Inteleg ca ai mostenit de la mama ta 20% din apartament si pe aceasta cota esti proprietara deplina si nu poate sa te dea nimeni afara din casa fara voia ta. Trebuia sa faceti mostenirea si dupa tatal sau, daca i-a vandut apartamentul surorii tale trebuia sa si incaseze pretul si sa fi ramas o suma de bani dupa moartea lui si tu ai dreptul la jumatate din aceasta suma. Daca vanzarea-cumpararea a fost o donatie deghizata, respectiv sora ta nu i-a dat pretul scris in contractul de vanzare-cumparare si aceasta se poate dovedi atunci contractul de vanzare-cumparare poate fi desfiintat prin judecata si apoi poti mosteni dupa tatal tau, astfel ca ai putea deveni proprietara pe jumatate din apartament. Nu inteleg totusi cum ai devenit proprietara pe 20% din apartament. Puteau fi 2 situatii: 1. Apartamentul era bun comun al parintilor si atunci mosteneati toti trei(tatal si cele 2 fiice) 50% din apartament, respectiv tatal mostenea 1/4 din 50%(12, 5%) iar tu impreuna cu sora ta restul de 3/4 din 50%(37, 5%) fiecareia revenindu-va 18, 75% din apartament si tatal avea 62, 5% din apartament si numai aceasta parte o putea vinde. Am indicat procentual ca tu sa-ti faci o imagine, in mod normal se inscriu cote-parti, astfel ca tatal ar fi avut 10/16 si voi cate 3/16 din intregul apartament. 2. Daca apartamentul ar fi fost proprietatea exclusiva a mamei atunci tatal vostru ar fi mostenit 1/4 din apartament si voi impreuna 3/4 iar cotele ar fi fost de 2/8 pentru tata si cate 3/8 pentru fiecare dintre voi.
Ai tot dreptul sa ramai in apartament pana sora te va despagubi pentru partea ta, la pretul pietii. Daca mai ai vreo nedumerire poti sa-mi scrii pe privat si o sa-ti raspund tot asa. Numai bine!
Raspuns pentru Flav
Anterior Legii 319/1944 sotia supravietuitore nu mostenea nimic dupa sotul sau, toata averea ramasa era impartita copiilor si daca nu existau copii ramanea in familia sotului. Prin art. 1 din aceasta lege s-a dat drept de mostenire si sotului supravietuitor si s-a stabilit ca, in concurs cu copiii, indiferent de numarul acestora, mosteneste 1/4 din averea sotului decedat, de aici cota respectiva. Toti copiii impreuna mostenesc 3/4 din averea defunctului si aceasta se imparte in mod egal la toti. In acest caz, fiind 2 copii, mostenirea ramasa dupa mama se imparte asa cum am aratat in primul raspuns. Daca vrei sa vezi si alte detalii din legea aratata o poti citi aici: http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/319_1944.php. Numai bine!
@ioandelasal - fiindca am trecut si eu printr-o situatie asemanatoare, am o intrebare/nedumerire pentru tine:
De ce mai sus acea jumatate se imparte la 4 si nu la 3? Stiam si eu ca asa se face, dar nu inteleg de ce acel procent de 50% nu se imparte la 3, revenind fiecaruia 16, 66%. Ai impartit procentul la 4, nu inteleg unde se duce un sfert din el. Nu insemna ca tatal sa aiba 50%+16, 66%= 66, 66% iar fetele fiecare 16, 66%? Astfel, tatal cedand, sora are procente in jur 83, 33%. Si de ce tatal nu poate sa cedeze decat o anumita parte?
Multumesc pentru lamuriri.
Primul lucru: nu poti fi data afara!
Al doilea: cele 20% din casa iti ofera drept de folosinta, fara nicio retinere. Adica nu poate sa-ti interzica sa aduci pe cineva.
Al treilea lucru: nu-ti ceda in niciun caz partea pe o suma de bani care nu e corecta. Daca incearca sa-ti ofere o suma mult prea mica si incearca sa te forteze sa-i cedezi partea, tine-te tare pe pozitie - eventual cheama un evaluator care o sa va spuna exact cam care e valoarea celor 20%.
NU. nu pote sa te dea afara din casa si nici sa iti interzica sa aduci pe cineva, esti propietara a 20 % din casa, e adevarat ca o sa iasa balamuc in momentul cand se hotareste sa vanda partea de 80%, pentru. ca nu o sa poata fara acordul tau. Numai sa ai griji cum il vindeti, sa nu ajungi in strada, intelegetiva sa impartiti 50-50%
Atcose77 întreabă: