Poti rezilia contractul cu conditia notificarii prealabile si cu respectarea termenului de 60 de zile si atunci nu va mai trebui sa platesti chiria pana la expirarea perioadei de inchiriere. Daca vei fi actionata in judecata vei putea opune faptul ca aceasta clauza este asanumita clauza leonina, care este nelegala. Numai bine!
Nu cred ca aceasta clauza poate fi considerata clauza leonina. Cel mult, in cazul in care locatorul este o persoana juridica si contractul de inchiriere este unul standard, clauza poate fi considerata abuziva de legislatia privind protectia consumatorilor, insa aceasta nu se aplica contractelor incheiate intre persoane fizice.
Oricare ar fi situatia, pana la urma va decide instanta, insa dupa parerea mea aceasta este o clauza de bun simt intr-un contract de inchiriere pe perioada determinata. Chiriasul are garantia ca nu va fi evacuat pe durata contractului si este normal sa plateasca intr-o astfel de situatie. Alternativa ar fi fost sa incheiati un contract pe perioada nedeterminata, care cu preaviz sa poata fi reziliat de oricare din parti; atat timp cat proprietarul nu poate rezilia unilateral contractul, este absolut normal sa nu o poata face nici chiriasul.
Clauzele leonine pot exista in toate contractele, indiferent de calitatea partilor, persoane fizice ori juridice.
Pentru a vedea cum se pune problema rezilierii ontractului de inchiriere citeste art. 1824 si urm. din Codul civil 2009, republicat in acest an. Numai bine!
Cauzele leonine pot exista intr-adevar in orice contract. Eu spuneam ca nu este cazul aici. Nu cunosc termenii juridici, insa din punct de vedere economic o clauza leonina inseamna cu totul altceva, respectiv o clauza prin care un actionar majoritar isi creeaza un avantaj nelegitim asupra asociatilor sai. Aici nu este un contract de asociere, deci nu cred ca putem vorbi despre asa ceva. REpet, s-ar putea sa ma insel, de aceea am inceput cu "nu cred".
Am facut referire la calitatea de persoana juridica a locatorului strict in contextul in care chiriasul ar putea beneficia de implicarea ANPC in rezolvarea situatiei. Este o varianta mult mai ieftina si mai simpla, insa ANPC nu intervine nici in cazul contractelor incheiate intre doua persoane fizice, nici in cazul celor incheiate intre doua persoane juridice.
Jumatate din chirie lunar? - ai incurcat ceva sau ai mancat niste cuvinte - mai citeste o data si reformuleaza intrebarea
Singurul contract de inchiriere valabil este cel inregistrat la Administratia Financiara - depinde pe ce perioada ai semnat - nu cred ca era de acord proprietarul sa faca un contract pe 6 sau 12 luni si tu sa-i dai banii din luna in luna Ceva este in neregula - daca nu ai semnat si nu s-a inregistrat la Administratia Financiara este rau pentru el nu pentru tine Daca exista acel contract un exemplar trebuie sa ai si tu - daca nu exista poti sa pleci Mai mult nu am cu ce sa te ajut pentru ca ai scris ff putin despre aceasta intelegere intre voi si ce contract ai semnat
Daca ai semnat clauza este valabila si proprietarul poate actiona in instanta. Daca nu stii ce ai semnat, poti invoca abuzul de incredere, insa trebuie sa demonstrezi cumva.
Mai este o chestie care nu se leaga. Cum adica sa-i platesti jumatate din chirie lunar? Adica pana isi gaseste alti chiriasi? Daca este asa, are dreptul. E vina ta ca semnezi si nu stii ce.
Art. 22. - Sunt nule de drept orice clauze cuprinse in contractul de inchiriere, care:
e) autorizeaza pe proprietar sa obtina venituri din nerespectarea clauzelor contractului de inchiriere.
Art. 24. - Rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face in urmatoarele conditii:
a) la cererea chiriasului, cu conditia notificarii prealabile intr-un termen de minimum 60 de zile.
Aceste articole din legislatie nu ma pot ajuta?
Aliniatul din Art. 22 nu te ajuta cu nimic pentru ca contratul a fost semnat de ambele parti iar cel care nu vrea sa-l respecte esti tu.
N-o sa primesti cine stie ce sfaturi de la noi, poate mai mult te derutam. Incearca pe www.avocatnet.ro, creaza-ti un cont si posteaza intrebarea pe forum cat mai detaliata ca sa inteleaga avocatii de acolo exact problema si cum pot folosi legile in favoarea ta.