Din păcate, la ora actuală singurul mod în care poți „înmulți" banii în țara asta este să îi investești. Dacă îi pui la bancă o să ai surpriza că la final scoți mai puțin decât ai depus, din cauza comisioanelor, a dobânzilor foarte mici (la depozite, că la credit e fix pe dos - sunt enorme!) și a ratei inflației care depășește dobânzile lor.
Deci răspunsul corect: la nicio bancă. Încearcă la un fond de investiții cu reputație bună.
Mă tem că pentru fonduri de investiții trebuie să fii majoră; oricum, nu sunt sigur de asta - interesează-te.
Prin expresia "sa se inmulteasca" acea persoana vrea sa zica ca se adauga dobanda. Daca tu iei bani de la banca si ii dai in timp, nu o sa dai fix cat ai luat, o sa dai mai mult pentru ca banii lor sunt la tine, adica se adauga dobanda. Daca banca tine banii tai, atunci e ca si cand tu i-ai da la banca si o sa se adauge o dobanda in favoarea ta. Asta fiind explicat in termeni uzuali. Insa acea dobanda este foarte mica si intr-un an poate sa iti creasca cu putin valoarea banilor depusi. Iar din moment ce ai mentionat ca nu esti majora, nu stiu ce suma ai tu acolo, dar ma gandesc ca nu una incredibil de mare astfel incat dobanda aia chiar sa conteze.
Ce inseamna "niste bani stransi" ar fi o idee sa ne lamuresti. Daca nu discutam de sume peste 50-100.000 EUR, e fix frectie la picior de lemn. Daca ai macar 30.000, cumperi o garsoniera ceva si o inchiriezi. Daca discutam de maruntis de 1-2-3k EUR, cel mai bine schimbi in valuta si ii tii undeva, fizic.
Eu cred ca are pana in 500euro
De ce? Am aproape 2000 euro.
Atunci o sa faci maxim, maxim 10 euro pe an din dobanzi, dar macar ii tii in siguranta la banca si nu sub cersaf cu recomanda unii pe aici
Da, si mai plateste vreo 15-20 EUR pe an ca are contul... La ce comportament au bancile in ultima vreme, e mai sigur la ciorap - atita vreme cit nu esti gura mare si nu afla tot cartierul ca tii bani in casa. Bine, depinde de caz- eu de exemplu acum am vreo 200 RON cred maxim cash in casa. Fara valute, desigur. S-a intimplat sa ramin cu niste bani intr-un cont - vreo 20.000 RON, dar la ce inflatie avem si dobinda de tot rahatul, mai degraba imi cumparam aur si il tineam intr-o cutie.
Ing nu are comisioane la conturile in lei de economii, cel putin eu nu am vazut sa imi ia comisioane pentru contul de economii, doar impozitul luat din dobanda
Da, dar daca atasezi un card si ala nu e cont de salariu, te indoaie un pic. Plus ca au cursul de schimb mizerabil. De firme nu mai zic ca am la ei contul firmei si imi iau 25 RON pe luna plus 4.5 RON/tranzactii inter si 2 RON pe intrabancare.
Un risc iminent in familie nu te intreaba cati bani ai sau cati bani investiti ai. Pastreaza-i intr-un depozit pentru cand o sa ai cu adevarat nevoie de ei.
Sa-i arunci in investitii in necunostinta de cauza e tot o cheltuire a lor. Asa ca decat sa nu-i mai ai, mai bine pune-i deoparte pentru zile negre.
Spre exemplu la ING:
Suma maxima pe care o poti pune este 200.000 de lei.
Si dobanda de 1, 12 (parca, oricum apropiata de valoarea asta). Ceea ce inseamna caa sfarsitul anului vei avea 202.240 lei, numai 2240 de lei intr-un an intreg.
Sunt trei reguli de indeplinit pentru a nu avea niciun comision: sa ti se vireze minim 700 de lei in fiecare luna in cont, sa faci macar o plata cu cardul si sa ai deschis un cont de economii in care pui in fiecare luna macar 100 de lei.
Per total, vei strange bani, dar atat de putini ca la final de an nu o sa iti ajunga nici macar de un plin la benzina.
"cineva mi-a zis sa ii pun intr-un cont la banca sa se inmulteasca"
Facepalm! Acel cineva care ti-a zis e probabil mai in varsta si nu stie cum sta treaba in ziua de azi cu dobanzile la banca.
Majoritatea bancilor au o dobanda de 0, ceva % pana in 1% pe an din capitalul depus. Unele institutii bancare sau nebancare mai noi au crescut aceasta rata a dobanzii pana la 3-4% pe ani, pentru a atrage lumea sa faca depozite la ei. Deci, sa zicem ca depui in ianuarie 2019, 500 lei la o banca si dobanda e 1%. Asta inseamna ca la 1 ianuarie 2020, vei scoate cu 5 lei in plus, adica 505 lei. Ceea ce e un plus foarte mic.
Acum sa ne uitam la inflatie. Inflatia inseamna cresterea generalizata a preturilor si ea contribuie la deprecierea puterii de cumparare a banilor din buzunarul tau. Inflatia in Romania e in jur de 5%. Puterea de cumparare a leului inseamna cate bunuri si servicii poti cumpara cu o unitate din moneda nationala. Altfel spus, cand te duci la magazin, te uiti in jur si te intrebi cate bunuri poti cumpara cu 1 leu. Dar cu 1 euro, cate bunuri poti cumpara in Romania? Mai multe. Deci, euro e mai puternic decat leul. Ei bine, inflatia depreciaza puterea de cumparare a unui leu. Cantitatea de bunuri pe care o cumparai cu 500 de lei ai tai in 2018 nu o mai poti cumpara si acum in 2019, fiindca preturile au crescut. Daca in 2018 iti cumparai cu 500 lei 4 rochii, in 2019 iti mai poti cumpara numai 3 rochii sau 2, fiindca preturile au crescut.
Asadar, inflatia fiind de 5% si dobanda la depozitul bancar fiind undeva la 1%, tu degeaba scoti anul viitor 505 lei, fiindca acei 505 lei din viitor vor fi mai slabi (vei cumpara mai putine bunuri cu ei) decat 505 lei in momentul prezent.
Si te vei intreba: atunci ce mai conteaza daca iti tin la banca sau in pusculita, daca oricum banii se depreciaza mereu?
Raspunsul tine de ce face banca cu banii tai. O banca atrage depozite pentru a avea fonduri necesare ca sa dea credite. Banca nu face depozite cu scopul generos de a-i recompensa cu dobanzi pe oameni. Bancilor le trebuie depozite pentru a da bani imprumut. Povestea din spate este ca o banca poate multiplica de 10 ori prin creditare banii depusi intr-un depozit. Asta se traduce ca: 1 leu depus de tine, banca il multiplica pentru a obtine 10 lei, prin creditare, prin dobanda compusa. Fiecare leu depus de tine, banca are dreptul sa-l multiplice de pana la 10 ori.
Intrebarea e ce-ti doresti tu.
- Sa ai avantajul de a-ti tine banii in siguranta la banca?
- Sa-i dai bancii ocazia sa-ti multiplice banii in favoarea lor?
- Sa-ti tii banii la pusculita? Unde tot in siguranta sunt.
- Sau iti doresti sa-i multiplici? Pentru a-i multiplica, trebuie bagati intr-o afacere. Daca chiar asta vrei, ia-ti un timp de vreo 3-5 ani, invata despre afaceri, iar cand esti suficient de matura, iti poti pune la bataie banii proprii intr-o afacere, pentru a obtine rate de profit mai mari ca cele de la banca.
Successs!
Cum ti-am explicat mai sus, cei care zic ca o sa ti se deprecieze banii in banca, raspunsul meu este ca banii ti se depreciaza oriunde i-ai tine, nu doar in banca. Decizia o iei in functie de ce iti doresti cu adevarat in momentul asta. Economisire in siguranta sau Investitii?
Eu te sfatuiesc totusi sa-i pui doar deoparte. Nu neaparat sa-i investesti, fiindca investitiile au riscuri mari si-ti poti pierde banii. Ci doar sa economisesti cat mai mult. Pentru ca, tu fiind adolescenta, vei avea nevoie de banii astia in viitorul tau apropiat - educatia ta, sanatatea ta (accidente, probleme dentare, alte probleme de sanatate), calatorii, studii aprofundate pentru facultate, ti se strica telefonul, PC-ul, laptopul, fonduri de rezerva cand se-ntampla sa ramai fara, un deces in familie etc. Mereu se vor ivi in viata noastra situatii serioase si neprevazute care ne fac sa scoatem banii din buzunar urgent. Decat sa nu-i ai atunci si sa fii intr-o situatie neplacuta, mai bine tine-i deoparte (intr-un depozit sau in casa), unde sa nu te atingi de ei, pana cand ai cu adevarat nevoie de ei. Si vei avea, fix cand te astepti mai putin.
anonim_4396 întreabă:
Classiffied întreabă: