. Si si asta a fost ciudat sa aflu.
Voi ce parere aveti, ce ar trebui sa fac, in continuare?
Ce s-ar fi intamplat si ce sancțiune as fi suportat, daca ma oprea politia, si vedea ca nu am nici legitimatie de serviciu si nici contract de munca? In afara de amenda, se puteau lega si de permis? Dar, daca se întâmpla un accident, dar nu din vina mea, ci din vina altuia, tot mi-ar fi cerut politia contractul de munca?

Răspuns Câştigător
| haileewatson a răspuns:

N-am citit tot, dar sa stii ca contractul se semneaza INAINTE DE A INCEPE MUNCA.
Faptul ca tu ai vorbit cu el si te-ai dus sa muncesti fara un contract e doar naivitate din partea ta, si da bineinteles ca din cele spune de tine suna de parca ar fi un patron care face ilegale.
Din moment ce nu ai niciun contract nu poti sa ii faci nimic patronului respectiv, el nu e obligat sa te plateasca sau ceva.
Deci data viitoare ai grija

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Era obligatoriu sa incheiati contractul individual de munca inainte de inceperea muncii si acesta sa fie inregistrat la ITM. Si perioada de proba este continuta in contract.
Daca ti-ai gasit alta firma pleaca de la actuala, patronul nu este serios.
Daca nu prezentai actele solicitate de catre politie puteai fi amendat pentru aceasta.

Bula
| Bula a răspuns:

Ai facut o cursa, de proba.
Urmatoarea cursa sa faci doar dupa contractul semnat si vizat de "Fortele de munca" (ITM).
Ai grija la clauzele contratului! Si tu poti propune clauze!

| Alexandru3131 explică:

Refuz sa cred ca ar fi fost intarzieri in ceea ce privește crearea contractului. Stia de cateva săptămâni ca urmează sa ma duc sa lucrez la el. Plus ca, l-am anuntat inainte cu o săptămână ca vineri imi vor fi gata analizele. Ar trebui, mai ales el, sa fie stresat ca nu am contract, fiindca amenda cea mai mare el o primeste, nu eu.
Stai putin: daca ma angajeaza cu minimul pe economie, de exemplu, si eu iau NET 1900, BRUTUL nu e cam 3000-3100? Adica, "gaura" lui nu este doar de 3000 de lei? Adica 1900 lei mie, iar restul de pana la 3000-3100 (adica 1100-1200) la stat?

| Alexandru3131 explică:

Va mulțumesc tuturor pentru raspunsuri. O sa imi fie invatatura de mine. E prima data cand trec prin asa ceva. Am lucrat 5 zile, nu doar una, zile in care am facut si curse totale de ~200 km. Am condus cam ~600 km in aceste 5 zile. Dar nici nu vreau sa imi plateasca zilele astea, ci vreau doar sa ma lase in pace, sa nu mai insiste. Eu banii in fac inapoi, dar el a pierdut respectul meu. Chestia e ca il si cunosteam de aproape 1 an, si chiar el mi-a sugerat sa fac categoria D, ca are nevoie de om etc. Nu am crezut ca, in anul 2023, un patron se preteaza la asa ceva.
Nu mai am încredere in el. Poate sa imi dea 10 mii de lei salariu, ca tot nu m-as mai intoarce. Nici la avocati nu o sa ma duc, si nici la ITM. As putea sa il reclam si sa ii fac rau, dar nu vreau sa îmi ocup timpul si sa îmi cheltui banii pe drumuri in diverse locuri.
Mulțumesc, inca o data, pentru informații si ajutor. O sa fiu mai atent pe viitor.

| mi25 a răspuns (pentru Alexandru3131):

Iti dai seama ce se intampla daca - Doamne fereste - aveai un accident? Nu aveai asigurare, toate pagubele si despagubirile cadeau in spatele tau.

| Alpha00 a răspuns:

Este important să aveți un contract de munca semnat pentru a fi protejat legal și pentru a fi asigurat că veți primi toate beneficiile prevăzute de lege, inclusiv plata pentru zilele de concediu și alte drepturi. Faptul că angajatorul nu v-a făcut încă un contract de muncă poate fi un semn că nu dorește să plătească taxe sau să ofere beneficii legale și poate fi o indicație a unui angajator zgârcit. De asemenea, este important să aveți o înțelegere clară cu privire la salariu și programul de lucru.

În ceea ce privește întrebarea despre sancțiuni pentru lipsa contractului de muncă, în cazul în care este oprit de poliție, ar putea fi amendat și sancționat. În cazul unui accident, acest lucru ar putea fi un factor de risc suplimentar și ar putea avea consecințe mai grave.

Recomandarea mea este să discutați cu angajatorul și să-i solicitați un contract de muncă. Dacă refuză sau întârzie să vă ofere unul, puteți decide să renunțați la acest loc de muncă și să căutați altceva. De asemenea, puteți solicita ajutorul unui avocat sau al autorităților competente în cazul în care considerați că drepturile dvs. sunt încălcate.