Eu am inteles ca niste avioane noi ar fi costat de patru ori mai mult, deci la aceeasi bani am fi cumparat doar 6 avioane noi. Nu stiu la ce ne ajuta sa avem 1, 10 sau 1000 de avioane, dar trebuie sa tinem cont si de faptul ca facem parte dintr-o alianta militara dominata de SUA, iar acest lucru cantareste foarte mult intr-o decizie privind achizitia de tehnica militara.
@roby67 - nu e chiar asa. Nu ma pricep nici eu in domeniu, desi am facut armata la aviatie si am vazut cu ochii mei "sicriele zburatoare" MIG21, modernizate de o firma israeliana si botezate Lancer.
Din cate am mai citit prin presa, MIG-ul 21 un avion de generatia a III-a, care a zburat pentru prima data in 1959, pe cand F16 este de generatia a IV-a, cu primul zbor in 1978. Deci sunt vreo doua decenii intre ele si daca ne gandim la boom-ul tehnologic din a doua jumatate a secolului trecut, cred ca diferenta este una semnificativa.
Una peste alta insa, MIG-ul 21 nu mai poate fi folosit incepand de anul viitor, deci aveam trei variante:
- achizitionarea unor avioane noi de la aliatii pe probleme economice, cele 24 de buc costand peste 2 miliarde de EURO;
- achizitionarea de avioane second hand de la aliatii militari, la 1. 3 miliarde DOLARI (deci sub 1 milion de euro), aceasta suma incluzand toate costurile, inclusiv pregatirea pilotilor militari;
- renuntarea la aviatia militara.
Mi-am manifestat intotdeauna dezaprobarea fata de actuala putere, totusi in aceasta situatie sunt perfect de acord cu decizia luata, cel putin cunoscand exclusiv cele publicate in presa.
Afacerea asta nu am inteleso nici eu. Se trimit la fier vechi avioane de 28 de ani si se cumpara avioane "noi" tot atat de vechi, care vor fi trimise la fier vechi in 5 ani.
Sunt interese enorme, normal ca este la mijloc si comisionul gras. O sa aflam si noi la cine se duce acest comision mai tirziu.