Intai s-au scris scrisori, dupa care au aparut cartile postale si vederile.
A urmat telefonul cu fir, s-a vorbit si la distanta, dar contra cost (pe minut). S-a vorbit mai mult personal si mai scurt la telefon.
Cand a aparut telefonul mobil, taxa pe minut a fost mai mare decat la telefonul fix, dar a avut avantajul ca puteai fi contactat oricand, oriunde te aflai.
Au urmat pager-ele, dupa care si SMS-urile, cu care s-au putut scrie mesaje scurte, si pe ascuns.
Cand s-a dezvoltat tehnologia, a aparut si internetul, telefonia (audio-video) prin internet. Cine a avut calculator cu internet fix acasa, a putut vorbi video cu cei dragi.
Telefonia mobila s-a dezvoltat, iar astazi internetul functioneaza cu viteza mare, suficienta si pentru apeluri video, transmiterea pozelor, filmarilor, etc.
Intr-o astfel de siuatie, lumea nu mai doreste sa vorbeasca mult prin telefon (vocal), prefera mai mult apelurile video, dar care le ia prea mult timp (nu mai ramane timp pentru activitatile mai importante. Din acest motiv se discuta cu mesaje scrise (deseori "sub masa"), care se pot citi in timpul liber (sau pe ascuns), fara a afecta activitatea.
Insa, mesajele scrise se fac cu multe prescurtari, ceea ce conduce si la analfabetism functioal.
Oameni fara educatie s i fara incredere in ei, de aceea refuza sa vorbeasca la telefon sau fata in fata cu omul, fiindca nu stiu ce sa spuna.
Eu am amanat 2 saptamani sa reprogramez o consultatie la medic. Cand in sfarsit mi-am facut curaj am sunat si m-a certat aia de la receptie ca m-am trezit prea tarziu, mi-a stricat ziua
Stiu ca pentru unii par niste lucruri banale si stupide dar ei nu stiu ce inseamna anxietate sociala. Si cred ca tot mai multi oameni au probleme sa comunice cu alti oameni. Dar nu scapi de asta decat daca spargi gheata. Cred ca daca m-as angaja la call center si m-as certa toata ziua cu oamenii la telefon m-as vindeca de orice
''Cand tehnologia va surclasa interactiunea umana vom avea o generatie de idioti'' A. Einstein
Mai are rost sa explic?
Mie mereu mi s-a parut invaziv sunatul. Incerc sa ma tin ocupat in permanenta si mi se pare chiar putin lipsit de respect sa ma sune cineva si sa imi ceara atentia IN SECUNDA ASTA. 99% din timp nu e o urgenta, deci nu vad ce rost are.
Eu cand vad ca imi intra un apel cu video fara sa ma anunte inainte rup orice prietenie
Generația mea adică Z este obișnuită cu mesajele și cu scrierile pe rețelele de socializare, este tot mai plictisita și considera ca vorbitul la telefon durează prea mult! Generația z și alpha sunt generațiile care se plictisesc cel mai repede
Salut
Noi ne petrecem prea mult timp pe rețelele de socializare și prea puțin relaționăm in viață de zi cu zi,asta că vrem toți, care suntem mai emoționali sa nu fim etichetați eronat și negativ,noi vrem sa părem perfecți, impecabili din toate punctele de vedere, așa că nu mai vorbim la telefon in public sau nu mai vorbim nici cu familia.
Asta suna a anxietate sociala, cu așa ceva mă confrunt eu și cu agorafobie care e foarte urâtă, o anxietate de nivel 10!
Ca sa scapi de acest "handicap" trebuie sa ieși din zona de confort și să spargi orice barieră care te limitează și constrânge sa fii tu însuți. La început o sa iti fir greu de tot, apoi cu timpul frica scade in intensitate până nu mai simți anxietate.
Cauza principală este că stăm prea mult la discuții virtual, unii se mai suna video și virtual de pe: Facebook, WhatsApp etc., dar cei care nu o fac cad în astfel de probleme și destul de dificil scăpa de ele, dificil că nu vor să lupte pentru ei înșiși, așteaptă să o facă altcineva în locul lor.
Exista unii (unele) care daca n-au nimic de facut stau cu orele de vorba la telefon, iti povestesc cate in luna si in stele, si pentru a evita conversatii inutile le scrii doar esentialul intr-un mesaj.
Vorba lunga saracia omului, verba volant, scripta manent.
Am fost si eu intr-o asemenea situatie. Nu sunt pshiholog, deci nu o sa vin sa vorbesc despre anxietate. Situatia mea s-a rezolvat de la sine. Totusi, daca suni primesti un raspuns rapid, o rezolvare rapida. Spre exemplu: Daca suni la call center pentru o problema de internet, ei iti fac reconectare din sistem. Problema rezolvata in 5 minute. Daca trimti email poate dureze pana la 31 de zile pentru un raspuns. Sau daca iti suni un prieten, poti sa discuti mult mai rapid detaliile.
Poate ca oamenii prefera textul din cauza utilizarii excesive a reletelor, care ne baga intr-o alta realitate, deconectandu-ne de la socializare reala. Inca o data, nu am diplome in pshilogie sau sociologie, deci n-as dori ''sa vorbesc fara mine''. Seara frumoasa!
Mie personal mi se pare mult mai simplu și ușor să mi se trimită un mesaj atunci când apare o anumită situație care nu e foarte urgentă. Bineînțeles, dacă "arde" ceva, mă aștept să fiu sunată/ să sun persoana în cauză.
Mai mult, atunci când am mai multe lucruri de făcut într-o zi, dar totuși vreau să vorbesc și cu o persoană / persoane în același timp, prefer să țin legătura prin mesaje. Așa îmi rezolv și treburile pentru ziua respectivă și și socializez cu cine doresc.
Din punctul meu de vedere nu este neapărat vorba de o anxietate, ci mai mult de o comoditate și de un mod mai ușor de exprimare.
Generalizez, dar cred ca e vorba de exprimarea unor sentimente vocale, probabil ca aceste persoane nu vor sa interactioneze rapid cu dialogul, adica te intreb "Unde te indrepti?" iar cealalta persoana ii ia cam in jur de cateva secunde pentru a gandi unde se duce si o formuleaza intr-o propozitie logica, insa apare problema cu formularea frazei. parca e prea simpla, uite ce prostie am zis, asa, text, poti sa gandesti mai mult ceea ce scrii.
Explicatia simpla e ca acum oamenii au fricile gresirii in exprimare si sens iar prij mesaje se poate corecta mai usor
ErkalMyers întreabă:
Atcose77 întreabă: