| Anonimmi a întrebat:

Am o intrebare, daca bunicul meu a decedat si bunica vrea sa vanda casa dar bunicu nu a trecuto in act cand a intBulat casa ea poate sa vanda?

Răspuns Câştigător
| Danzell a răspuns:

Da poate. pentru ca au fost sot si sotie in mod legal.
iar inainte de tine sunt parintii tai. succesiunea se face in functie de gradul de rudenie.

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu poate sa vanda legal daca nu s-a facut procedura succesorala si nu este proprietara tabulara.
Daca acea casa a fost numai pe numele bunicului atunci bunica mosteneste numai cota de 1/4 parte din casa, celelalte parti (3/4 din casa) revin copiilor, in parti egale.

| Anonimmi explică (pentru Ioandelasal):

Bunica mea e trecuta in rigistro agricol

| Ioandelasal a răspuns (pentru Anonimmi):

N-are importanta asta, important este daca figureaza ori nu ca proprietara in Cartea funciara.

| Anonimmi explică (pentru Ioandelasal):

Da normal ca proprietar

| Ioandelasal a răspuns (pentru Anonimmi):

Te contrazici. In intrebarea spuneai ca bunicul tau n-a trecut-o pe bunica ca proprietar in acte. Asa fiind nu poate figura ca proprietara tabulara. Care este realitatea?

| Anonimmi explică:

Ioandelasal bunica mea e trecuta in registru agricol dar bunicu meu cand a intabulat nu a trecuto pe bunica mea.Si nu as vedea de ce nu poate sa vanda pentru ca ei au fost sot si sotie si dupa deces bunica mea ar avea dreptul si dupa aia copii. Copii nu au ce sa se bage pentru ca bunica mea daca nu vrea sa le deie nimic atunci asta e, dupa moartea ei pot sa faca succesiunea si sa imparteasca dar atata timp cat traieste ea poate sa rezolve problema asta

| Ioandelasal a răspuns (pentru Anonimmi):

Nu ai dreptate. Nu te lua dupa utilixzatorul caruia i-ai dat funda, acesta este complet in afara subiectului si habar n-are de legislatie, respectiv prevederile Codului civil privind mostenirea si cele privind vanzarea imobilelor.
Copiii mostenesc, in concurs cu sotul supravietuitor, 3/4 din masa succesorala si sotul supravietuitor numai 1/4, citez:
"ART.972.Cota succesorală a soţului supravieţuitor
  (1) Cota soţului supravieţuitor este de:
  a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;"
"ART.975. Dreptul de moştenire al descendenţilor
  (1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.
  (2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
  (3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.
  (4) Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală."
De asemnea imobilul care se vinde trebuie sa fie intabulat in Cartea funciara si vanzatorul trebuie sa fie proprietar tabular, in caz contrar notarul nu va incheia contractul de vanzare cumparare. Conform Codului civil, citez:
"ART.1.676.Strămutarea proprietăţii imobilelor
  În materie de vânzare de imobile, strămutarea proprietăţii de la vânzător la cumpărător este supusă dispoziţiilor de carte funciară."

| Anonimmi explică:

Maicamea o bagat o gramada de bani in imobil si nu e corect sa se imparta in mod egal. Vreau sa zic ca si maicamea are pozitie deschisa la primarie pentru casa