Poprirea se infiinteaza fara somatie, in baza incheierii de incuviintare a executarii, prin adresa in care se va preciza si titlul executoriu in temeiul caruia s-a infiintat poprirea, ce va fi comunicata celei de-a treia persoane aratate la art. 781 alin. (1), impreuna cu incheierea de incuviintare a executarii.
Limitele pana la care pot fi poprite veniturile unei persoane sunt:
- pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
- pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Deci dupa cum spune legea, daca nu are de platit pensie alimentara sau alocatie la copii, pentru orice alta datorie nu ii pot opri mai mult de 33, 3333333% din venitul lunar(salariu, dobanzi, dividente, chirii etc.) dar ramane cu conturile bancare blocate si sursele de venituri poprite pana la achitarea integrala a creditului (credit inseamna orice datorie, nu doar imprumut la banca). Ea/el isi poate folosi restul de bani din venituri, doar efectuand o retragere la casieria bancii, sau daca restul veniturilor le incaseaza numerar (salariu, chirie, dividente, dobanzi etc.).
Cele 2 popriri se fac pe 50% din venit și dacă mâine mai are 2 popriri tot doar 50% din salariu e poprit.