Se poate face contestarea evaluarii dar numai in cazul lucrarilor scrise sau practice.
Conform ROFUIP, aprobat prin Ordinul MECS nr. 5115/2014, citez:
"ART.122.(1) Antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii au dreptul la o evaluare obiectivă şi corectă.
(2) Elevul sau, după caz, părintele, tutorele sau susţinătorul legal, are dreptul de a contesta rezultatele evaluării, solicitând cadrului didactic să justifice rezultatele acesteia, în prezenţa elevului şi a părintelui, tutorelui sau susţinătorului legal, în termen de 5 zile de la comunicare.
(3) În situaţia în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul/părintele, tutorele sau susţinătorul legal poate solicita, în scris, directorului unităţii de învăţământ, reevaluarea lucrării scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice.
(4) Pentru soluţionarea cererii de reevaluare, directorul va desemna două cadre didactice de specialitate, din unitatea de învăţământ, care nu predau la clasa respectivă şi care vor reevalua lucrarea scrisă.
(5) Media notelor acordate separat de cadrele didactice prevăzute la alin. (4) este nota rezultată în urma reevaluării. În cazul învăţământului primar, calificativul este stabilit, prin consens, de către cele două cadre didactice.
(6) În cazul în care diferenţa dintre nota iniţială, acordată de cadrul didactic de la clasă şi nota acordată în urma reevaluării, este mai mică de un punct, contestaţia este respinsă şi nota acordată iniţial rămâne neschimbată. În cazul în care diferenţa dintre nota iniţială şi nota acordată în urma reevaluării este de cel puţin de un punct, contestaţia este acceptată.
(7) În cazul acceptării contestaţiei, directorul anulează nota obţinută în urma evaluării iniţiale. Directorul trece nota acordată în urma contestaţiei, autentifică schimbarea prin semnătură şi aplică ştampila unităţii de învăţământ.
(8) Calificativul sau notele obţinute în urma contestaţiei, rămân definitive.
(9) În situaţia în care în unitatea de învăţământ nu există alţi învăţători/ institutori/profesori pentru învăţământul primar sau profesori de specialitate care să nu predea la clasa respectivă, pot fi desemnaţi, de către inspectoratul şcolar, cadre didactice din învăţământul primar sau profesori de specialitate din alte unităţi de învăţământ."
Da este adevarat, in noul regulament scolar, s-a aprobat constestarea notelor. Daca nota este pusa pe oral, aceasta nu poate fi jurstificata, iar daca este pusa in lucrare, se face o cerere scrisa care se duce la biroul directorului. Daca nota este pusa pe lucrare, acesta va fi corectata de un alt profesor de specialitate.
Si eu am patit-o la istorie, am intrebat cine vrea asculta si un grup de elevi ne-am ridicat si alt grup a ales ea.La fiecare ne-a pus cate 3-4 intrebari.Eu am stiut tot, iar langa mine era o fata care a stiut doar o intrebare si la tot grupul ne-a pus 6.Am crezut ca explodez, am vrut foarte mult sa o intreb de ce mi-a pus nota asta(eu chiar speram macar media 8 sem. asta). Este cea mai severa profesoara pe care o avem dar mie nu imi este frica de ea deloc as putea sa o infrunt oricand, o cam dispretuiesc de cele mai multe ori dar ma stradui sa ii arat ca sunt atenta si invat in fiecare ora.
Adica daca nu stii de ce profesorul ti- pus o nota prea mare sau prea mica le spui la parinti si ei vin sa vorbesca cu profesorii de ce au pus aceea nota.
anonim_4396 întreabă:
FreddieM întreabă: