In primul rand la schimbarea numelui trebuie sa ai un motiv intemeiat, dintre cele prevazute in OG nr.41/2003 sau altul asemanator si abia apoi se va analiza noul nume.
Sigur ca poate fi discutat daca legea este rationala si corecta si se poate solicita modificarea ei dar deocamdata, atata timp cat este in vigoare, trebuie aplicata si respectata de toti, indiferent ca ne convine ori nu.
Daca functionarul de la SPCLEP nu accepta numele pe care-l vrei poti sa actionezi in justitie doar ca si acolo se va judeca tot pe prevederile legale existente. Poate sa difere doar optica judecatorului privind ridicolul sau greutatea pronuntarii, sa considere ca nu este asa cum a spus functionarul si sa dispuna schimbarea.
Nu poţi să-ţi schimbi numele după cum îţi taie ţie capul. Uite aici: http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=40013
În schimb nu se precizează dacă n-ai voie cu un nume străin sau dacă cineva decide că numele pe care îl alegi e dificil sau ridicol. Până la urmă un nume dificil de pronunţat poţi să îl adopţi şi după o căsătorie, asta nu înseamnă că la starea civilă o să vină un babuin să spună "nu poţi lua numele partenerului/ei pentru că e dificil de pronunţat".
Dar îţi trebuie motive pertinente să îţi schimbi numele.
1.dificil=greu, ridicol= Care stârnește râsul sau batjocura; caraghios.
2.depinde..exemplu:dificil:"Pretopopicerescovici" ridicol:"Cacacescu".