In cazul expus de tine sunt mostenitori sotia supravietuitoare(matusa ta) si cele doua fiice si oricare mostenitor poate cere deschiderea succesiunii la un notar public de la ultimul domiciliu al defunctului.
Daca nu exista testament atunci fiecare va primi cota legala din masa succesorala(toate bunurile imobile si mobile ale defunctului), respectiv matusa ta va primi 1/4 iar fetele cate jumatate din 3/4 (care face 3/8).
Daca face procedura succesorala in 2 ani de la deces (care se vor implini in septembrie 2010) nu se va plati impozitul pe mostenire (este de 1% la valoarea neta a masei succesorale), celelalte costuri fiind la fel, indiferent cand se face succesiunea si se calculeaza la valoarea neta a masei succesorala (valoarea bunurilor din care se scade pasivul succesoral - eventuale datorii ale defunctului si cheltuielile de inmormantare dovedite cu acte). Aceste costuri sunt compuse din onorariul notarial, TVA de 24% la onorariu si 0, 15% din valoarea bunurilor imobile tariful de inscriere in cartea funciara.
Este bine ca mostenitorii sa se inteleaga si sa faca succesiunea la notar, din cel putin 3 puncte de vedere: se face mai repede, costa mai putin si nu se isca certuri si ura.
Daca mostenitorii nu se inteleg succesiunea se poate face numai prin instanta de judecata, costurile sunt cu mult mai mari (numai taxa judiciara de timbru este mai mare decat intreg costul daca se face prin notar si la aceasta se adauga eventualele onorarii avocatiale si cheltuieli cu expertizele, martori, etc), procesul poate dura si 2-3 ani, nemaivorbind de sentimentele negative.
Repet, toti mostenitorii au drept la cota legala, pentru copii cotele sunt egale, asta daca nu exista testament, asa ca si B are acelasi drept ca si A.
Daca A a primit suma pomenita prin donatie atunci se poate cere ca aceasta sa fie luata in calculul masei succesorale, in masura in care a fost afectata rezerva succesorala. Numai bine!
P.S. Doamne, mereu ma mira nonsalanta si siguranta cu care unii raspund la ceva de care n-au habar.
Si cand te gandesti ca nici macar nu e vorba de sex sau fotbal, la care, prin definitie, se pricepe toata lumea.
Ai uitat agricultura! O zi buna!
Taxa aia de succesiune se face de regula pana la 6 luni de la decesul unei rude.De regula sotia/sotul primeste 50% din mostenire, fiica A 25, iar fiica B tot 25%.In caz ca fiicele a, b sunt adoptate, matusa ta va primi 75%,urmandu-se ca restul sa fie impartit in mod egal intre fiicele A si B. daca matusa ta are dovezi, poate sa o dea pe fiica ei (a) in judecata deoarece are o parte din avere. Daca sotul matusii tale era viu cand i-a dat banii fiicei A, acei bani nu se mai pot baga in taxa de seccesiune. Prin instanta, procesul fiind declansat de matusa ta sau de fiica B, prezenatarea este obligatorie, apoi datele si averea fiind estimata si impartita corespunzator.In mod legat stiu ca nu se poate face taxa fara toti membrii familiei,in cazul acesta,matusa ta,fiica A si fiica B. Ca fiica B sa poata mostenii toata averea cu acte depline,trebuie sa aiba toate actele provenite pe avere( casa, apartamente, terenuri, masiti, etc) si date despre fiica B si matusa ta ca fiind decedate, urmand a avea toate deprturile asupra averii.
Sper ca ai inteles.Fiica B nu mai poate impartii aia 50.000 de euro daca nu are acte sau ceva, iar daca banii i-au fost dati fiicei A cand tatal era in viata, poate sa-si ia adio de la ei.
Daca unchiul tau a lasat un testament prin care scrie ca lasa atat ficei A, atat ficei B si atat matusii tale, fiica A poate sa faca 100 de mii de succesiuni sa stea in cap si sa se invarta pentru ca nu are ce face. Daca nu e nici un testament atunci poate sa faca succesiune dar cum spunea si "budbundy" doar daca falsifica vreun certificat. Sfatul meu este ca fiica B sa vina cat de repede poate in tara si sa rezolve asta pana nu o sa fie prea tarziu.Procesul se plateste de catre pierzator, iar cu avocatul asta e dupa caz. Daca este un caz greu cere o gramada de bani, daca este un caz usor cere mai putin.
Sper ca te-am ajutat, mult succes si sper ca fiica B sa ajunga si impreuna cu matusa ta sa rezolve aceasta problema.Bafta!
Succesiunea poate fi initiata doar de matusa ta, fiindca inca traieste. Daca fiica a ar face succesiune ar trebui sa o cheme pe matusa sau sa aduca un certificat medico-legal prin care sa ateste ca aceasta a decedat(fals in acte, normal); dar daca vrea, poate face asta. Totusi, mai e o problema aici, ca ar trebui chemata si sora B, sau fiica B, cum s-o fi numind. Deci pana la urma tot ar afla matusa - cu toate ca daca ar falsifica certificatul ala, ar mai putea falsifica unul pentru fiica B. La initiatul succesiuni nu pot sa ma pronunt, dar sumele sunt de cateva mii de lei(la ceva de genul ma astept si eu). Poate si mai mult avand in vedere ca sunt implicati notari, avocati etc. Iar cu costurile din instanta. don't know. Dar plateste cel care pierde procesul. Sfatul normal si corect, ar fi sa consulti un avocat. Dar ala costa o gramada de bani si nu prea ii pasa daca ai castigat sau nu procesul, el oricum isi ia banii.
Buna ziua am si eu o problema si m-ar interesa niste sfaturi. Tata a decedat in mai 2010 si mama este in viata.Trebuie reamintit ca tata a mai fost casatorit o data si a divortat in 1978. Din aceasta casatorie rezultand 2 fiice si din casatoria cu mama a mai rezultat inca 3 copii.Acuma dupa 2 ani de la moartea tatei ma intereseaza sa dezbatem mostenirea pe partea tatei mentionez ca in actul de proprietate este inca trecuta prima lui sotie care din pacate a decedat si ea cu multi ani in urma. noi cei trei frati care suntem din a 2 casatorie vrem sa construim o casa acolo dar prima oara am vrea sa dezbatem mostenirea si sa le dam partea care li se cuvine surorilor noastre dar ele nu vor sa se prezinte la dezbaterea succesiunii...ce sfaturi as putea sa primesc si m-am mai interesa daca deschid succesiune direct in instanta si ele nu se prezinta la proces care va fi partea care va iesi in castig? nu as vrea sa merg la un notar fiindca nu ne intelegem cu ele si din ce am inteles notarul o sa suspende succesiunea si ne va trimite in instanta sa ne judecam ...intrebarea mea este daca ele nu vor sa se prezinte la succesiune ce se va intampla?
Classiffied întreabă: