| Cosmin2001253883 a întrebat:

Am o intrebare si doresc eventual daca se poate un raspuns din partea unei persoane care este avocat sau care face parte din organele justitiei. Sa va spun despre ce e vorba.
In jurul orei 4:40 un vecin a inceput sa atraga atentia familiei mele deoarece il deranja zgomotul scos de o drujba care taia lemne. Noi am incercat sa ne continuam activitatea iar in scurt timp acesta a inceput sa arunce cu diverse lucruri in noi, pana ce a ajuns sa arunce chiar cu pietre. Tatal meu vazand ca acesta arunca intr-un mod serios( adica daca te lovea o piatra aruncata de persoana respectiva chiar puteai sa mori) a decis sa opreasca drujba si sa ii atraga atentia. Acest individ a inceput sa devina agresiv, foloaind un limbag demn de un nimic, si chiar incercand sa il loveasca. Dupa aceasta a urmat sa ii atraga atentia bunicul meu care a spus in acel moment ca suna la politie. Acesta s-a enervat si a incercat sa arunce cu o furca in bunicul meu. Noroc ca s-a ferit ca se putea intampla o nenorocire. In ciuda acestor fapte omul a inceput sa injure din ce in ce mai tare si a inceput sa ne ameninte cu moartea.
Eu as dori sa stiu ce se poate face in aceasta situatie cu persoana respectiva avand in considerare faptul ca aceasta persoana are si multe probleme cu legea.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si imi cer scuze pentru toate greselile existente.

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca unuia dintre voi i-a fost cauzata o suferinta fizica si aveti probe in sensul celor aratate puteti sa-i faceti plangere penala pentru infractiunea de lovire sau alte violente, conform Codului penal, citez:
"Art.193. Lovirea sau alte violenţe  
  (1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
Daca nu exista suferinta fizica atunci puteti sa faceti plangerea penala pentru amenintare, citez:
"ART. 206.Ameninţarea  
  (1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a  unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
In ambele cazuri plangerea trebuie facuta in maximum 3 luni de la data faptei.

| Violleta2022 a răspuns:

Poti cere informatii pe un site de avocati precum:
https://www.avocatnet.ro/cont/auth/login