anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am o întrebare, care, deși sună ciudat, aș vrea păreri.
Coreea de Sud era înainte o țară săracă, un stat dictatorial care a finanțat anumite familii mai bogate să-și dezvolte companiile, iar când companiile lor s-au dezvoltat, țara s-a dezvoltat și ea.
https://www.youtube.com/watch?v=6Ro6FlHe5eQ
Mă întreb dacă am lua pe câțiva ca Dan Voiculescu, le-am acorda împrumuturi nerambursabile și subvenții enorme și i-am grația în schimbul falimentării companiilor occidentale în țară la noi și în țările lor astfel încât companiile românești să domine piața europeană, oare economia României s-ar dezvolta la un standard occidental, sau chiar superior Occidentului?

8 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Situatia din Republica Coreea a fost cu totul alta decat cea pe care ti-o imaginezi tu. Chiar daca unele companii occidentale ar da faliment, ar fi inlocuite de alte companii occidentale, concurentele lor de acum. Dan Voiculescu nu stie decat sa corupa, e complet incompetent in alt tip de afaceri.

| tudorvolcano a răspuns (pentru minrest):

Nu vorbesc tocmai de el, mai sunt alții.
Dacă luăm noi controlul asupra pieței, mai pot să supraviețuiască competitorii lor?

| minrest a răspuns (pentru tudorvolcano):

Si ceilalti sunt tot ca el. Dar sa lasam asta. Ce poate fi asta sa iei controlul asupra pietei? Doar statele occidentale asigura concurenta, orice companie care ajunge sa domine un sector e obligata sa se imparta. De unde capitalurile enorme ca sa producem noi atata, si cine ar mai avea bani sa cumpere de la noi? Despre evolutia economiei Republicii Coreea ai face bine sa citesti lucrari stiintifice, nu aiureli.

| tudorvolcano a răspuns (pentru minrest):

Să le dăm bani din taxe mă gândeam, scăzând pensiile și umflând burțile porcilor, până ce vor fi forțați să caute de mâncare înafara țării. Ar fi ceva imoral, dar nu știu dacă ar funcționa.
Ce lege obligă o companie cu monopol să se împartă? Mă gândesc atunci la ce a făcut John D. Rockefeller, să împărțim companiile mari în mii de subsidiari, dar ceva adaptat la legile din ziua de azi.
Oricum mi se pare ciudat că Coreea de Sud, o țară care era mai super-săracă, să ajungă să fie o economie dezvoltată. Țara nu avea o tradiție a industriei cum avea Japonia în Asia de Est, iar puțina industrie localizată în peninsulă era în Coreea de Nord. Trebuie să fi folosit o metode neortodoxă pentru a ajunge o țară dezvoltată. E adevărat că ce se prezenta în videoclip e super-simplificat.

| minrest a răspuns (pentru tudorvolcano):

Ce lege obliga o companie monopol sa se imparta? Crezi ca m-ai incuiat, este? In SUA, Sherman Act 1890, Clayton Act 1914 si Federal Trade Comission Act 1914. Aceste legi previn formarea cartelurilor, interzic intelegerile care stabilesc pretul, fuziunile si achizitiile care slabesc competitia. Interzic crearea de monopoluri si mentinerea situatiei de monopol. Nu Rockefeller a impartit compania, i s-a impartit in opt prin sentinta judecatoreasca, comforn legii. Bine, nu de asta nu merge teoria ta, e o aiureala de la un cap la altul. Tu ar trebui sa te gandesti ca fara sa stii economie, nu poti sa intelegi lucrurile astea.

| tudorvolcano a răspuns (pentru minrest):

Mulțumesc pentru informație.
Știam că într-un fel era o aiureală, că economia se dezvoltă mai bine când e competiție.

| minrest a răspuns (pentru tudorvolcano):

Cu placere. Noi am putea strange cateva miliarde pe an, in industriile moderne sunt investiti, la scara mondiala, sute de mii de miliarde de dolari. Si oricum, cu ce ne incalzeste etnia proprietarului unei companii? El se duce unde e dezvoltarea, tehnologia, tot ce are nevoie.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

''Tara nu duce lipsa de programe, ci de oameni.''