Pentru a afla de acord va trebui sa te adresezi Ministerului Apararii.
In prezent nu mai exista stagiu militar, a fost suspendat prin Legea nr. 395/2005. Cei care vor sa se angajeze in armata o fac pe baza de contract, cu durata de 4 ani. Te poti adresa la Centrul militar judetean din judetul tau. Detalii poti citi aici: http://www.mapn.ro/recrutare/informatii_utile/ordin_SGV.pdf. Numai bine!
Ti-am vazut postarea ulterioara si cred ca nu ar trebui sa mearga in Siria. Avand dubla cetatenie ei trebuie sa respecte si sa se supuna si legilor siriene si nu cred ca Romania ar putea interveni eficient in apararea lor daca ar fi arestati pentru refuzul de e efectua stagiul militar in Siria(daca pentru acest refuz se prevede vreo pedeapsa acolo). Legile romanesti nu se aplica decat pe teritoriul Romaniei. Daca doresc sa viziteze Siria si sa nu aiba probleme vor trebui sa renunte la cetatenia siriana. Vezi totusi daca exista vreun acord militar romano-sirian si daca are vreo prevedere in legatura cu situatia fiilor tai si ce prevede in acest sens. Poti sa scrii Ministerului Apararii Nationale, sa expui situatia si sigur vei primi un raspuns autorizat. Numai bine!
Bună.
În România nu mai este obligatoriu armata pentru băieți/bărbați.
Livretul militar nici nu mai intră în discuții.
Cel mult se pot angaja cu contract în armata română.
Poți merge și la Centru de Recrutare de la tine din județ pentru mai multe informații.
Pa, pa.
Livretul militar romanesc nu mai exista.Armata la cerere dealtfel nu mai exista. Ce poate fiul tau sa faca e sa se angajeze in armata romana.
De ce sa nu puteti renunta la cetatenia siriana?
Cunosc medici sirieni, stabiliti in sua, care au cetatenia americana. Cetatenia americana presupune renuntarea la cealelalte cetatenii. Deci ei au renuntat la cetatenia siriana, se poate. Bine, acolo e sua, aici e Romania. Eu nu v-as trimite la Ministerul Apararii Nationale ci v-as trimite la Ministerul de Externe, biroul: Servicii consultare, prelucrarea datelor personale sau Cetatenia romana. Studiati bine conditiile in care baietii nu pot indeplini serviciul militar in Siria. De exemplu, puteti scoate o scutire medicala care sa le interzica serviciul militar pe o anumita perioada. E bine ca aceasta scutire sa fie data de un medic al spitalului militar. Daca autoritatile din Siria incalca aceasta invoire, o rezolvam la MAE. Oricum pentru a pleca in Siria au nevoie de viza de la MAE, iar acolo se face frumos o cerere, prin care autoritatile siriene nu au voie sa se atinga de baieti, semnata de ministru.
Oricum... Astea sunt scumpe. Cu cat sunteti mai darnica, cu atat se rezolva mai repede. Doamna, de mult timp societatea nu mai e condusa de legi ci de bani, relatii, putere. Toate legile din toata lumea lasa loc de interpretari, conteaza sa stii cum sa le intorci pentru a castiga.
Va multumesc pentru raspunsuerile date, dar problema mea este ca baietii nu pot merge in vizita in Siria. Risca sa fie arestati din aeroport si apoi luati in armata cu forta, chiar daca nu stiu deloc limba araba.Varianta cu angajarea in armata nu ma ajuta; unul dintre baieti munceste in strainatae(informatician) pentu un salariu care in armata nu-l va avea niciodata, iar celalalt inca este student, dar ultimul an. Daca sunt ridicati din aeroport si trimisi in armata in Siria, statul roman poate interveni pentru eliberarea lor?
Va multumesc din nou pentru raspuns. Voi incerca sa ma adresez Ministerului Apararii Nationale. Daca nu stiati, va spun eu - nu poti renunta la cetatenia siriana sub nici o forma.
Va multumesc din nou pentru raspuns.Ma voi adresa Ministerului Apararii Nationale, daca nu voi gasi alta solutie.Desi ar fi o solutie. nu pot avea incredere in ea deoarece in unele cazuri nu a fost respectata, anume exista o lege prin care garanteaza vizita de 30 zile oricarui cetatean sirian care nu a facut armata. Exista si alte tari care nu-si respecta legile.La cetatenia siriana nu poti renunta sub nici o forma.
marett16 întreabă: