| Wehrmacht a întrebat:

Am o intrebare legata de schimbarea numelui.Am vazut ca a intrebat cineva despre asta si am vazut un raspuns in care scria ca o persoana nu isi poate schimba numele daca :

solicitantul şi-a ales un nume de familie şi/sau prenume ce se pronunţă dificil sau ridicol;

Intrebarea mea este: ce inseamna dificil sau ridicol? Si cum decide cineva daca numele care il aleg eu se incadreaza la categoria dificil sau ridicol? Mi se pare o tampenie ca o perosna sa nu isi poate schimba numele pentru ca cineva il considera ridicol sau dificil de pronuntat.Ma gandesc la asta:
Eu poate vad intr-un joc,sau imi vine im cap un nume care nu este in romana, pur si simplu imi place cum suna si vreau sa ma cheme asa.Si vine problema: bai,daca la care a creat categoria aia ridicol sau greu de pronuntat este un babuin inchis la minte? Adica daca eu vreau um nume si un tampit nu il poate pronunta sau i se pare ridicol eu nu pot avea acel nume?

Pe scurt: nu exista optiunea -imi schimb numele ca asa vreau eu si nu imi pasa ce crezi tu despre el? Chiar nu o sa pot sa imi schimb numele daca i se pare cuiva ridicol sau greu de pronuntat? Adica poate mie mi se pare ridicol numele care il am cum, sau pur si simplu nu imi place. Daca tampitul care a spus ca numele nu poate fi schimbat daca
solicitantul şi-a ales un nume de familie şi/sau prenume ce se pronunţă dificil sau ridicol;

nu este de acord cu mine eu ce fac?

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In primul rand la schimbarea numelui trebuie sa ai un motiv intemeiat, dintre cele prevazute in OG nr.41/2003 sau altul asemanator si abia apoi se va analiza noul nume.
Sigur ca poate fi discutat daca legea este rationala si corecta si se poate solicita modificarea ei dar deocamdata, atata timp cat este in vigoare, trebuie aplicata si respectata de toti, indiferent ca ne convine ori nu.
Daca functionarul de la SPCLEP nu accepta numele pe care-l vrei poti sa actionezi in justitie doar ca si acolo se va judeca tot pe prevederile legale existente. Poate sa difere doar optica judecatorului privind ridicolul sau greutatea pronuntarii, sa considere ca nu este asa cum a spus functionarul si sa dispuna schimbarea.

| DakotaRoyse a răspuns:

Nu poţi să-ţi schimbi numele după cum îţi taie ţie capul. Uite aici: http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=40013
În schimb nu se precizează dacă n-ai voie cu un nume străin sau dacă cineva decide că numele pe care îl alegi e dificil sau ridicol. Până la urmă un nume dificil de pronunţat poţi să îl adopţi şi după o căsătorie, asta nu înseamnă că la starea civilă o să vină un babuin să spună "nu poţi lua numele partenerului/ei pentru că e dificil de pronunţat".
Dar îţi trebuie motive pertinente să îţi schimbi numele.

| maly00 a răspuns:

1.dificil=greu, ridicol= Care stârnește râsul sau batjocura; caraghios.
2.depinde..exemplu:dificil:"Pretopopicerescovici" ridicol:"Cacacescu".