| robert253679 a întrebat:

Am împrumutat un prieten o sumă de aproximativ ~1000 lei și acum refuză să îi mai dea înapoi. Odată ce l-am împrumutat, acesta m-a mințit că și-a luat un job și îmi spunea să aștept să primească salariul. Eu știam că acesta mă minte dar am incercat să fiu amabil, sperând că astfel îmi voi primi banii. Acum câteva zile trebuia să ne întâlnim să îmi restituie o sumă dar când am vrut să vorbesc cu el m-a blocat peste tot. Am salvată conversația din care reiese că a fost un împrumut și cum spunea că o să mi dea înapoi. De asemenea banii au fost împrumutați prin transfer bancar. Ce sugerați să fac pentru a-mi recupera banii? Orice răspuns ajuta in afară de cele "Acum ai învățat să nu împrumuți prietenii", etc. Mulțumesc pentru orice ajutor!

24 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Acel escroc nu ti-a fost prieten niciodata se pare!
da poti merge si depune plangere la politie, dar e mai greu de cat pare sa recuperezi acei bani, probe ar trebui sa fie serioase
ai zis totusi ca ai discutii pe telefon, nu stiu in practica ce 'tarie' au ele, poate au! succes
Si pe viitor numai da bani cu imprumut, dar cred ca ai aflat asta deja...

| Violleta2022 a răspuns:

Poti sa mergi la Politie, sa depui plangere impotriva lui.
Dovada transferului bancar o ai, iar el nu ti-a restituit banii, deci este inselatorie.

| Ernesto003 a răspuns (pentru Violleta2022):

Daca tu ai facut si autorizat transferul bancar, e considerat ca tu ai vrut sa faci transferul, deci legal n-ai ce sa faci. Mai bine te duci la parintii lui, rude, prieteni, etc.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Ernesto003):

Eu nu am facut nici un transfer... ci userul care a pus intrebarea!

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Dpdv legal nu poti face prea multe, pentru ca legea nu reglementeaza clar aceste "litigii sociale".
Insa poti sa mergi la politie sa incerci sa-l reclami pentru inselaciune. Probabil va fi chemat la audieri, si stresat suficient cat sa se impace cu tine/sa iti dea banii.
Altfel, ar trebui sa-l chemi in judecata, lucru care nu renteaza nici daca ai castig de cauza, suma fiind mai mica decat cheltuielile.

| eliancodrut a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Cheltuielile cad in sarcina vinovatului, dar numai daca are de unde lua executorul judecatoresc.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru eliancodrut):

Nu stiu sigur, dar cred ca un procent din suma obtinuta va fi retinuta de avocat.
Si oricum, e destul de aberant sa riste o suma cel putin dubla, ca sa recupereze 1000 de lei. Nu cred ca are cine stie ce dovezi impotriva persoanei respective.

| eliancodrut a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

La o asemenea suma nu ia avocatul nimic. Dimpotriva, banii achitati avocatului se platesc de partea cazuta in pretentii (vinovat), insumandu-se cu datoria.
Referitor la dovezi suntt de acord.

| dullcat a răspuns:

Ok.Pai si,, prietenul'' asta are parinti? Ei sunt responsabili pentru felul lui minunat de a fi ca om, asadar mergi la ei, daca ii cunosti.Probabil ca nu merita saracii oameni asta, dar in acest fel poate tu reusesti sa dai de el si sa iti recuperezi banii. Daca nu, apeleaza la alti cunoscuti care i-ar putea schimba atitudinea de rahat? Bafta!

| Frank51 a răspuns:

Sunt într-un proces similar, împrumutat 2800, nu-mi returnează 1700 de vreo 6 luni, am început procesul, am plătit 150 lei, am vorbit cu avocați, au spus că în 2-3 luni se rezolva. Ideea e să și aibă pe ce să pună poprire.

| VoidEternal a răspuns:

Mergi la poliție. Chiar îți recomand să faci asta.

| LisaJulie a răspuns:

Ii spui simplu,, Îmi dai banii mei înapoi sau merg la poliție "

| Madaxo97 a răspuns:

Nu stiu daca poliția poate face ceva in cazul asta, pentru ca nu este furt, i-ai dat banii de buna voie. Nu prea ai ce face decât sa acționezi ca si cămătarii, iei câțiva prieteni si mergi peste el in casă si il ameninți sa iți dea banii. Sau fă-l de râs la părinții lui, vorbește si cu ei poate îți restituie ei banii. Daca e vorba de suma de doar 1000 lei mai bine o lași balta si ai grija pe viitor, nu mai da împrumut la nimeni oricâtă încredere ai avea, chiar si cei din familie se întâmplă sa dea țeapă astfel.

| KovacsB a răspuns:

Ma poti imprumuta cu 150 de lei?
Ti-i dau pe 14 cand iau alocatia.
rolling on the floor

| KovacsB a răspuns (pentru KovacsB):

Lasand gluma la o parte am patit-o si eu de mai multe ori si tot nu m-am invatat minte,

| TimberWolf a răspuns (pentru KovacsB):

Ce bani poti da tu inapoi cand inca scoti o alocatie?

| KovacsB a răspuns (pentru TimberWolf):

Lupica,prietenii mei au simtul umorului.
Esti total pe dinafara, te-am sters.

| DeMicUnCălător a răspuns:

Uită de așa zisul prieten și de banii pe care i-ai sat. Iar pe viitor nu m-ai împrumuta mai mult decât îți permiți să pierzi

| eliancodrut a răspuns:

Domnilor, politia nu are de a face cu imprumuturile intre prieteni, daca nu este vorba de o fapta penala. Dupa cum am dedus nu este. Singura cale este actiunea in instanta civila, unde o sa te indrume si politia.
Dsigur ca te poti folosi de cele doua dovezi - convorbirea telefonica si transferul bancar, dar sunt impedimente si aici. Daca datornicul neaga ca ese vocea lui trebuie s faci expertiza judiciara. Dar chiar si asa nu orice judecator admite asemenea probe.
Daca pe transferul bancar nu scrie ca este imprumut nu este luat ca proba.
Un alt impediment. Daca o sa castigi procesul si nu-ti restituie suma pe baza aceasta, trebuie sa mergi la un executor judecatoresc. Cheltuieli care se recupereaza odata cu imprumutul. Dar daca debitorul ("prietenul" tau) nu are venituri ramai cu buza umflata si banii cheltuiti.

| Cavaler001 a răspuns:

Salut. Daca nu mai răspunde mergi la poliție și fă o plângere (chiar pe e.mailwinking
De asemenea îl poți da și.n judecată daca zici că ai probe (împrumut, nu alimentare cont.) Daca vei câștiga procesul în baza probelor vei recupera și cheltuielile de judecatăwinking Bafta.

| Torrpi a răspuns:

Mamaaaa, ce de raspunsuri aiurea! Nu toate, dar majoritatea.
Fa plangere la politie. Depune si dovezile. Inclusiv un extras de cont in care se vede transferul. Sper ca ai scris "imprumut". Daca politia nu-l convinge (si probabil asa va fi) mergi in instanta. Cheltuielile de judecata vor fi recuperate tot de la el, ca sigur va pierde.

| ariel13 a răspuns:

Dacă tot îi vrei așa mult du-te la poliție.