| ruxandracollo a întrebat:

Am și eu o întrebare: eu am permis provizoriu pe 10 ani obținut în Anglia. Pot conduce în România cu el sau trebuie sa dau sala si traseul in Romania?

2 răspunsuri:
| GdX a răspuns:

Conform OUG195/2014 Art.83 aliniatul 1 litera b), ai dreptul. Dupa ce o iesi UK din EU cine stie, poate ca nu va mai fi valabil.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform OUG 195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.83.(1) Au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 20 şi art. 23 alin. (1), titularii permiselor de conducere naţionale valabile, eliberate de autorităţile:
  a) statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, prevăzută la art. 82 alin. (2);
  b) statelor membre ale Uniunii Europene;
  c) statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciproca a permiselor de conducere auto.
  (2) Pentru a conduce un autovehicul pe teritoriul României, persoanele care sunt titulare ale unui permis de conducere naţional eliberat de autorităţile unui stat care nu este membru al Convenţiei asupra circulaţiei rutiere şi nici membru al Uniunii Europene ori cu care România nu a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciproca a permiselor de conducere auto trebuie să posede şi permis de conducere internaţional.
  (3) Permisele de conducere naţionale eliberate de autorităţile prevăzute la alin. (1), precum şi cele a căror valabilitate este recunoscută de România în mod unilateral, deţinute de persoane care au domiciliul sau reşedinţa în România în sensul art. 23^1 alin. (2), pot fi preschimbate cu documente similare româneşti, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I."
"ART.20.(1) Pentru a conduce pe drumurile publice autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere, conducătorii acestora trebuie să posede permis de conducere corespunzător.
  (2) Permisele de conducere se eliberează pentru următoarele categorii de vehicule: AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb sau Tv.
  (3) Descrierea categoriilor de vehicule prevăzute la alin. (2), pentru care se eliberează permise de conducere, este prevăzută în anexa nr. 1*).
  (4) Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:
  a) 16 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule AM, A1 şi B1;
  b) 18 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;
  c) 20 de ani împliniţi, dacă persoana are o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniţi, pentru motocicletele din categoria A;
  d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor din categoria A;
  e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb şi Tv."
"ART.23.(1) Dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie."
Daca indeplinesti conditiile prevazute la ultimele 2 articole citate ai dreptul sa conduci autovehicule conform categoriei pe care o ai. De asemenea poti preschimba permisul cu unul romanesc, fara sa fii obligat sa sustii examinarea.