Mai intai se face mostenirea, fiecare mostenitor/i dupa parintele decedat(precizez ca la succesiune vin toti mostenitorii celui decedat, respectiv sotul supravietuitor - daca exista - si toti copiii, daca unii nu au renuntat ori nu accepta mostenirea). Dupa ce proprietatea asupra terenului se va inscrie in Cartea funciara pe mostenitori, in baza certificatului de mostenitor, atunci mostenitorii devin proprietari si vor putea face iesirea din indiviziune, respectiv parcelarea terenului, conform cotelor-parti ale fiecaruia si in baza unui act notarial de parcelare vor putea sa-si inscrie distinct dreptul de proprietate in Cartea funciara. Daca indiviziunea nu a fost pe cote-parti concrete ci in devalmasie, atunci se considera ca fiecare din cele doua surori decedate au detinut 1/2 din teren. Numai bine!
Raspuns pentru EUSIATIT
Iesirea din indiviziune se face usor, avand in vedere prevederile Codului civil, conform carora nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune, este nevoie doar de o actiune in justitie(daca partile nu vor sa iasa pe cale amiabila).
Am si eu un caz asemanator [desi mama nu a decedat ] dar una din surori nu vrea sa faca indiviziunea si daca una din parti nu este de acord nu faci nimic. doar sa consulti u n avocat care sa te sfatuiasca ce poti face dar drumul e ff anevoios. bafta
Se face acum partajul, mama ta nefiind in viata, tie (si daca mai ai alti frati) iti va reveni cota parte din terenul respectiv, iar fiicei surorei mamei tale (adica verisoara ta de gradul I), ii va reveni cota parte care ii revenea mamei ei. Voi sunteti mostenitori prin reprezentare pentru terenul respectiv.
Deci daca era mostenirea 1/2 si 1/2, Tie iti ve reveni 1/2 si verisoarei tot 1/2. Asta daca nu mai aveti frati, surori.